קבוצה של 16 בני נוער וצעירים שאחיהם והוריהם חטופים בעזה נפגשו הלילה (בין חמישי לשישי) עם מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, 70 ימים לאחר שיקיריהם נחטפו בידי מחבלי חמאס. במהלך הפגישה העלו המשתתפים טענות קשות על התנהלות הארגון, על התבטאויותיו של המזכ"ל ועל העובדה שטרם ביקר בישראל מאז פרוץ המלחמה והמשבר. בפגישה נכח גם שגריר ישראל לאו"ם, גלעד ארדן, ובמהלכה נרשם עימות בינו לבין המזכ"ל.

יעלה דוד, שאחיה אביתר נחטף מהמסיבה ברעים, אמרה למזכ"ל - בהתייחס לדבריו לפיהם המתקפה הרצחנית של חמאס "לא קרתה בוואקום" - כי אסור בשום אופן להצדיק אירוע כזה. כשגוטרש ניסה להסביר את דבריו דוד קטעה אותו וביקשה לסיים את דבריה:
"אם אכפת לך משלום זה בסדר, אבל אתה לא יכול לך להגיד משהו שמצדיק את הטבח. אתה מייצג אותי ואת כל האנשים שסביב השולחן הזה. תסתכל לי בעיניים. אתה צריך לבוא לקיבוצים ולכל האזור של המסיבה, לבקר בישראל ולראות מה אהובינו עברו. זה מה שמנהיג אמיתי עושה. זה מה שאנחנו מצפים ממך".

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש (צילום: AP)
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש | צילום: AP
יעלה דוד, אחותו של אביתר שנחטף לעזה (צילום: חדשות 12)
יעלה דוד, אחותו של אביתר שנחטף לעזה - הטיחה בגוטרש: "תסתכל לנו בעיניים, תבקר בישראל" | צילום: חדשות 12

על מנת להמחיש את המצוקה, התנאים הקשים והסכנה הנשקפת לחייהם של החטופים והחטופות, הוגשה לגוטרש צלחת ובה מעט אורז ופיתה. הדר (19), שאחיה התאום נחטף לרצועה, ניגשה למזכ"ל עם קערת האוכל והטיחה בו: "נראה לך נורמלי שזה מה שהם אוכלים? לילד זה לא מספיק, בטח שלא לאדם מבוגר. אלה זכויות אדם בסיסיות. זה לא סיפור -  אלה חיים אמיתיים".

"אחי התאום בשבי 70 ימים", המשיכה הדר. "אתה יודע מה זה אומר לא לדעת אם הוא אוכל או ישן, אם מרביצים לו? זו העבודה שלך. ישראל היא תחת אחריותך. החטופים - אתה אחראי להם גם. אם התירוץ שלך הוא שאתה לא בא לבקר בישראל כי הממשלה לא מגיבה לך - אתה צריך בת 19 שתגיד לך שזו בדיחה? יש הרבה דרכים שבהן אתה יכול להגיע". במהלך הפגישה ענדו המשפחות למזכ"ל את הדיסקית להעלאת המודעות לשחרורם של החטופים. 

משפחות החטופים (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
מאבק משפחות החטופים, יקיריהם מוחזקים ברצועה 70 ימים | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

גוטרש טען בדיון כי התקשורת עיוותה את דבריו, והלין כי השגריר הישראלי באו"ם, גלעד ארדן, תקף אותו על כך. ארדן עצמו נכח בפגישה גם כן. עוד אמר גוטרש כי בדברים המלאים שאמר לא הייתה הצדקה למעשי חמאס.
בשלב זה התפרץ השגריר ארדן ותקף את המזכ"ל: "אז תגיד לאנשים בעזה שהקונטקסט של ההפצצות שלנו זה כדי לשחרר את החטופים, גם זה לא קורה בוואקום". בתגובה אמר גוטרש לארדן: "אני פה כדי להיפגש עם החטופים, תן לי לדבר איתם".

גוטרש למשפחות: "אין לי את הכוחות או הסמכות להשיב את החטופים"

גוטרש אמר למשפחות: "אני מביע סולידריות מלאה איתכם, רק דבר אחד שאמרתם הוא לא נכון - אין לי את הכוחות או הסמכות להשיב אותם. הלוואי והיה לי", אמר גוטרש. "אם היה לי את הכוח הזה אני אומר לכם: הדבר הראשון שהייתי עושה זה להחזיר אותם הביתה, משום שזהו פשע נוראי שיש לו השפעה מתמשכת".

הוא הוסיף: "אני לא אומר שזה טוב יותר כשמישהו מת, אבל כשחבר משפחה מת אנחנו מתאבלים ויכולים להמשיך הלאה. אך כשמישהו נחטף ולא יודעים מה קורה איתו, אני יודע לגמרי מה זה אומר ומה המשמעות ואני תומך בכם באופן מלא. מיניתי את הנציג שלי בישראל, תור ונסלנד, לטיפול במשימה מיוחדת נוספת - להיות השליח לענייני שחרור החטופים".

הפגנה מחוץ למטה ארגון האו"ם לקידום נשים (צילום: רועי בושי)
הפגנה מחוץ למטה האו"ם בקריאה לשחרורן של הנשים החטופות ולהכרה במעשי האונס שביצעו מחבלי חמאס | צילום: רועי בושי

לאחר שהסביר כי הדרישה של האו"ם מהפלסטינים היא לשחרור מיידי של החטופים, המשפחות הדגישו בפניו שעליו לדרוש זאת, להציב תנאים ולהיות תקיף יותר. גוטרש הוסיף כי שוחח עם נשיא מצרים וראש ממשלת קטאר על שחרור החטופים ואף העביר את השמות הספציפיים של החטופים שעם בני משפחותיהם נפגש, יחד עם שמות החטופים כולם.

"אלה לא מספרים, אלה אנשים, ולכן צריך להסתכל על כל סיפור וסיפור באופן אישי. ברגע שאקבל מכם את הפרטים של המשפחות שלכם אצור קשר עם הקטארים והמצרים ואדרוש את שחרורם, יחד עם כל החטופים כמובן", הוסיף. לאחר שפנה למשפחות ואמר כי החטופים "חייבים לחזור מהר ככל הניתן", המשפחות התפרצו לדבריו וצעקו כי יש להשיבם "עכשיו".