העיתון ניו יורק טיימס פרסם הבוקר (שני) תחקיר המצביע על שורת כשלים משמעותיים שהובילו למחדל הגדול שקדם למתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר. בראש ובראשונה מצביע התחקיר על העובדה שאגף המודיעין בצה"ל הפסיק להאזין לרשת הקשר של מחבלי חמאס כבר לפני שנה.

על פי הדיווח, יחידת המודיעין 8200 הפסיקה להאזין לפני כשנה לרשת הקשר של חמאס – פשוט מכיוון שהאמינה שמדובר ב"בזבוז זמן". עוד נכתב כי המקרה הזה מעיד עד כמה נפלו שירותי הביטחון של מדינת ישראל ב"חטא היוהרה" – והיו בטוחים שהם עדיפים על חמאס מבחינה טכנולוגית בכמה וכמה רמות.

בתחילת התחקיר מתואר הלילה שקדם למתקפת הטרור של חמאס, בלילה שבין שישי לשבת השחורה. באותו לילה, כפי שכבר פורסם, זיהו בכירי מערכת הביטחון, ובראשם ראש השב"כ רונן בר, פעילות ענפה של מחבלי חמאס בתוך רצועת עזה, אולם האמינו שמדובר בתרגיל.

קיבוץ ניר עוז (צילום: עובדה)
ההרס בקיבוץ ניר עוז | צילום: עובדה

ראש השב"כ בר החליט להציב את צוות "טקילה" בכוננות בדרום, אולם לא הוחלט על העלאת כוננות גדולה מכיוון שהמחשבה הייתה שמדובר בתרגיל של ארגון הטרור. בתחקיר הניו יורק טיימס נכתב כי לו היה צה"ל ממשיך לעקוב אחר רשת הקשר של חמאס ולנטרה – היו מצליחים ראשי מערכת הביטחון לגבש באותו ערב תמונת מצב מלאה, שייתכן שהייתה מביאה לבלימת המתקפה או לכל הפחות להפחית את ממדי האסון.

למרות הסברה בישראל כי בידי מערכת הביטחון עדיפות טכנולוגית ניכרת ביחס לחמאס – מחבלי הארגון הצליחו להתאמן ולהיערך למתקפה במשך יותר משנה – תקופה זהה למשך הזמן שצה"ל לא עקב אחרי רשת הקשר שלהם. ההכנות ברצועה מתווספות להיקף המודיעין הנרחב שהיה בידי המחבלים ביום המתקפה: פרטים רבים על בסיסי צה"ל בעוטף והיישובים האזרחיים שבו.

קיבוץ נירים (צילום: שי לוי )
במערכת הביטחון האמינו שיש לישראל עדיפות משמעותית. הנזק סמוך לקיבוץ נירים | צילום: שי לוי

מחדלים נוספים העולים בתחקיר ניו יורק טיימס

  1. בכירי מערכת הביטחון ניסו במשך חודשים ארוכים להזהיר את ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הדהרה שלו לחקיקת המהפכה המשפטית מחלישה את ביטחון ישראל ומעצימה את אויבי המדינה. למרות זאת, ראש הממשלה התעלם מהאזהרות. בתחקיר מוצג המקרה שבו בכירי צה"ל, ובהם ראש אמ"ן האלוף אהרן חליוה, הגיעו לכנסת כדי לתדרך את חברי הממשלה בסוף חודש יולי, ביום שבו אישרה הכנסת את ביטול עילת הסבירות – אולם הם לא זכו להיפגש איתם ולעדנם.

  2. השיקול המוטעה של בכירים במערכת הביטחון בישראל כי חמאס מורתע ואין נשקף ממנו איום ברצועת עזה, וחוסר הצלחה לזהות את ההכנות למתקפה. ההערכה המרכזית של אמ"ן ושל המטה לביטחון לאומי (המל"ל) מאז מאי 2021 הייתה שלחמאס אין מניע לפתוח במתקפה מרצועת עזה – מכיוון שהיא תגרור תגובה חריפה מצד ישראל. העריכו במודיעין הישראלי כי תחת זאת חמאס מעוניין להצית אלימות ביהודה ושומרון.

  3. האמונה של נתניהו ובכירי מערכת הביטחון כי האיום העיקרי על ישראל נשקף מאיראן ומחיזבאללה – שגרמה להסטת משאבים גדולים מההתמודדות עם חמאס. התחקיר מציג דיווח של בכירים בישראל מחודש ספטמבר – ולפיו הם חוששים ממתקפת כוחות "ציר ההתנגדות" של איראן, אך לא הזכירו איום מכיוון חמאס ברצועת עזה.

  4. סוכנויות הריגול בארה"ב הפסיקו לפני כמה שנים לאסוף מודיעין על חמאס ותוכניותיו – מכיוון שהאמינו שמדובר באיום שישראל שולטת בו ומתמודדת איתו בעצמה.