נשיא פולין אנדז'יי דודה השביע אתמול (שני) ממשלה חדשה בוורשה - אולם מדובר בממשלה שצפויה ליפול בתוך פחות משבועיים. דודה, איש מפלגת "החוק והצדק" (PIS) העניק את המנדט לראש הממשלה מתאוש מורבייצקי, גם הוא ממפלגת PIS, למרות שהיא הפסידה בבחירות שנערכו במדינה לפני כחודש. ממשלתו החדשה של מורבייצקי לא זוכה לרוב בפרלמנט, והיא בסבירות גבוהה תפסיד בהצבעת אי-אמון בפרלמנט בתוך כ-12 ימים.

הבחירות בפולין - סיקור N12:

לאחר קרוב לעשור בשלטון - מפלגת ה"חוק והסדר" בהובלת הפוליטיקאי הוותיק ירוסלב קצ'ינסקי - זכתה בחודש אוקטובר למפלה בקלפיות. הממשלה שקידמה בשנים האחרונות את המהפכה המשפטית בפולין, לצד פגיעה בחופש התקשורת במדינה, קיבלה מכה פוליטית קשה. למרות זאת, הנשיא - בשר מבשרה של המפלגה, התעקש להשביע את הממשלה - בידיעה שהיא צפויה להפסיד, ולמרות שמפלגות האופוזיציה, שזוכות כעת לרוב, הודיעו כי ביכולתן להקים ממשלה.

ראש ממשלת פולין דונלד טוסק (צילום: AP)
ראש ממשלת פולין דונלד טוסק | צילום: AP

הגוש הפוליטי של מפלגת PIS עומד על 196 מנדטים בלבד - מתוך 460 מושבים בפרלמנט הפולני בסך הכול. לעומת זאת, מפלגות האופוזיציה בראשות ראש הממשלה לשעבר דונלד טוסק זוכות לרוב עם 248 מנדטים. טוסק ואנשיו קראו כבר לפני שבועות לדודה להעניק להם את המנדט להקים ממשלה - אולם הוא ניסה למתוח ככל הניתן את משך הזמן שבו עליו להכריע למי המנדט - וכעת קיבל החלטה פוליטית שנויה במחלוקת.

ראש הממשלה החדש-ישן מתאוש מורבייצקי אמר אתמול כי הוא מבין שהסיכויים של ממשלתו לשרוד נמוכים, והעריך אותם ב"פחות מ-10%". יחד עם זאת הוא אמר כי הוא מתכוון לנצל את התקופה הקרובה - עד הצבעת האמון של ממשלתו בפרלמנט - במטרה לנסות ולהשיג תמיכה נוספת בקרב חברי הפרלמנט.

חגיגות תומכי האופוזיציה בפולין (צילום: AP)
חגיגות תומכי האופוזיציה בפולין | צילום: AP

מקרב מפלגות האופוזיציה וגורמים שונים במערכת הפוליטית בפולין נשמעת ביקורת עזה על ההחלטה של דודה להשביע את ממשלת המיעוט הנוכחית. ההערכה המרכזית היא שבמפלגת "החוק והצדק" מבקשים להאריך ככל הניתן את הזמן לפני שיאבדו את השלטון - ובין השאר בכוונתם לנצל אותו כדי למנות כמה שיותר מינויים פוליטיים במשרות ציבוריות חשובות.

ירוסלב קצ'ינסקי, מנהיג מפלגת החוק והצדק בפולין (צילום: AP)
ירוסלב קצ'ינסקי, מנהיג מפלגת החוק והצדק בפולין | צילום: AP

הממשלה הפולנית בהובלת PIS, שקידמה בין היתר את הפגיעה בעצמאות בתי המשפט בפולין, תחזקה מתיחות גדולה מול האיחוד האירופי, שמתח ביקורת קשה על המהלכים המדיניים במדינה ואף קבע כי הם מנוגדים לפרוטוקלים של האיחוד. רבים מהמצביעים הפולנים שיצאו לקלפיות באמצע חודש אוקטובר הביעו את מחאתם על הפגיעה בקשר בין ורשה לבריסל ואף האיום לעזוב את האיחוד.