Numbeo, מסד נתונים עולמי המבוסס על מידע של משתמשים, פרסם לאחרונה את התוצאות של מדד הפשע הנוכחי באירופה. לשם כך, מקומיים נשאלו על תחושת הביטחון האישית שלהם, כשהדירוג נוצר על פי מספר קריטריונים ומתבסס אך ורק על התפיסות הסובייקטיביות של משתתפי הסקר.

בין הנושאים שעליהם נשאלו המשתתפים גם שוד ופריצות, בעיות סמים בעיר ועוד. הם גם נשאלו האם הם חוששים שיתקפו אותם פיזית בגלל צבע עור, מוצא אתני, מגדר או דת. לפי המידע של החברה עצמה, רק הערים שלגביהן יש מספיק משתתפי סקר נכללו בדירוג.

עם תחילת שנת 2024, עיר הנמל מרסיי בדרום צרפת הגיעה למקום הראשון בין הערים המסוכנות ביותר באירופה בדוח החצי-שנתי. מדד הפשע של מרסיי הוא 65.2, שנחשב גבוה. בפרט, הבעיות הקשורות לצריכת וסחר בסמים נחשבות גבוהות בעיר הנמל הצרפתית וכך גם החשש מוונדליזם וגניבה, פשע אלים, שחיתות ושוחד. משיבים רבים לסקר אמרו גם שהם לא ששים ללכת לבד דרך רחובות מרסיי בלילה. יתרה מכך, אפילו תחושת הביטחון בהליכה בעיר במהלך היום דורגה רק כ"מתונה".

משטרה בצרפת מרסיי (צילום: Sener Yilmaz Aslan , getty images)
הפשיעה בעיר עלתה בחצי השנה האחרונה. מרסיי, צרפת | צילום: Sener Yilmaz Aslan , getty images
בירמינגהאם בריטניה משטרה (צילום: Ms Jane Campbell, shutterstock)
נשארה במקום גבוה ברשימה. ברמינגהאם, בריטניה | צילום: Ms Jane Campbell, shutterstock

תוצאות הסקר של Numbeo תואמות לדיווחים שעלו לאחרונה וטוענים שהבעיות בסחר בסמים ובמלחמות של כנופיות במרסיי החמירו בשנה האחרונה. בשנת 2023 לבדה, 49 בני אדם מתו בתקריות הקשורות לסמים בעיר השנייה בגודלה בצרפת, מספרים שגדולים משמעותית מאשר בשנים הקודמות. כמו כן, היו 118 פצועים, בהם 18 קטינים, כשבשנת 2022 היו 32 הרוגים ו-33 פצועים.

בסקר הקודם הייתה מרסיי במקום השני אחרי העיר קטניה שבסיציליה, אך העיר האיטלקית השתפרה לאחרונה וכעת נמצאת במקום השישי. לעומת זאת, המצב בעיר קובנטרי בבריטניה החמיר, וכעת היא זו שניצבת במקום השני. מיד אחריה נמצאת עוד עיר בריטית, ברמינגהאם, שגם בשנת 2023 התמקמה במקום הלא-מחמיא הזה ברשימה.

דירוג הערים המסוכנות ביותר באירופה:

המצטרפות החדשות לרשימה המפוקפקת

לרשימה של הערים האירופיות המסוכנות נכנסו השנה שתי ערים חדשות. הראשונה מביניהם היא בירת צרפת פריז, ובכך למעשה הופכת לעיר הצרפתית הרביעית ברשימה אחרי מרסיי (1), מונפלייה (5) וגרנובל (7). הכניסה של פריז לרשימה המפוקפקת קשורה ככל הנראה למצב החירום הביטחוני שבו נמצאת צרפת בחודשים האחרונים, עם איומי טרור שהובילו מספר פעמים לפינוי אתרי תיירות ונמלי תעופה, כמו גם לפיגועים שבהם גם אחד שבו נרצח אדם על גשר בסמוך למגדל האייפל.

פריז טרור משטרה אייפל (צילום: LUDOVIC MARIN, getty images)
נמצאת במצב חירום כבר כמה חודשים. פריז, צרפת | צילום: LUDOVIC MARIN, getty images
מאלמו שוטרים (צילום: ANDREAS HILLERGREN, getty images)
נכנסה לרשימה וקיבלה תואר מפוקפק. מאלמו, שוודיה | צילום: ANDREAS HILLERGREN, getty images

עוד עיר חדשה שנכנסה לרשימה היא מאלמו שבשוודיה, בה צפויה להיערך תחרות האירוויזיון השנה. הסקר של Numbeo קבע שאחוזי הפשיעה בעיר גדלו באופן ניכר בשנים האחרונות, ובעוד שערים רבות צריכות להתמודד רק עם חשש משימוש בסמים או ונדליזם, למאלמו יש גם בעיה עם פשעים אלימים כמו שוד מזוין. אומנם בטוח יחסית להסתובב בשעות היום, אבל לא כדאי להסתובב בלילה. בהקשר הישראלי והיהודי, בשנים האחרונות גם עלו אחוזי מקרי האנטישמיות בעיר, שבלאו הכי היו גבוהים לפני כן, וכעת עם המלחמה זינקו. זאת גם בעקבות העובדה שבעיר יש קהילה מוסלמית גדולה של 50 אלף איש בעיר שאוכלוסייתה היא 300 אלף תושבים בסך הכל.