נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר אמש (שני) כי ארה"ב פועלת "יום וליל" כדי להביא לידי הפסקת אש במלחמה בין ישראל וחמאס. בדברים שנשא לצד מלך ירדן עבדאללה השני בתום פגישתם בבית הלבן אמר ביידן כי הוא פועל לקידום הפסקת אש של שישה שבועות.

ביידן, שביום ראשון שוחח בטלפון עם ראש הממשלה נתניהו, נפגש בוושינגטון עם מלך ירדן, שמקיים סבב ביקורים בבירות המערב בניסיון לקדם הפסקת אש בעזה. "יותר מדי פלסטינים שנהרגו בעזה הם ילדים ואזרחים חפים מפשע", אמר הנשיא והוסיף: "אנחנו עובדים יום וליל על שלום".

עוד אמר ביידן כי "ארה"ב עובדת על עסקה לשחרור חטופים שתביא לרגיעה של שישה שבועות לפחות". בנוסף הוא התייחס גם למבצע הצבאי שמתכננת ישראל ברפיח שבדרום הרצועה, וחזר על התנגדותו כי אסור לצאת למבצע כזה "ללא תוכנית מתאימה לאזרחים". הוא אמר כי "האזרחים ברפיח חייבים להיות מוגנים".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומלך ירדן עבדאללה (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ומלך ירדן עבדאללה | צילום: רויטרס

המלך עבדאללה חזר על קריאתו להפסקת אש מיידית ומלאה. "המגבלות המוטלות על הכנסת הסיוע לרצועה מביאות לתנאים לא אנושיים". הוא אמר כי יש הכרח שאונר"א תמשיך לקבל תמיכה מהעולם, לאחר שמדינות רבות הודיעו על עצירת הסיוע אליה. עוד הוא אמר כי ההפרדה שעושה ישראל בין עזה, ירושלים ויהודה ושומרון היא "בלתי מתקבלת על הדעת".

לצד הדברים האלה, הלילה נמתחה ביקורת חריפה על ישראל מתוך מפלגתו של הנשיא ביידן. הסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן ממרילנד, שנחשב לבעל השפעה בקונגרס, האשים את ממשלת ישראל בביצוע פשעי מלחמה.

"ילדים בעזה מתים מהעיכוב באספקה של מזון – זהו פשע מלחמה, זהו פשע מלחמה לפי הספר", אמר במהלך דיון שבו התקדם הסנאט צעד נוסף לעבר אישור חבילת הסיוע הביטחוני לישראל, אוקראינה וטייוואן. "זה הופך את אלה שמנהלים את זה לפושעי מלחמה. כעת השאלה היא מה אנחנו בארה"ב נעשה, ומה הנשיא ביידן יעשה. הוא חייב להגיב על מה שקורה".

על רקע דבריו של הנשיא ביידן צפויות להתחדש היום בקהיר שיחות המשא ומתן בין ראש המוסד דוד ברנע, ראש ה-CIA ביל ברנס, ראש ממשלת קטר מוחמד בן עבד א-רחמן בן ג'אסם אאל ת'אני וראש המודיעין המצרי עבאס כאמל. הנציגות הישראלית מגיעה על רקע התשובה המוגזמת של חמאס לעסקה לשחרור החטופים, וגורמים בישראל אומרים כי המטרה העיקרית בשיחות היא הפעלת לחץ על המתווכות כדי לגרום לחמאס להגמיש את עמדותיו ולדרוש תנאים סבירים.