נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "זכה" אתמול ב"ניצחון סוחף" ב"בחירות לנשיאות" שנערכו בסוף השבוע ברוסיה. סוכנויות הידיעות הרוסיות דיווחו שהוא ניצח עם יותר מ-87% - "הניצחון" הגדול ביותר של מנהיג רוסי בעידן שאחרי ברית המועצות. במהלך נאום "הניצחון" שלו התייחס פוטין להצהרות האחרונות מצידו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בנוגע למלחמה באוקראינה, ואמר: "זה יכול להביא את העולם על סף מלחמת העולם השלישית".

"הבחירות" לנשיאות רוסיה נפתחו ביום חמישי בערב, והקלפיות ננעלו אתמול. ברוסיה טרחו לציין אתמול בצוהריים שאחוז ההצבעה עבר את זה של הבחירות בשנת 2018, בניסיון לייצר את הרושם שמדובר בהליך דמוקרטי מלא ותקין. למרות זאת, ברשתות החברתיות פורסמו תיעודים שמלמדים על "תקינות הבחירות", כמו למשל של חיילים חמושים שנכנסים מאחורי פרגודי ההצבעה בזמן שאנשים מקיימים את הליך "הבחירות" במחוזות הכבושים באוקראינה.

 

 

.

עצם העובדה שיותר משנתיים לאחר תחילת המלחמה באוקראינה, שעוררה גלי ביקורת ותסיסה פנימיים עזים ברוסיה, ויותר מחודש לאחר מותו של מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, "זכה" פוטין לניצחון הסוחף הגדול ביותר מבחינתו – מסתמן מבחינת המערב כהוכחה המובהקת לכך שהליך "הבחירות" רחוק היה מלהיות דמוקרטי ותקין.

 

 

בארה"ב אמרו שמדובר בבחירות "מדומות", ושר ההגנה של בריטניה גרנט שאפס צייץ: "פוטין שוב גנב בחירות ברוסיה". דווקא על רקע הדברים האלה אמר פוטין: "אין במערב דמוקרטיה, גם לא בארה"ב, והוא מתח ביקורת על "האופן שבו ארה"ב מפעילה כוח פוליטי נגד טראמפ".

אתמול בשעות הצוהריים, לאחר רגעים מנומנמים למדי בקלפיות הרוסיות בשעות הבוקר, נרשמו תורי ענק בנקודות הצבעה רבות הערים הגדולות ברוסיה וגם בקלפיות שהוצבו בשגרירויות הרוסיות באירופה. מדובר היה באקט מחאה של מתנגדי רוסיה, שהגיעו כדי "לקיים את צוואתו של נבלני", וביקשו להביע מחאה שקטה בקלפיות וליצור נקודות לחץ סמוך למוקדי ההצבעה.

 

 

 

 

יוליה נבלניה, אלמנתו של נבלני, הגיעה בעצמה למחאה שהתקיימה מחוץ לשגרירות רוסיה בברלין. קירה ירמיש, דוברת מטהו של נבלני, לעגה לציוץ של סוכנות הידיעות הרוסית בגרמניה, שכתבה כי "אנו שמחים לראות את כל האזרחים הרוסים מוכנים להצביע לאחר שמספר האנשים המעוניינים להצביע בשגרירות בגרמניה גדל".

האיום של פוטין והמסר על נבלני

בנאום "הניצחון" שלו אמש התייחס פוטין להסלמה הרטורית מול מדינות המערב בכל הנוגע למלחמה באוקראינה. הוא התייחס לדבריו האחרונים של נשיא צרפת עמנואל מקרון, לפיהם הוא עשוי לשלוח חיילים צרפתים להילחם על אדמת אוקראינה, ואמר: "הכול יכול להיות היום, זה דבר שיכול לקרב אותנו צעד ממלחמת עולם שלישית".

לקראת משבר דיפלומטי? מקרון ופוטין (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

בשבועות האחרונים חזר והדגיש מקרון את הצורך להגביר את הסיוע והתמיכה לאוקראינה, והזהיר כי פוטין "לא יעצור באוקראינה", ואמר כי הוא מתכוון לאיים בעתיד על השלום והביטחון בצרפת ובאירופה. לפני כחודש אמר כי הוא "לא שולל" רעיון של שליחת חיילים צרפתים לאוקראינה, ובסוף השבוע אמר בריאיון לעיתון הצרפתי "לה פריזיאן" כי "אולי בנקודה מסוימת, שאני לא מייחל לה ולא איזום אותה, נהיה חייבים לבצע פעולות כלשהן על הקרקע באוקראינה, כדי לבלום כוחות רוסיים".

פוטין אמר בנאומו אמש כי הוא "יודע" שכוחות צבא של נאט"ו כבר נמצאים על הקרקע באוקראינה, וסיפר כי חיילי צבא רוסיה "שמעו על הקרקע גם שיחות באנגלית ובצרפתית". בשבועות האחרונים מיהרו רבות ממדינות ברית נאט"ו להתנער מדבריו של מקרון על שליחת חיילים מערביים לאוקראינה, לרבות ארה"ב ובריטניה.

אלכסיי נבלני לפני מותו במושבת העונשין
אלכסיי נבלני לפני מותו במושבת העונשין

פוטין גם התייחס באופן חריג למותו של נבלני, ובאופן חריג אפילו יותר גם קרא לו בשמו. הוא אמר שמותו במושבת העונשין היה "מקרה עצוב", אך אמר גם כי "זה דבר טבעי שקרה". הוא אישר דיווחים קודמים בנושא, ואמר כי ימים לפני מותו הוא אישר לשחרר אותו במסגרת עסקה לשחרור אסירים עם מדינות המערב, והתנאי היחיד לכך היא שנבלני יעזוב את רוסיה ולא יחזור אליה.

שכירי החרב של קבוצת וגנר מצביעים באפריקה
שכירי החרב של קבוצת וגנר מצביעים ברפובליקה המרכז אפריקנית

תמונה מעניינת במיוחד שזימנו "הבחירות" ברוסיה היא תור ארוך של לוחמי קבוצת וגנר הרוסיים, ממתינים להצביע בבאנגווי, בירת הרפובליקה המרכז אפריקנית. באופן טבעי, מוסקווה ואנשי קבוצת וגנר ויתר שכירי החרב הרוסיים, מקפידים להצניע את פעילותם ונוכחותם ביבשת, אולם אתמול הם נאלצו להתגודד יחד – וכולם נראים עם מסכות ופנים מכוסות.