זה לא סוד שמצבה של הקהילה הגאה ברוסיה הולך ונהיה גרוע יותר ככל שהזמן עובר, אבל לאחרונה מתרחשים בזה אחר זה אירועים חריגים הממחישים עד כמה החמירה הרדיפה שהופכת את חייהם של חברי וחברות קהילת הלהט"ב במדינה לבלתי נסבלים. 

מאז פסק בית המשפט העליון במדינה בדיון בדלתיים סגורות כי "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" היא תנועה "קיצונית" ואסר על פעילותה במדינה, הרשויות ברוסיה לא נותנות לקהילה הגאה או לתומכים בה רגע אחד של מנוחה, זאת כשברקע ארגוני זכויות אדם רבים בעולם שמגנים את הפסיקה והפעילויות האקטיביות של הרשויות נגד פעילים. 

בחודש וחצי שעברו מאז הפסיקה, כוחות משטרה פשטו על מועדונים וברים של הקהילה הגאה בערים הגדולות, עיתונאי גאה הותקף באלימות קשה במרכז מוסקבה, זמרים נשלחו למאסר לאחר שהואשמו ב"הפצת תעמולה להט"בית" או נכחו באירועים שהוגדרו ככאלה, סדרות אנימציה לילדים הוגדרו "למבוגרים בלבד" בגלל נוכחות של צבעי הגאווה ועדויות נוספות על אשפוז בכפייה של צעירים להט"ב במרכזי המרה אכזריים נחשפו. 

כעת מתרחש אירוע נוסף, שיא של ממש בדיכוי והשתקה של הקהילה הגאה במדינה, ובפעם הראשונה מאז פסיקת בית המשפט העליון הוגש כתב אישום נגד אישה, תושבת העיר סראטוב, על "הצגת סמל של ארגון קיצוני", לאחר שהיא פרסמה תמונה של דגל הגאווה בחשבון האינסטגרם שלה.

הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט"בית במדינה (צילום: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images)
הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט"בית במדינה | צילום: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images

ברוסיה, ההכרה בארגון כ"קיצוני" מובילה לשלל איסורים, ביניהם איסור על הצגת סמלים המזוהים עם הארגון, או כל התבטאות חיובית אשר עלולה להתפרש כתמיכה בו. כשמדובר ב"תנועת הלהט"ב העולמית", המשמעות היא שחל איסור מוחלט להניף או להציג את דגל הגאווה, או כל דגל אחר המזוהה עם "מערכות יחסים מיניות לא מסורתיות". אם תורשע, האישה עלולה למצוא עצמה משלמת קנס ואף להישלח למאסר בן 15 ימים. חמור מכך, אם תחזור על העבירה בעתיד היא עלולה לעמוד למשפט פעם נוספת ולהישלח לעונש מאסר של עד ארבע שנים. 

"תנועת הלהט"ב - קמפיין אמריקאי"

"תנועת הלהט"ב הבינלאומית" לא הוגדרה באופן ספציפי על ידי משרד המשפטים או בית המשפט העליון ברוסיה, שכן קשה לתאר במדויק דבר שלא באמת קיים במציאות, אלא רק מבחינה רעיונית. לפני כשבוע פורסם מסמך בן 19 עמודים ובו הפסיקה המלאה של בית המשפט, והוא מספק מספק רמזים לסיבה שבגללה המשטר הרוסי רואה בתנועת הלהט"ב איום קיומי. 

בפסיקת בית המשפט נטען כי תנועת הלהט"ב הוקמה בארצות הברית בשנות ה-60, כחלק ממדיניות להגבלת הילודה. לטענת בית המשפט "תנועת הלהט"ב החלה את פעילותה ברוסיה ב-1984", אם כי לא מופיעים בטקסט פרטים כיצד התפשטה התנועה לרוסיה או מדוע שנה זו נחשבה כתאריך מפתח. בית המשפט האשים את התנועה במשבר הדמוגרפי החריף ממנו סובלת רוסיה שנים רבות, איתו מתמודד הנשיא ולדימיר פוטין מאז יומו הראשון במשרד. התנועה "הורסת את ערכי המשפחה", "מפרה את זכויותיהם של אנשים דתיים" ואף משתמשת ב"שפה מסוימת משלה", על פי בית המשפט העליון. 

משרד המשפטים ברוסיה טען בבית המשפט כי הוא זיהה "יותר מ-40 חטיבות מרכזיות בעלות אוריינטציה של להט"ב" במדינה, וצירף רשימה של 281 אנשים "המפיצים אידיאולוגיה להט"בית" או משתתפים בפעילויות של "תנועת הלהט"ב". עוד טען המשרד כי התנועה פועלת באופן מבוזר ביותר מ-60 אזורים ברוסיה ומפעילה יותר מ-80 אתרים מקוונים ללא הגבלת גיל.

עוד נטען כי התנועה מקבלת מימון ותמיכה זרה, לפחות 5.2 מיליון אירו מאז ינואר 2020 לטענת בית המשפט, מה שמכשיר אותה כ"סוכן זר", מיתוג המביא עמו מגבלות רבות, וזאת הודות לשינויים בחוק שבוצעו ב-2021 ומגבילים את הפעילות הפוליטית במדינה.  

פשיטה משטרתית על מועדון גייז ברוסיה  (צילום: ימין: twitter/X | פוטין: GettyImages / Mikhail Svetlov)
פשיטה משטרתית על מועדון גייז ברוסיה | צילום: ימין: twitter/X | פוטין: GettyImages / Mikhail Svetlov

ברוסיה מסגרו את "תנועה הלהט"ב הבינלאומית" ככלי זר של כפייה, המאיים על תרבות "בת אלף השנים" של רוסיה, תוך כדי שהם שמים דגש על התנגשות בין ערכים ומסורות שנקבעו על ידי מורשת האומה, לבין ההתרחבות האידיאולוגית והערכית של תנועת הלהט"ב. סקרים שונים מציגים עד כמה הומופוביה מושרשת בתרבות הרוסית, כאשר כ-75% מהרוסים מתייחסים לנטייה מינית חד-מינית בתור "מחלה". באותה נשימה, רוב הרוסים נשארים סובלניים כלפי הומוסקסואליות כל עוד הנטייה המינית נשארת מודחקת ואין גילויי חיבה פומביים. 

זו לא תמיד הייתה המגמה. בוריס ילצין, נשיא רוסיה לשעבר, ביטל ב-1996 את החוקים האוסרים על הומוסקסואליות כחלק מהצטרפות רוסיה למועצת אירופה. במשך עשרות שנים הייתה במוסקבה סצנת חיי לילה גאים תוססת והמועדונים הורשו לפעול ללא הפרעה, אך מאז הפסיקה האחרונה מטרידה המשטרה את המועדונים הגאים בטענה לחיפוש סמים, ומצלמת את פרטיהם האישיים של כל הבליינים.

פסיקת בית המשפט העליון נגד תנועת הלהט"ב מהדהדת יותר מכל את "הפרוטוקולים של זקני ציון", מסמך אנטישמי מזויף שעדיין נמכר ברוסיה ומאשים את היהודים בתוכנית קונספירטיבית להשתלטות על העולם, על ידי מסגור "תנועת הלהט"ב הבינלאומית" הלא קיימת ככוח זר ומסוכן. על ידי הפרוטוקולים המכפישים של בית המשפט העליון נגד תנועת הלהט"ב, ניתנה למעשה לגיטימציה לרטוריקה פוגענית ודורסנית נגד להט"ב במסווה של דאגות לביטחון לאומי.