ימים לאחר הפסגה בפריז בהשתתפות ראש המוסד דוד ברנע, ראש ה-CIA, ראש ממשלת קטר וראש המודיעין המצרי, ועל רקע דיווחים רבים על התקדמות לקראת אפשרות של עסקה לשחרור חטופים, כלי תקשורת בעולם מפרסמים הבוקר (רביעי) דיווחים שונים ורחוקים זה מזה בנוגע למתווים האפשריים לעסקה. גם בוושינגטון פוסט וגם באל-אח'באר הלבנוני מדווח על עסקה שמטרתה שחרור כל החטופים וגופות החטופים ברצועת עזה.

על פי המתווה המסתמן כפי שפורסם בוושינגטון פוסט, ישראל תשחרר שלושה אסירים פלסטינים על כל חטוף ישראלי שישוחרר, ולא ברור עדיין האופי והפרופיל של האסירים הפלסטינים שישוחררו. מנגד, באל-אח'באר דווח כי ישראל תיאלץ לשחרר אסירים פלסטינים רבים, כולל אסירים ביטחוניים, במפתח הנע בין 100 ל-150 אסירים בתמורה לכל חטוף. כזכור, אתמול הבהיר ראש הממשלה נתניהו כי "ישראל לא תשחרר אלפי אסירים".

מחאת משפחות החטופים מול בית רה"מ ברחוב עזה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מחאת משפחות החטופים מול בית רה"מ ברחוב עזה בירושלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
מחאת משפחות החטופים במעבר כרם שלום (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12)
מתוך "חדשות הבוקר" עם ניב רסקין | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

בוושינגטון פוסט דווח כי העסקה לשחרור כל החטופים תגיע בתמורה להפסקה של שישה שבועות בלחימה, ואילו בעיתון אל-אח'באר דווח כי הפסקת האש של ששת השבועות היא רק חלק אחד מתוכנית ארוכה יותר לשחרור החטופים.

על פי הדיווח באל-אח'באר, שחרור החטופים יתחלק לשלושה שלבים – ושני השלבים הראשונים יכללו שתי הפסקות אש של שישה שבועות כל אחת:

  1. שחרור כ-40 חטופים ישראלים, בדגש על מבוגרים ונשים – בתמורה לשחרור כל האסירים שהוכנסו לבתי הכלא הישראלים מאז 7 באוקטובר, בנוסף לאסירים פלסטינים המוגדרים חולים, וכן נשים וקטינים. במתווה זה, יחס שחרור האסירים עלול לעמוד על 100 אסירים לחטוף אחד.

  2. השלב השני כולל שחרור חיילות או נשים שמוגדרות כחיילות על ידי חמאס. ישראל דורשת שבשלב זה ישוחררו גם חיילים גברים. ארגוני הטרור מציבים תנאי של שחרור מספר אסירים גדול, כולל מחיקת האישומים הפליליים שלהם. בשלב זה דורש חמאס שחרור של 150 אסירים פלסטינים בתמורה לכל חטוף, תוך הגברה מסיבית של הסיוע לרצועת, והבטחת הפעלת שירותי הבריאות, המים והמאפיות בכל אזורי הרצועה.

  3. השלב השלישי יכלול את שחרור גופות החטופים שנמצאות בעזה – בתמורה לרוב האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל, וכן גופות של מחבלים מפיגועים שבוצעו בגדה המערבית ובירושלים, וכן גופות של מחבלים שלקחו חלק בטבח ב-7 באוקטובר. באל-אח'באר מדגישים שגם ארה"ב, גם מצרים וגם קטר סבורות שרבות מהדרישות של ארגוני הטרור "בלתי אפשריות".

עוד דורשים בחמאס כי במהלך הפסקות האש לביצוע העסקה תהיה הפסקה כוללת של הלחימה ברצועת עזה, לרבות הפעלת טיסות של כטב"מים לאיסוף מודיעין. בדיווח באל-אח'באר צוין כי ישראל סירבה להפסקת הפעלת הכטב"מים באזורים שבהם פועלים כוחות צה"ל ברצועת עזה כדי לא לחשוף אותם לסכנה.

אוגדה 162 בצפון רצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
אוגדה 162 בצפון רצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

בוושינגטון פוסט הדגישו כי המתווכים מעריכים שיידרשו הפסקות אש נוספות מעבר להפסקת האש של שישה שבועות כדי להשלים את שחרור כל החטופים הישראלים וגופות החטופים הישראלים. עוד נכתב כי המתווכים מביעים תקווה שהפסקות האש לקידום העסקה יגדלו ויהפכו להפסקות אש ארוכות יותר – עד לסיומה של הלחימה. בדיווח זה נכתב כי בפסדה בפריז הסכימו על מסמך מסגרת כללי באורך של 3-2 עמודים.

הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
תיעוד מפעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
תיעוד מפעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

מצרים העבירה את טיוטת ההצעה לעסקה לחמאס, שכעת צריך לאשר את הפרטים. היום יגיעו לקהיר בכירי חמאס והג'יהאד האיסלאמי, כולל מנהיג חמאס אסמעיל הניה. בדברים שאמר אתמול לא פסל הניה את העסקה, ואמר כי בחמאס "לומדים אותה". בוושינגטון פוסט מדגישים כי החלק הקל יותר הוא הסכמה על המסגרת הכללית של העסקה, אבל הקושי הגדול יותר יהיה להגיע להסכמות מלאות על כל הפרטים הקטנים.