כ-70% מהבתים וכמחצית מהבניינים בעזה נפגעו או נהרסו, כך דווח הלילה (בין שישי לשבת) בוול סטריט ג'ורנל. על פי הדיווח, בין המבנים שניזוקו גם מבני דת, מפעלים, בנייני דירות, מרכזי קניות ומלונות. עוד נטען כי חלק מהנזק שנגרם לתשתיות המים, החשמל, התקשורת והבריאות אינו ניתן לתיקון.

הכתבה הנרחבת כללה התייחסות גם למצבם של שירותי הבריאות ברצועה, ולפגיעה בהם. נטען כי מרבית בתי החולים ברצועה מושבתים, ומתוך 36 בתי חולים, רק 8 מקבלים מטופלים. עוד עלה כי יותר משני שליש מבתי הספר בעזה ניזוקו, ומטעים, חממות ושטחים חקלאיים רבים "נמחקו לגמרי".

רחוב הרוס בעזה (צילום: דובר צה"ל)
רחובות הרוסים, בניינים רבים נפגעו, עזה | צילום: דובר צה"ל

במקביל לדיווח של הוול סטריט ג'ורנל, קבוצת ארגוני סיוע פרסמה הערכה שלפיה תידרש לפחות שנה אחרי המלחמה כדי לפנות את ההריסות ושבע עד עשר שנים ייקחו לבנות מחדש את הבתים שנהרסו. ארגוני הסיוע מעריכים שעלות השיקום נאמדת בכ-3.5 מיליארד דולר.

הפערים בין צפון ודרום הרצועה

על פי ההערכות, נותרו כעת בצפון הרצועה כ-150-200 אלף עזתים, לעומת שני מיליון עזתים שנמצאים בדרום הרצועה. התושבים שעדיין לא התפנו דרומה מספרים על זינוק של ממש במחירים - שק קמח של 50 ק"ג נמכר שם באלף שקלים, לעומת 120 שקלים כיום ברפיח.

ההרס ברצועת עזה (צילום: ap)
הערכה כי ייקח לפחות שנה לשקם את הנזק, עזה | צילום: ap

התושבים הפלסטינים מתניידים באמצעות עגלות שרתומות לחמורים והפעילות המסחרית דלה. בצפון הרצועה יש תפקוד מינימלי של מערכי החירום ואי תפקוד של העיריות.

לצד זאת, קיים פער משמעותי בין צפון הרצועה לבין דרומה במערכת הבריאות - דווח על חוסר יכולת של בתי החולים בצפון לספק מענה רפואי, לעומת תפקוד יציב יחסית של בתי החולים בדרום הרצועה. על פי דובר משרד הבריאות, מתנהלים מאמצים לחידוש פעילותו של בית החולים שיפא.