נציגות האו"ם לקידום והעצמת נשים (UN WOMEN) נפגשו בסוף השבוע עם חברי הנציבות האזרחית לפשעי חמאס ב-7 באוקטובר נגד נשים וילדים – אחרי כ-50 יום שבהם בחרו לשתוק. בסיום הפגישה, במקום גינוי חריף – פרסמו הודעה כללית, שעוררה זעם בישראל. "אנחנו מוטרדים מהדיווחים על אלימות מבוססת מגדר שאירעה ב-7 באוקטובר", כתבו. "אנו קוראים לחקירה יסודית, תוך הענקת עדיפות לזכויות ולביטחון הנוגעים בדבר". בישראל ניצלו את יום המאבק הבין-לאומי למיגור אלימות נגד נשים כדי למתוח ביקורת ולעורר הדים בעולם.

"במשך כמעט 50 יום נציגי האו"ם שתקו מול האונס, הרצח והחטיפה של מאות נשים ונערות ישראליות", תקף שר החוץ אלי כהן והאשים את הארגון ב"עמדה חד-צדדית" שמתעלם מפשעי מלחמה נגד נשים וילדים. "הנשים הישראליות היו קורבן להתקפה חסרת רחמים ב-7 באוקטובר. התקפה שלוותה במעשי זוועה הכוללים אלימות מינית, פגיעה בנפש ורצח נשים, נערות וילדות".

מחבלי חמאס בדרום הארץ
מחבלי חמאס שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר

במשרד החוץ זעמו שארגון לא ציין בהודעתו שמדובר באלימות מינית, ואף לא הדגיש כי מדובר במעשי אונס ולא פורט נגד מי תתנהל החקירה ומי הקורבן. גם אשת העסקים היהודייה-אמריקנית שריל סנדברג התייחסה גם היא להודעה וכתבה כי "השתיקה של הארגון מחרישת אוזניים".

"מדובר בצעד ראשון בדרך ארוכה להכרה של האו"ם בפשעים שבוצעו בישראל נגד נשים וילדים", נכתב בהודעת הנציבות האזרחית. "חברות הנציבות ימשיכו להשמיע את הביקורת הנוקבת ביותר על ימי השתיקה הארוכים, השיח היה קשה אך משמעותי".

הרס וחורבן בבית בניר עוז (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
החורבן שנותר בבית בניר עוז | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

בשבועות שחלפו מאז הטבח הנורא ישראל חשפו ראיות לכך שמחבלי חמאס התעללו מינית בנשים במסיבה ברעים ובבתיהן ביישובי העוטף. למרות זאת, בארגוני זכויות הנשים בעולם ממשיכים בגרירת הרגליים – וחלקם אף מתכחשים להוכחות.

בשבוע שעבר התקיים דיון במועצת הביטחון של האו"ם, שבו השתתפו בין היתר ארגון האו"ם לקידום והעצמת נשים וקרן החירום הבין-לאומית של האו"ם לילדים. אתמול אף נרשמה אופטימיות זהירה כאשר ארגון "רופאים לזכויות אדם" פרסם נייר עמדה לפיו יש לחקור את האלימות המינית שביצעו מחבלי חמאס.