עובד אחד מואשם בחטיפתה של אישה, אחר חילק תחמושת ושלישי השתתף בטבח בבארי שבו נרצחו 97 בני אדם - גורמים ישראלים רשמיים הציגו לפני ארצות הברית ראיות למעורבותם של עובדי אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים) בטבח 7 באוקטובר. זאת, לפי דיווח שפורסם הבוקר (שני) בניו יורק טיימס.

לפי הוול סטריט ג'ורנל, דו"ח המודיעין שהוגש על המעורבות של עובדי אונר"א באירועי 7 באוקטובר פירט שכ-10% מעובדי הארגון בעזה הם בעלי קשרים לקבוצות טרור איסלאמיסטיות.

המסמך הישראלי, שהוצג לגורמים רשמיים בארה"ב ביום שישי, לפי הדיווח של הניו יורק טיימס, מפרט את שמותיהם ומשרותיהם של עובדי אונר"א ואת ההאשמות נגדם. בתיק נכתב כי קציני מודיעין ישראלים עקבו אחר פעולותיהם של שישה גברים בתוך ישראל ב-7 באוקטובר על סמך איכון הטלפונים שלהם. אחרים היו במעקב בעת ביצוע שיחות טלפון בתוך עזה, ובמהלכן הם דנו במעורבותם במתקפת חמאס. שלושה נוספים קיבלו הודעות טקסט שהורו להם להתייצב בנקודות איסוף ביום הטבח, ולאחד נאמר להביא רקטות שמאוחסנות בביתו.

התערוכה ״בארי״  (צילום: מיכה בריקמן)
קיבוץ בארי לאחר הטבח | צילום: מיכה בריקמן

ההאשמות המפורטות ביותר בתיק נגעו ליועץ בית ספר מח'אן יונס שבדרום הרצועה, שנאשם כי פעל עם בנו לחטיפת אישה. האשמה נוספת מתייחסת לעובד סוציאלי ממרכז עזה, המואשם בסיוע בהבאת גופת חייל ישראלי לרצועה, בחלוקת תחמושת ובתיאום כלי רכב ביום הטבח. בדיווח בניו יורק טיימס צוין כי העיתון הצליח לאמת את זהותו של אחד מ-12 העובדים, מנהל מחסן, שפרופיל המדיה החברתית שלו מעיד כי הוא עובד של אונר"א ובו הוא נראה לובש בגדים ועליהם סמל האו"ם.

שני גורמים מערביים אישרו בעילום שם כי עודכנו על תוכן המסמך בימים האחרונים, אך אמרו כי לא הצליחו לאמת את פרטיו. אף שארצות הברית טרם בדקה את הטענות של ישראל באופן עצמאי, גורמים אמריקניים אמרו כי הם מצאו אותן אמינות מספיק כדי להצדיק את השעיית הסיוע. 

לאחר שמחלקת המדינה האמריקנית הודיעה על עצירת המימון לסוכנות - הודיעו שורה ארוכה של מדינות כי הן נוקטות בצעד זהה. בראשן של המדינות שהודיעו על הפסקת המימון נמצאות גם שתי התורמות הגדולות ביותר שלו, ארצות הברית וגרמניה. אליהן הצטרפו בין היתר גם בריטניה, איטליה, קנדה ואוסטרליה.

אין זו הפעם הראשונה שארצות הברית חותכת את המימון לסוכנות האו"ם. ממשל טראמפ השעה את הסיוע כחלק מאמציו ללחוץ על ההנהגה הפלסטינית להפסיק את הדרישה לאפשר לפליטים לחזור לישראל - אך האיום הנוכחי על המימון שלה נחשב לחמור בתולדותיה, משום שהוא מגיע בזמן משבר בעזה.

השעיית המימון עשויות להיות מורגשות במהירות. בניגוד לסוכנויות אחרות של האו"ם, לאונר"א אין עתודה פיננסית אסטרטגית. אתמול אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כי ייתכן שיהיה צורך להפחית את השירותים שהסוכנות מספקת החל מפברואר. לדברי גוטרש, תשעה מתריסר העובדים הנאשמים במעורבות במעשי הטרור ב-7 באוקטובר, פוטרו. הוא הפציר במדינות שהשעו את תשלומי הסיוע שלהן לשקול זאת מחדש.

לפי הדיווח בניו יורק טיימס, על רקע האזהרות מפני רעב, קריסת מערכת הבריאות ועקירה מסיבית של האוכלוסייה הפלסטינית, עבודתה של אונר"א נחשבת חשובה מאי-פעם. היא "מסייעת בתיאום חלוקת אספקת הסיוע" - דלה ככל שתהיה - שמגיעה מדי יום לדרום עזה, ובתי הספר שלה "מספקים מחסה ליותר ממיליון עזתים", לפי הנתונים הסטטיסטיים של הסוכנות.