המהלך התקדימי של ממשל ביידן נגד מתנחלים קיצוניים הופך לכדור שלג: אחרי ארה"ב ובריטניה, שתי מדינות שהטילו סנקציות על ארבעה תושבי יו"ש, צרפת הודיעה היום (שלישי) על סנקציות משלה נגד 28 "מתנחלים אלימים" - שלא יוכלו להיכנס יותר לשטחי המדינה. מדובר במספר גדול פי 7 מהיקף המתנחלים שעליהם הטילו סנקציות ארה"ב ובריטניה.

בהודעה חריפה ביותר שפרסם משרד החוץ הצרפתי, נכתב כי ההחלטה התקבלה בגלל התגברות האלימות ביו"ש נגד פלסטינים בחודשים האחרונים, במה שמשתמע כביקורת על הטיפול של ממשלת ישראל בסוגייה. "אנחנו מאשרים מחדש את הגינוי הנחרץ שלנו לאלימות שהיא בלתי מתקבלת על הדעת", נכתב.

דיויד קמרון (צילום: AP)
שר החוץ הבריטי דיויד קמרון, שהודיע על סנקציות נגד מתנחלים | צילום: AP

בשלב זה בהודעה הוסיפה צרפת ביקורת חריפה וישירה על ממשלת ישראל: "כפי שהצהרנו בהזדמנויות רבות, באחריות הרשויות הישראליות לשים לזה סוף, ולהעמיד אותם (את המתנחלים שעליהם הוטלו סנקציות) לדין". הרפובליקה גם יצאה בקריאה שהסנקציות שעליהן הכריזה - יאומצו ברמה האירופית, וכתבה כי היא "עובדת עם השותפים האירופיים בהקשר זה".

המתנחלים שברשימות ארה"ב ובריטניה

אתמול דיווחנו כי בריטניה הודיעה שהיא מטילה סנקציות על ארבעה מתנחלים ישראלים, תוך התחייבות "להטיל אחריות על אלו שחותרים תחת הסיכויים לשלום". הסנקציות כוללות הקפאת נכסים בבריטניה, מגבלות מסע ואיסור אשרות.

המתנחלים שנגדם הטילה בריטניה סנקציות: משה שרביט – שלטענת הבריטים תקף רועים פלסטינים ואת משפחותיהם בעמק הירדן; ינון לוי – מנהיג מאחז "חוות מיתרים", שלטענת משרד החוץ הבריטי תושביו השתמשו באלימות גופנית נגד פלסטינים; צבי בר יוסף, בעלי "החווה של צבי", שהבריטים טוענים כי הוא השתמש באיומים ובאלימות כלפי תושבים פלסטינים; ואלי פדרמן שהיה לטענתם מעורב במספר רב של תקריות נגד רועי צאן פלסטינים ב דרום הר חברון.

נשיא ארה"ב ביידן ומלך ירדן עבדאללה (צילום: רויטרס)
חתם על צו נגד המתנחלים. נשיא ארה"ב ביידן | צילום: רויטרס

מי שהייתה הראשונה להודיע על סנקציות היא ארה"ב, לפני כמעט שבועיים. ממשל ביידן הודיע על סנקציות נגד המתנחלים עינן טנג'יל, דוד חי חסדאי, שלום זיכרמן וינון לוי. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם על הצו שמאשים שהארבעה "פועלים נגד היציבות והביטחון". ינון לוי הוא היחיד מבין הארבעה שמופיע גם ברשימה של ארה"ב, וגם ברשימה של בריטניה.

הדיון הדחוף שהתקיים בישראל

אתמול פרסמנו במהדורה המרכזית על הדיון הדחוף שקיימו בישראל בעקבות הצו של ביידן. בשיחות המקדימות עם גורמים משפטיים עולה תמונה די קודרת לגבי הצו הנשיאותי של ביידן. הם מגדירים אותו כצו מרחיב מאוד שעלול לשמש בהמשך הדרך גם כלפי מפקדים, ראשי מועצות ביהודה ושומרון, אולי גם מחוקקים ואנשי ציבור. נתניהו אמר לנשיא ארה"ב בשיחתם: "הצו שחתמת עליו הוא דרקוני ולא מוצדק".