רוסיה נגד ישראל: הדיווחים על המלחמה בישראל מזעזעים את התקשורת הבין-לאומית. אף על פי שהתרגלנו לדיווחים אנטי-ישראליים בתקשורת הערבית כמו גם בחלק מהתקשורת המערבית, לזירה האנטי-ישראלית הצטרפה שחקנית חדשה - רוסיה. מפרוץ המלחמה, הדיווחים בתקשורת הרשמית והפצת התעמולה השקרית נגד ישראל עלו מדרגה.

אחד הנרטיבים המרכזיים של התעמולה הרוסית, תולה את האשמה בארצות הברית. "במקום לפתור בעיות פוליטיות בסיסיות, כלומר להתקדם לעבר הקמה של מדינה פלסטינית ריבונית שבירתה היא מזרח ירושלים, במקום לחתור להסכם תוך שימוש במנגנונים בין-לאומיים קיימים - ארצות הברית החליטה להתערב", אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום השבוע.

בדומה לנעשה בתקשורת הרוסית במהלך השנים האחרונות, פוטין מחפש אשמים במדינות המערב. "הבעיה הפלסטינית נמצאת בלבבות כל האנשים באזור הזה, ובלב כל מי שתומך באסלאם", הוסיף פוטין. "כל מה שקורה בשנים האחרונות - זה עוולה גדולה. כי כשהחליטו להקים את מדינת ישראל, החליטו להקים גם עוד מדינה עצמאית וריבונית - פלסטינית. את ישראל הקימו, אבל את המדינה הפלסטינית לא".

 

 

צד נוסף של הדיווחים שמגיעים מרוסיה נוגע לפגיעה באמינות של התקשורת הישראלית. בערוץ הרוסי הפופולארי NTV נאמר בשידור כי המערב מציג תמונה חד צדדית לגבי הנעשה במזרח התיכון: "בתקשורת הזרה כותבים כי חמאס לכאורה הרג 40 תינוקות. כבר אתמול התברר כי עיתונאית ישראלית דיווחה על כך, והיא הודתה כי להודעה הזו אין קשר למציאות. אך כנראה שהמערב כלל לא מתעניין בכך, כמו גם במות אוכלוסייה אזרחית פלסטינית, שהפכו לקורבנות הסכסוך עם ישראל". הדיווח הרוסי הזה, כאמור, הוא דיווח מסולף – בהמשך הופיעה התייחסות נוספת של ערוץ Rybar הרוסי, ערוץ חדשות בטלגרם המקורב למשרד ההגנה ברוסיה, שם הובהרה התמונה: הרוסים התייחסו לדיווח של כתבת i24 ניקול צדק שאמרה כי שמעה על טבח התינוקות מחיילים ישראלים ולא ראתה את הגופות בעצמה, ולכן לא ניתן להתבסס על הדיווח הזה.

"אם אתם רוצים לראות מהי ברוטליות - תסתכלו איך נלחם הצבא הישראלי", אמר הפרשן הרוסי הבכיר ולדימיר סולוביוב. זהו נרטיב בולט נוסף בתקשורת הרוסית - הם אומרים שהלחימה של רוסיה באוקראינה שונה מהלחימה של הצבא הישראלי, מכיוון שהרוסים אנושיים יותר, לדבריהם.

 

 

"אם אתם רוצים להבין את ההבדלים בין המבצע הצבאי המיוחד לבין מלחמה, תסתכלו איך עכשיו הצבא הישראלי מפרק, פשוט מפרק את רצועת עזה", אומר סולוביוב. "מנתקים ממים, מחשמל, מהכל. מתודות שלא מתקבלות בענינו - אנחנו לא מנהלים ככה מלחמה. אבל ישראל מנהלת ככה את המלחמה - וזה לא אומר שישראל צודקת במתודות המלחמה שלה".

"העניין הוא איך פוטין רואה את העולם והמזרח התיכון. חשוב להבין שהוא השתגע במלחמה שלו נגד המערב", מסבירה ל-N12 פרופ' אנה גייפמן, המחלקה למדעי המדינה, באוניברסיטת בר-אילן. היא מוסיפה כי פוטין הבין שהמערב התייצב לצידה של ישראל, לכן הוא התייצב יחד עם הצד השני: "אם כולם תומכים בנו והאמריקנים שולחים לכאן ספינות, אז התגובה שלו היא תגובת נגד ילדותית, טיפשית ולא מוסרית. הכל בא מהעניין שהוא עצמו נפגע מהמערב".

ד"ר אנה גייפמן (צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן)
ד"ר אנה גייפמן | צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן

הפניית תשומת הלב של העולם למלחמה בישראל, משחקת לטובת התקשורת הרוסית, במיוחד זו הממוסדת - שתומכת בקרמלין ותומכת במלחמה באוקראינה. "זה טוב להם להתעסק בישראל ובחמאס, כי אז הם לא צריכים להתעסק באוקראינה", אומרת ל-N12 ד"ר ורה מיכלין שפיר, מומחית לתשורת הרוסית. "נוח להן להזיז את זה מסדר היום הציבורי בתוך רוסיה, להתעסק בצרות של אחרים".

המסרים הללו עוברים לא רק בתקשורת הממוסדת, אלא גם ברשתות החברתיות ובטורי הפרשנות. הבוקר בערוץ ריה נובוסטי, סוכנות הידיעות הגדולה ביותר ברוסיה, הופיע טור עם הכותרת: "ארצות הברית דוחפת את ישראל להשמדה עצמית". לצד זאת, נצפה קמפיין שמנסה לקשור בין המלחמה באוקראינה למלחמה בישראל, ברמיזה שאוקראינה היא זו שסיפקה נשק לפלסטינים: "הנשק מאוקראינה הגיע לידי הפלסטינים, יש רק שאלה אחת - מי אחראי לזה?", נכתב בפוסט, שמציג כמובן תעמולה שקרית בניסיון להוריד את התמיכה הישראלית באוקראינה.

פרופגנדה אנטי ישראלית (צילום: צילום מסך מפייסבוק)
פרופגנדה אנטי ישראלית: "הנשק מאוקראינה הגיע לפלסטינים. מי אחראי לזה?" | צילום: צילום מסך מפייסבוק
ארצות הברית דוחפת את ישראל להשמדה עצמית (צילום: צילום מסך, ריה)
"ארצות הברית דוחפת את ישראל להשמדה עצמית" | צילום: צילום מסך, ריה

"ובכן, חברי נאט"ו, סיימתם את המשחק שלכם? ישראל משתמשת בנשק שמועבר למשטר הניאו-נאצי באוקראינה", כתב דמיטרי מדבדב, פוליטיקאי רוסי בכיר בחשבון הטלגרם שלו. "זה רק יחמיר - צפו לטילים, טנקים ובקרובים למטוסים מקייב שיצוצו בשוק השחור". בעוד נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי היה אחד ממנהיגי העולם הראשונים להתייצב לצידה של ישראל, מדבדב פרסם תמונה של זלנסקי במדי דאע"ש.

בהודעה אחרת כתב מדבדב: "הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך שנים, וארה"ב היא שחקן מרכזי שם. אבל במקום לעבוד על הסכם, המטומטמים האלה נכנסו אלינו (ליחסים בין רוסיה לאוקראינה) ועוזרים בכל הכוח לניאו-נאצים. מה יכול לעצוב את התשוקה המאנית של אמריקה לעורר סכסוכים בכל מקום על כדור הארץ?".

זלנסקי במדי דאעש קרדיט (צילום: מתוך עמוד הטלגרם של דמיטרי מדבדב)
זלנסקי במדי דאע"ש | צילום: מתוך עמוד הטלגרם של דמיטרי מדבדב

 

ואכן, בעקבות המלחמה באוקראינה, רוסיה הלכה והתקרבה למדינות קיצוניות ומוקצות, בהן קוריאה הצפונית ואיראן, מתוך מחשבה של יצירת ברית אנטי-מערבית. "כשרוסיה פלשה לאוקראינה, היא חצתה את הרוביקון, היא הפכה למדינה מוקצה, אויבת של המערב", מוסיפה מיכלין שפיר. "רוסיה הפכה למדינה שמתקרבת בעל כורחה למדינות הכי מוקצות בעולם, כי הם צריכים אותם".

"בישראל הייתה קונספציה שעם רוסיה אפשר לדבר ולעשות איתם דיאלוג. החל מתחילת המלחמה באוקראינה, לטעמי, זו הייתה קונספציה – זה לא נכון ושקרי", היא מוסיפה. "ישראל ניסתה ללכת בין הטיפות, בצורה לא מוצלחת במיוחד. אבל מבחינת הרוסים – הם במשחק סכום אפס, אין בין הטיפות".