בעוד נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ דוהר לעבר המועמדות הרפובליקנית ואולי גם בחזרה לבית הלבן, דייוויד פרידמן, מי שהיה שגרירה של ארצות הברית בישראל בתקופת כהונתו, מותח ביקורת חריפה על ממשל ביידן. בריאיון ל"המהדורה המרכזית" הוא מאשים כי ביידן כובל את ידי ישראל, ומתייחס גם לסיכויים לעסקה עם סעודיה - שלטענתו אינה תלויה בהקמת מדינה פלסטינית.

ימים אחרי הטבח צייצת, "התמיכה המורלית, הדיפלומטית והצבאית שממשל ביידן העניק לישראל בימים האחרונים הייתה יוצאת מן הכלל". עדיין אתה חש כך היום?

"כעת אני פחות מרגיש כך ממה שהרגשתי בזמנו. כבר אז הייתי מודאג שהמחויבות של הנשיא לישראל תלך ותפחת. אני חושב שהוא אמר כמה הערות בלתי הולמות - הוא דיבר על 'הפצצות ללא הבחנה' שישראל מבצעת, ואני חושב שזה שקר גס. אני חושב שהוא מדבר ללא הפסקה על הצורך לכפות את פתרון שתי המדינות, שיח שהוא לא רגיש למצב כרגע. לדעתי, הוא פוגע במידה מסוימת במאמץ המלחמה עם הרצון שלו לכפות על ישראל לפעול באופן שהוא מתאר כ'מלחמה בעצימות נמוכה'. למה חיילים על הקרקע מפוצצים בניינים ריקים, אם זה יכול להיעשות מהאוויר? אני לא יודע. אני בהחלט לא בעמדה להטיל אשמה, אבל זה מסוג המסרים שאמריקה שולחת לישראל".

דולנד טראמפ (צילום: Evan El-Amin, shutterstock)
בדרך חזרה לבית הלבן? דונלד טראמפ | צילום: Evan El-Amin, shutterstock

טראמפ האשים את הנשיא ביידן במתקפת חמאס, וטען שלו היה מכהן כנשיא היום, הדבר מעולם לא היה מתרחש. אתה יכול להסביר את ההצהרה הזו?

"אני יכול להגיד רק מה אני חושב שכוונתו הייתה. לא הייתי איתו ולא דנו בהערה הזו באותו רגע, אבל אני חושב שהנקודה היא שכל הפעילות הזדונית הזו מקורה באיראן חזקה. בסוף הכהונה שלנו איראן הייתה חלשה. אילו עדיין היינו מכהנים בממשל, אני חושב שאיראן עדיין הייתה חלשה. אני חושב שהמסר השני הוא די ברור, כי חייתי את זה במשך ארבע שנים. היו מתקפות של חמאס במשך ארבע השנים שבהן הייתי שגריר, ובאף שלב ארצות הברית לא כבלה או הגבילה בשום אופן את יכולתה של ישראל להגיב.

"אבל יש כל כך הרבה חלקים אחרים בפאזל, זה שישראל אפשרה את הכנסת הכסף הקטארי והעיוורון של המודיעין הישראלי, אי אפשר באמת לטעון שכל זה קשור לטראמפ. קשה לעשות סדר בין כל כך הרבה גורמים. הייתה 'סערה מושלמת' של הצטברות החלטות גרועות רבות. אין ספק שמדובר בכישלון עצום מצד הצבא, המודיעין וההנהגה הפוליטית יחדיו, מדובר בתקלה קשה. אני מתפלל שזה לעולם לא יקרה שוב ושהטעויות הללו יתוקנו ואני מניח שכך יהיה".

בנוגע לשאלת "היום שאחרי" והגורם שיכול לשלוט בעזה, יש מישהו שמסוגל "לשפר" את הרשות הפלסטינית, לדעתך?

"אני לא סומך על הרשות הפלסטינית. מישהו השתמש בביטוי 'אולי הם הרע במיעוטו', אבל הם עדיין רעים למדי. הם משלמים לטרוריסטים שהרגו או שיהרגו יהודים, הם מושחתים, ידם בסוגים רבים של פעילות זדונית, והם לא מתאימים לנהל את עזה או את יהודה ושומרון. אז אני חושב שזה רעיון נורא, אני חושב שזה יביא לחזרה על טעויות העבר".

ג'ו ביידן בראיון ליונית לוי (צילום: החדשות 12)
"דאגתי שהמחויבות של הנשיא לישראל תלך ותפחת". הנשיא ביידן | צילום: החדשות 12

בנסיבות האלו, עדיין יש סיכוי כלשהו לנורמליזציה עם ערב הסעודית?

"קודם כול, אני חושב שהיו מגיעים לעסקה עם הסעודים אילו אנחנו עדיין היינו בשלטון. אני חושב שהעסקה הסעודית עתידה לקרות ואני לא חושב שמדינה פלסטינית היא תנאי מקדים לה. עשינו עסקה עם האמירויות והם תומכים במדינה פלסטינית, הסכמנו שלא נסכים בעניין הזה והצלחנו לנרמל את היחסים. אני חושב שהסעודים מחזיקים באותה העמדה, לפחות מהזווית שלי, ואני בטוח שהם מסכימים: מדינה פלסטינית תהיה מדינת טרור, והדבר האחרון שסעודיה, איחוד האמירויות, ישראל או שירדן צריכות, זו מדינת טרור בלב המזרח התיכון".

היית כאן ב-7 באוקטובר. תוכל לספר מה אתה עברת, באופן אישי?

"כשהמידע התחיל להצטבר, והעוצמות של הברוטליות והיקף הרציחות ומעשי האונס והחטיפות ועריפות הראשים התבררו, הלב שלי נשבר, ואם זה לא היה מספיק גרוע, באופן אישי, היו לי נכדים שם לחגים. הנכדה הגדולה שלי, בת 13, שאלה אותי שאלה שהלוואי שלא הייתי צריך לענות עליה. היא שאלה: 'למה יש בעולם אנשים ששונאים יהודים כל כך שהם רוצים להרוג אותם? הם אפילו לא מכירים אותנו, למה הם מנסים להרוג אותנו?'.

"אני מקווה שיהיו גם חדשות טובות, אף שברוב הימים אין הרבה חדשות טובות. ואני מקווה ומתפלל, כמו כל משפחתי וכמו כל אחד שאני מכיר, לניצחון צבאי ברור, ואז תהליך של בנייה מחדש מבחינה פיזית, פוליטית, צבאית ורגשית של אזרחי ישראל. אנחנו מתפללים לזה כל יום".