לראשונה מאז תחילת המלחמה, שר החוץ אלי כהן שוחח הלילה (בין שני לשלישי) עם שר החוץ של סין וונג יי. במהלך השיחה הביע השר הסיני וונג, בפעם הראשונה מאז תחילת המלחמה, עמדה שעשויה להתפרש כחיובית עבור ישראל, אך יחד עם זאת גם הפעם דבק בעמדה הרשמית של סין וקרא להפסקת אש מיידית וחידוש התהליך המדיני.

הדיווחים על השיחה בין השניים מגיעים בעיקר מהתקשורת הסינית, ומשרד החוץ בישראל לפי שעה לא עדכן בכלל על קיומה. "לכל מדינה בעולם יש זכות להגנה עצמית", אמר וונג לשר החוץ כהן, "אך עליה לציית לחוק ההומניטרי הבין-לאומי ולהבטיח את הגנתם של האזרחים".

"העימות הישראלי-פלסטיני השפיע על העולם כולו", המשיך וונג. הוא הוסיף ואמר כי הוא מצפה שהצד הישראלי "יפעל בדרכים המתאימות כדי להגן על ביטחונם של האזרחים והמוסדות הסיניים בישראל". תגובת משרד החוץ על השיחה תובא כשתתפרסם.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס

השיחה בין השניים מגיעה לאחר זעם גדול בישראל על עמדתה של סין בנוגע למלחמה ברצועת עזה. מאז שפרצה המלחמה עם מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס, חזרו והדגישו בבייג'ינג את קריאתם לעצירה מיידית של הלחימה וחידוש המשא ומתן המדיני – במטרה להגיע לפתרון שתי המדינות. ימים לאחר הטבח של חמאס הביע משרד החוץ מחאה בפני הסינים, ובכיר בשגרירות ישראל בסין אמר: "זה לא הזמן לדבר על פתרון שתי המדינות כאזרחים נרצחים ונטבחים ברחובות". השיחה התקיימה גם על רקע גל חמור מאוד של אנטישמיות ברשתות החברתיות בסין מאז תחילת המלחמה.

זמן קצר לאחר השיחה עם שר החוץ אלי כהן, שוחח וונג גם עם שר החוץ של הרשות הפלסטינית ריאד אל-מלכי. במהלך השיחה אמר שר החוץ הסיני כי בייג'ינג "מזדהה עמוקות עם הפלסטינית, ובמיוחד תושבי עזה, בשל המצב הקשה שבו הם נמצאים". הוא קרא לקידום ועידת שלום בין-לאומית בזמן המיידי – כדי לקדם את "חידוש שיחות השלום".

 

 

"מה שהאנשים בעזה צריכים יותר מכול זה ביטחון, מזון ותרופות – לא מלחמה ונשק", הוסיף. "מה שרצועת עזה צריכה יותר מכול הם מאמצים לעצירת המלחמה וקידום השלום – לא חישובים גאופוליטיים". הוא קרא למועצת הביטחון של האו"ם לגלות אחריות ולפעול בהקדם בצורה אובייקטיבית ובלתי תלויה.