ערב סוער התחולל הלילה (בין שבת לראשון) בקונגרס האמריקני – עם האישור של חוק המימון הזמני, ומניעה ממש בדקה ה-90 של השבתת הממשל האמריקני. אתמול בשעות הערב אישר בית הנבחרים בוושינגטון את חוק המימון, ובמהלך הלילה החוק אושר גם בסנאט. בשעות הבוקר חתם עליו הנשיא ביידן והוא נכנס לתוקף.

אירוע חריג וביזארי התרחש אתמול, רגעים בודדים לפני ההצבעה על החוק בבית הנבחרים. המחוקק הדמוקרטי ג'מאל באומן, מניו יורק, משך את ידית אזעקת השרפה בבניין – ועורר סערה גדולה. אחת הטענות שנשמעו היא כי הוא עשה זאת בכוונה במטרה לעכב או למנוע את ההצבעה על החוק, שהושג על רקע סערה פוליטית נרחבת. הוא מצידו טען כי מדובר היה בטעות בתום לב.

"אנו יודע שג'מאל באומן משך את ידית החירום", אמר בריאן סטייל, יו"ר הוועדה המנהלית בבית הנבחרים, והוסיף כי נמשכת החקירה בעניין. "ההסבר הראשוני שלו הוא כי מדובר היה בתאונה". הוא אמר כי אם יתברר שהוא עשה זאת כדי להפריע להליך ההצבעה בבית הנבחרים – מדובר ב"הפרה חמורה מאוד של החוק".

קווין מקארת'י (צילום: AP)
צילום: AP

בלשכתו של באומן טענו כי מדובר בטעות אנוש, והוא אמר לכתבים: "ניסיתי להיכנס בדלת, חשבתי שידית החירום פותחת את הדלת, ומשכתי אותה בטעות. ניסיתי לגשת להצביע, והדלת שבדרך כלל נפתחת לא נפתחה, היא הייתה סגורה". ההסבר של באומן נראה מעט בעייתי לרבים, במיוחד שבתמונה שפורסמה מהאירוע נראית הידית גבוהה יחסית לידית שאמורה לפתוח את הדלת.

 

 

מיד לאחר האירוע הוא תושאל בעניין בידי המשטרה, ושוחח על כך עם מקורביו בבית הנבחרים. בעבר הוא כבר עלה לכותרות, לאחר שתקף את בית המשפט העליון בארה"ב, וכינה אותו: "מושחת, לא לגיטימי, עליונות לבנה, שכבה לבנה שולטת וחייב רפורמה מיידית". הוא צפוי להיחקר גם על ידי ועדת האתיקה בקונגרס.

הסערה הפוליטית, הפגיעה באוקראינה – וסכנת ההדחה ליו"ר

חוק המימון שאושר הלילה בקונגרס מיועד לאפשר את הפעלת הממשל האמריקני זמנית בלבד - ב-45 הימים הקרובים, עד להסדרה ארוכה יותר של סוגיית התקציב. במסגרת החוק שאושר אין כלל תמיכה וסיוע צבאי לאוקראינה, למרות שבקייב נשענים באופן מהותי על המשך התמיכה האמריקנית.

קבוצה גדולה של מורדים ימנים-שמרנים בבית הנבחרים, השואבים תמיכה ועידוד מהנשיא לשעבר טראמפ, מותחים במשך תקופה ארוכה ביקורת על המשך הסיוע הצבאי של ארה"ב לאוקראינה, על חשבון משלם המיסים האמריקני. הם רואים הצלחה גדולה באישור חוק המימון ללא תמיכה לאוקראינה כלל, למורת רוחם של בכירים בבית הלבן.

הנשיא ביידן, שחתם הבוקר על החוק ומנע השבתה של הממשל, אמר כי "אין נסיבות שיוכלו לפגוע בסיוע האמריקני לאוקראינה". הוא גם הוסיף כי הוא מצפה מיו"ר בית הנבחרים האמריקני, המחוקק הרפובליקני קווין מקארת'י, להעביר בהקדם חוק נפרד שיבטיח את המשך מימון הסיוע לאוקראינה.

ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן עם זלנסקי בקייב | צילום: רויטרס

הסוגיה הזאת מדאיגה את מקארת'י במיוחד, שכן היא עלולה לעלות לו בכיסאו כבר בזמן הקרוב. למרות רוב דחוק של מחוקקים רפובליקנים על פני הדמוקרטים בבית הנבחרים, הוא עצמו סובל מאי אמון גדול ואופוזיציה לא מבוטלת דווקא בקרב אנשי מפלגתו. כבר בשבוע שעבר דווח בוושינגטון פוסט כי אם לא יעבור חוק המימון ופעילות הממשל תושבת – יפעלו הגורמים הניציים במפלגתו להדיחו, ולמנות במקומו את המחוקק הרפובליקני טום המר ממינסוטה. גם כעת, למרות אישור החוק, עשוי מקארת'י, שנבחר בדם יזע ודמעות לפני פחות משנה בתום 15 סיבובי הצבעה, לעמוד במרכז מחלוקת בין הזרמים השונים בבית הנבחרים, ועל רקע קמפיין הבחירות לנשיאות שהולך וצובר תאוצה.

גם באיחוד האירופי – מכה נוספת לאוקראינה

אישור חוק המימון בארה"ב ללא סיוע צבאי לאוקראינה אינה המכה היחידה שניחתה הבוקר על קייב. גם באיחוד האירופי, שם נהנים האוקראינים מתמיכה נרחבת, חל אמש זעזוע של ממש – שמעמיד בסכנה גדולה את המשך התמיכה בזלנסקי וממשלתו.

בבחירות לפרלמנט בסלובקיה, מדינה שביומיום לא נחשבת לחשובה במיוחד, ניצחה מפלגת "סמר" בראשות ראש הממשלה הקודם בברטיסלבה, רוברט פיצו. פיצו נחשב לתומך של נשיא רוסיה פוטין, תומך ב"שלום" באוקראינה ועצירה מיידית של המלחמה, ומתנגד נחרצות להמשך אספקת הנשק לקייב. כזכור, סלובקיה הייתה המדינה השנייה שאישרה העברת מטוסי קרב מסוג מיג-29 לאוקראינה, ומהווה את אחת התומכות הגדולות ביותר שלה. פיצו מתנגד להמשך הסנקציות על רוסיה, ומטיל ספק רב בתמיכה בצירוף אפשרי עתידי של אוקראינה לנאט"ו.

רוברט פיצו, צפוי להפוך לראש ממשלת סלובקיה (צילום: רויטרס)
רוברט פיצו, צפוי להפוך לראש ממשלת סלובקיה | צילום: רויטרס

כעת, הוא צפוי בסבירות גבוהה לעמוד בראש הממשלה הבאה, ולשנות מן הקצה אל הקצה את היחס לאוקראינה בארצו. בחירתו מאותת על סדק גדול בחומת האחדות האירופית בעד אוקראינה, ועשוי לפתוח פתח למדינות נוספות שישקלו את המשך התמיכה בה. הוא יצטרף לוויקטור אורבן, ראש ממשלת הונגריה, שמערים קשיים רבים בכל הקשור לרוסיה ואוקראינה – הן באיחוד האירופי, והן בברית נאט"ו.