יותר ממאה אלף ארמנים נטשו בשבוע האחרון בבהלה את נגורנו קרבאך, במה שהפך להיות אחד המשברים האנושיים החמורים ביותר של השנים האחרונות. תמונות ותיעודי וידאו רבים שפורסמו בימים האחרונים מראים את השלמת ההשתלטות של צבא אזרבייג'אן על הערים הגדולות ביותר בנגורנו קרבאך.

תמונות עצובות במיוחד מגיעות מהעיר סטפנקרט, בירת הרפובליקה הבדלנית הארמנית ארצאך בנגורנו קרבאך. העיר ננטשה כמעט לחלוטין, ולמעט כמה קשישים ונכים שלא הצליחו לעזוב את האזור – לא נותרו שם כמעט בני אדם. העיר, חנקנדי בשמה האזרי, תיפול בקרוב רשמית לשליטת אזרבייג'אן.

 

 

 

 

כלי תקשורת ארמניים דיווחו אתמול כי האוטובוס האחרון של פליטים ארמנים עזב את נגורנו קרבאך. במקביל, לראשונה ב-30 השנים האחרונות – משלחת רשמית של האו"ם נכנסה לנגורנו קרבאך, בתיאום עם צבא אזרבייג'אן, כדי לעקוב מקרוב אחר המצב באזור. עם זאת, מקורות ארמניים מדווחים כי ככל הנראה עדיין פזורות בשטח גופות של לוחמים ארמנים רבים מיום הלחימה עם צבא אזרבייג'אן לפני כשבועיים, מכיוון שלא ניתן לפנות אותן – ובשל כך עדיין לא ברור מה מספרם הסופי, שמוערך בכמה מאות.

היועץ לביטחון לאומי של ארמניה בביקור בטהראן

לאחר התבוסה המוחצת לאזרבייג'אן – היועץ לביטחון לאומי של ארמניה, ארמן גריגוריאן, הגיע אתמול לביקור רשמי בטהראן. אומנם לא מדובר בהפסד צבאי ישיר של מדינת ארמניה, אך התוצאה בהחלט מהווה מכה לירבאן. הוא נפגש עם עלי אכבר אחמדיאן, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, שחזר והדגיש את העמדה האיראנית – ולפיה כל שינוי גיאופוליטי בשטחי הקווקז אינו מקובל, וצפוי להסלים את המתיחות באזור. היום צפוי גריגוריאן להיפגש גם עם שר החוץ האיראני, חוסין אמיר עבדאללהיאן.

 

 

הביקור של הבכיר הארמני באיראן אינו מהווה הפתעה וחידוש בכל הנוגע ליחסים האזוריים, אך מגיע בתזמון מעניין. באופן מסורתי, מתחזקות טהראן וירבאן שותפות מדינית חשובה, המתבטאת גם בתחום הביטחוני. על פי דיווחים שונים, צבא ארמניה מצויד במיטב הנשק האיראני, לרבות מל"טים מתאבדים התקפיים מדגמי שהאד-131 ושהאד-136, המשמשים בשנה האחרונה את צבא רוסיה לתקיפות רבות בשטח אוקראינה.

ארמניה נחשבת לידידה חשובה של איראן באזור הקווקז, בין השאר על רקע המתיחות הממושכת עם אזרבייג'אן. על רקע התחזקותה הצבאית והמדינית של אזרבייג'אן לאורך השנים האחרונות, ובעיקר מאז מלחמת נגורנו קרבאך השנייה בשנת 2020, ניכר כי התעצמה המתיחות בין טהראן ובאקו. לאורך התקופה האחרונה פורסמו מסרים מאיימים שונים ממקורות המזוהים עם משמרות המהפכה נגד אזרבייג'אן.

אחת העילות המרכזיות למתיחות בין איראן ואזרבייג'אן היא הקשר החם של האזרים עם ישראל. על פי דיווחים זרים, ישראל משתמשת באזרבייג'אן כבסיס קדמי, לכאורה עבור תקיפות באיראן – מה שמטריד מאוד את המשטר בטהראן. פתיחת השגרירות האזרית בישראל בשנה האחרונה רק תרמה למתיחות בתחום הזה. יחד עם זאת, דובר משרד החוץ האיראני, הביע הבוקר תקווה כי אזרבייג'אן תפתח בקרוב מחדש את השגרירות בטהראן – לאחר שנסגרה בעקבות אירוע ירי שהתרחש בה בחודש ינואר.

 

 

היחסים עם ארמניה חשובים מאוד לטהראן גם בשל מיקומה בלב אזור הקווקז – מה שמשמר מבחינת האיראנים מסדרון יבשתי חשוב לכיוון רוסיה בצפון. אחת הסוגיות שמטרידות יותר מכול את איראן, ועומדת בבסיס דבריו של מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי אחמדיאן, הוא החשש מפני יצירת מסדרון זנגזור. מסדרון זנגזור הוא אולי חלומו המדיני הגדול ביותר של נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב – והוא נועד לקשר בין שטח אזרבייג'אן בחלקה המזרחי של ארמניה – למובלעת נחצ'יבאן, מובלעת אזרית – ממערב לשטחה של ארמניה.

נגורנו קרבאך, מפה
נגורנו קרבאך, מפה

כל הסדר ליצירת מסדרון זנגזור, בין שני השטחים האזריים בקווקז – צפוי לקטוע את שטחה של ארמניה, ובהמשך לכך גם ליצור בעיה קשה עבור האיראנים, שייאלצו להיות תלויים בבאקו להמשיך השמירה על גישתם היבשתית לכיוון צפון. נשיא טורקיה ארדואן, בעל בריתו של אלאייב, אמר בביקורו בנגורנו קרבאך בשבוע שעבר כי יש לקדם כבר בזמן הקרוב את יצירת מסדרון זנגזור.