בפעם הראשונה מאז פרצה המלחמה לפני כחודשיים וחצי – בכיר רשמי בחיזבאללה מספק הסבר על הנכונות של ארגון הטרור הלבנוני לפתוח במלחמה כוללת נגד ישראל. נואף אל-מוסאווי, האחראי לתיק המשאבים והגבולות בלבנון, מסביר כי בעצם לאחר תחילת מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר – בחיזבאללה פנו אליהם ושאלו הלכה למעשה אם לפתוח במלחמה נגד ישראל בגבול הצפון.

"שאלנו את האחים בעזה מה ביכולתנו לעשות? אם ניזום מלחמה כוללת בלבנון – האם היא תעצור את הלחימה בעזה או לא?", אמר אל-מוסאווי בריאיון ששודר ברשת הטלוויזיה אל-מנאר, רשת הבית של ארגון חיזבאללה. "התשובה שלהם הייתה לא, היא לא תיעצר, הלחימה בעזה לא תיפסק. רק בניצחון על ישראל בתוך עזה", המשיך.

 

 

מאז תחילת המלחמה בעזה החל ארגון חיזבאללה לתקוף את כוחות צה"ל ואזרחי ישראל באזור הצפון הסמוך לגבול. באופן יומיומי מנהל צה"ל חילופי אש קשים עם ארגון הטרור בלבנון, עם נזק כבד בשתי המדינות ואבדות גדולות גם בנפש, בעיקר לחיזבאללה. הבוקר עדכן חיזבאללה על מותו של המחבל ה-122 שלו מאש צה"ל מאז תחילת הלחימה בין הצדדים, אך ההערכה היא כי המספר גבוה הרבה יותר.

הפצצות בין ישראל לחיזבאללה בגבול לבנון (צילום: איל מרגולין, פלאש 90)
הפצצות בין ישראל לחיזבאללה בגבול לבנון | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

לאחר מתקפת הטרור של חמאס עלו שאלות וספקולציות רבות אם היא הייתה מתואמת ומאושרת על ידי איראן וחיזבאללה. על פי דיווח שפורסם בימים שלאחר המתקפה בעיתון וול סטריט ג'ורנל דווח כי אסמאעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, נתן "אור ירוק" מפורש לביצוע המתקפה. יחד עם זאת, כיום מרבית ההערכות של גורמים שונים גורסות כי חמאס פעל באופן עצמאי ולא עדכן את שותפיו לציר הטרור האזורי בפרטים הספציפיים של תוכניותיו. הערכת העבודה הרשמית בגופי המודיעין והביטחון בישראל ובארה"ב היא שאיראן וחיזבאללה לא ידעו במדויק על התוכנית לביצוע הטבח.

לצד הדברים של נואף אל-מוסאווי, קיימת הערכה כי בחמאס דווקא ציפו ומצפים מחיזבאללה לפתוח במלחמה כוללת נגד ישראל, אך דווקא חיזבאללה הוא זה שנמנע מלעשות זאת. אחת הטענות שעולות היא כי חיזבאללה, שפועל כמגן בשירות איראן, בוחר שלא להסתכן בפגיעה קשה בכוחו עבור מאבק פלסטיני.

איראן ושלוחות הטרור שלה במזרח התיכון לא מסתירים כלל את הקשר שהם מנהלים עם חמאס ואת התמיכה שהם העניקו ומעניקים לארגון הטרור. לאורך הזמן שחלף מאז פרוץ המלחמה נפגשו בכירים בחמאס כמו איסמאעיל הנייה, סאלח אל-עארורי ואחרים עם בכירים באיראן, חיזבאללה והג'יהאד האיסלאמי. בתוך כך, גם החות'ים בתימן, נתמכי ונאמני איראן, מנהלים עימות חמוש ומזוין נגד ישראל בתמיכה בחמאס.