בממשל ביידן מביעים אופטימיות זהירה לקראת התקדמות השיחות בין ישראל וחמאס במטרה להשיג הפסקת אש שתביא לשחרור חטופים. העיתונאי הבכיר דיוויד איגנשיוס חושף היום (שני) בטורו בוושינגטון פוסט את ההצעה שהציג ראש ה-CIA לנציגי המשא ומתן במסגרת פסגת פריז שנערכה ביום שישי. הוא מדגיש, על בסיס מקורותיו, כי בוושינגטון אין כרגע אשליות להגיע לפריצת דרך בסוגיה הישראלית-פלסטינית, אך כן מקווים להצלחת המשא ומתן הנוכחי והשגת רגיעה קצרה.

איגנשיוס מתאר את החשש בקרב בכירי ממשל ביידן כי אם המגעים הנוכחיים להפסקת אש יכשלו – המתיחות עלולה להסלים עוד הרבה יותר, על רקע חודש רמדאן המתקרב. במקביל, הם מביעים אופטימיות כי הפסקת אש של כשישה שבועות שאותה פועלים להשיג כעת – תאפשר הזדמנות לקדם הפסקת אש ארוכה יותר, ואולי להביא לסיום של המלחמה הנוכחית. הדברים מתפרסמים על רקע הגעת משלחת ישראלית בדרגי עבודה לקטר לקראת המשך שיחות המשא ומתן.

משאיות סיוע לרצועת עזה (צילום: רויטרס)
משאיות סיוע לרצועת עזה | צילום: רויטרס

ביום שישי הציג ראש ה-CIA ברנס את תוכניתו לראש המוסד דוד ברנע, ראש ממשלת קטר א-ת'אני וראש המודיעין המצרי עבאס כאמל. התוכנית, כידוע, קוראת לשחרור כ-40 חטופים ישראלים מידי חמאס במסגרת הפסקת אש של כשישה שבועות, תוך הגברה גדולה מאוד של הכנסת הסיוע לרצועת עזה. בוושינגטון מביעים דאגה ממה שהם מזהים כהידרדרות חמורה מאוד במצב ההומניטרי ברצועה. סוגיה נוספת שעלתה בתוכנית היא שאלת חזרתם של האזרחים הפלסטינים ברצועה לבתיהם – סוגיה שישראל מתנגדת לה.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

הצעת ראש ה-CIA מבוססת על שלושה יסודות מרכזיים: הגברה משמעותית של הסיוע ההומניטרי לרצועה, החזרה הדרגתית של הפלסטינים לבתיהם ומתווה מוסכם לשחרור אסירים פלסטינים בתמורה לחטופים. אחת השאלות המרכזיות שעל הפרק, לפי הדיווח בוושינגטון פוסט, היא בנוגע לשחרור אפשרי של המחבל המורשע מרוואן ברגותי.

היסוד הראשון - הגברת הסיוע ההומניטרי לרצועה

הצעד הראשון מבחינת האמריקנים היא הגברה משמעותית של הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה. בין היתר זה אמור לכלול יותר משאיות סיוע, יותר מקלטים לעקורים עזתים, פתיחה מחדש של המאפיות ומרכזים מסחריים אחרים ושיקום התשתיות ההרוסות. בארה"ב מביעים דאגה ממצב הסדר האזרחי ברצועה ומדגישים את הצורך להגביר את האבטחה על משאיות הסיוע. מנגד, בישראל מעריכים כי גנבת הסיוע תצטמצם ברגע שיוכנסו יותר משאיות.

היסוד השני - חזרת הפלסטינים לבתיהם

הצעד השני בתוכניתו של ברנס היא חזרה מדורגת של האזרחים העזתים לבתיהם במהלך הפסקת האש. בישראל מביעים התנגדות למהלך של חזרת מרבית הפלסטינים לבתיהם. בנוסף, בוושינגטון פוסט נכתב כי בישראל מדגישים שהשטח עדיין אינו בטוח לחזרת האוכלוסייה האזרחית.

היסוד השלישי - נוסחת שחרור האסירים הפלסטינים

שחרור האסירים הפלסטינים בתמורה לשחרור החטופים הישראלים מסתמן כסלע המחלוקת הגדול ביותר בשיחות. אחת השאלות שעומדות על הפרק, על פי הדיווח בוושינגטון פוסט, היא אם גם הטרוריסט מרוואן ברגותי, בכיר הפתח שכלוא בישראל לעונש ממושך ונחשב בעיני רבים כמועמד אפשרי לרשת אבו מאזן בראש הרשות הפלסטינית.

נתניהו: הייתה מדינה פלסטינית דה-פקטו בעזה, הם השתמשו בה לטרור

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום בריאיון לרשת "פוקס ניוז" האמריקנית להתפטרות הממשלה הפלסטינית. הוא ציין כי לא היו בחירות ברשות זה 17 שנים, וטען כי "הם רק מחליפים כיסאות, הדבר האמיתי שאנחנו רוצים לראות הוא דה-רדיקליזציה אמיתית". לדבריו, "הם צריכים להפסיק ללמד את ילדיהם להיות טרוריסטים ולהפסיק לממן מחבלים. זו רפורמה אמיתית".

על תמיכת הרש"פ בפתרון שתי המדינות אמר: "הם רוצים את פתרון המדינה האחת, לא מדינה לצד ישראל, אלא מדינה במקום ישראל. חמאס בעזה הייתה דה-פקטו מדינה פלסטינית, והם השתמשו בה כדי לאנוס נשים ולערוף את ראשן, לשרוף תינוקות בחיים, לרצוח ילדים מול הוריהם והורים מול ילדיהם, ולקחת חטופים".