הנרי קיסינג'ר, מבכירי המדינאים והדיפלומטים בעולם בעשרות השנים האחרונות, הביע בשבועות האחרונים לחייו דאגה כנה ואמיתית בנוגע לגורלה של מדינת ישראל, על רקע המלחמה הקשה מול ארגון הטרור חמאס. פריד זכריה, מבכירי הכתבים והמגישים של רשת CNN, חושף בטור מיוחד שכתב לזכרו של קיסינג'ר כי הוא "הביע דאגה מיכולתה של ישראל לשרוד לטווח ארוך".

לאורך טורו כותב זכריה על היכרותו האישית עם קיסינג'ר, היהודי הראשון שכיהן בתפקידים שר החוץ היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ומספר בהרחבה גם על שיחותיהם האישיות העמוקות. לקראת סוף טורו כותב זכריה: "בארוחת הצוהריים האחרונה שלנו, רק לפני כמה שבועות, הוא הביע דאגה בנוגע ליכולתה של ישראל לשרוד לאורך זמן".

הנרי קיסינג'ר, 1973 (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

זכריה מסביר כי קיסינג'ר תמיד היה אדם פסימיסט מטבעו: "במדינה של אופטימיסטים, הנרי קיסינג'ר היה פסימיסט אירופאי. הוא החל את הקריירה בדאגה מנשק גרעיני, וסיים אותה בדאגה בנוגע לבינה מלאכותית". העיתונאי הבכיר מ-CNN גם מספק דוגמאות לכמה נבואות קודרות של ידידו שלא התממשו: "הוא העלה ספקולציות שיפן הולכת להפוך למעצמה גרעינית, שיבשת אירופה תקרוס ושהקיצוניות האיסלאמית תנצח".

דבריו של קיסינג'ר מגיעים בשעה שישראל נמצאת באחת המלחמות הקשות ביותר שלה ב-75 שנות תקומתה, עם חשש לאיום ביטחוני משמעותי גם מקרב גורמים נוספים ברחבי המזרח התיכון, ולאחר שארגון הטרור חמאס טבח וחטף יותר מ-1,400 ישראלים. יחד עם זאת, הדברים מגיעים גם לאחר קרוב לשנה שבה חלק גדול מהעולם עוסק בהרחבה בפילוג הגדול בעם ישראל, שרק עד לפני כמה שבועות היה לנושא הסיקור המרכזי כאן וגם במקומות אחרים.

הנרי קיסינג'ר (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הנרי קיסינג'ר נפטר בביתו בקונטיקט בשבוע שעבר בגיל 100. הוא נחשב לאחד הגורמים המשמעותיים ביותר בשרטוט מדיניות החוץ של ארה"ב במהלך 50 השנים האחרונות, וזכה בשנת 1973 בפרס נובל לשלום על תפקיד המפתח שמילא בסיום מלחמת וייטנאם. הוא נחשב גם לפורץ הדרך בסלילת היחסים בין ארה"ב לסין בימי המנהיג מאו דזה דונג, ומילא גם תפקיד מרכזי בסיוע האמריקני לישראל ובאישור רכבת הנשק האווירית בזמן מלחמת יום הכיפורים. בעיני רבים כאן קיימת עד היום שאלה בנוגע למידת תמיכתו בנו.