אנג'ל טילבר, שר ההגנה של רומניה, אישר אתמול (רביעי) כי שרידים של מל"ט איראני ששיגר צבא רוסיה לעבר אוקראינה פגעו בשטחה. רומניה, מדינה החברה בנאט"ו, ניסתה בתחילה להכחיש ולהסתיר את העובדה ששטחה נפגע מרוסיה כתוצאה מהמלחמה באוקראינה, והנשיא קלאוס לוהאניס ושרת החוץ לומיניטה אודבסקו טענו בתוקף שהשרידים לא פגעו בשטחה של רומניה.

דבריו של טילבר יצרו מתח גדול בקרב מדינות היבשת והחברות בברית נאט"ו, ורבים כבר החלו לדון באפשרות של הפעלת "סעיף 5", הקובע כי כוחות מדינות ברית נאט"ו יופעלו במקרה שאחת החברות נפגעת על ידי מדינה שאינה בברית. היום התייחס לכך גם מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג, והבהיר כי הפעלת סעיף 5 אינה על הפרק כעת, ואמר כי "אין שום אינדיקציה שהפגיעה של שרידי המל"טים ברומניה הייתה מכוונת".

מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג (צילום: ap)
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג | צילום: ap

עוד לפני הדברים של סטולטנברג, אתמול, עדכנו נציגי רומניה בנאט"ו את יתר בעלות הברית. בתוגבה, בנאט"ו פרסמו הודעה כי הם "הביעו סולידריות והזדהות" עם רומניה שנפגעה. בעקבות התגובה הזאת, רבים ברשת לעגו לנאט"ו ורומניה, וטענו כי ההודעה מדגישה את הרתיעה של מדינות הברית מלהיכנס לעימות עם רוסיה.

בכלי התקשורת הרומניים שידרו אתמול מהמקום שנפגע מרסיסי המל"טים הרוסיים, לאחר שככל הנראה יורטו והושמדו על ידי מערכות ההגנה האוקראיניות. גם לפנות בוקר היום בוצעה תקיפת מל"טים של צבא רוסיה בנמלי אוקראינה במחוז אודסה, על גדות נהר הדנובה, מאות מטרים בלבד מהגבול עם רומניה.

 

 

חיל האוויר של אוקראינה הודיע כי יירט הלילה 25 מל"טים איראניים של צבא רוסיה מתוך 33 ששוגרו בסך הכול, אולם נזק נגרם למתקני הנמלים באזור איזמעאל וריני. זה הלילה השלישי ברציפות לתקיפות הרוסיות על מתחם הנמלים האוקראיניים על גדות הדנובה, בניסיון לפגוע במאמצי יצוא התבואה של קייב – בחסות הסיוע המדיני הרומני. באופן קבוע ושיטתי, רוסיה פועלת לחסל כל מאמץ אוקראיני לייצא תבואה, ולנסות להוציא אותה דה-פקטו משוק הדגנים העולמי.

הבדיחות והלעג ברחבי הרשת על תגובת מדינות נאט"ו לחשש הרומני מפגיעה רוסית מצטרפות לבדיחות ולעג אחרים בעקבות הדברים שאמר השבוע ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב. סאליבן התייחס לפני יומיים לדיווח לפיו קים ג'ונג און ייפגש בשבוע הבא עם פוטין ברוסיה וידון עימו באספקת נשק ואמצעי לחימה לרוסיה. על כך הבהיר סאליבן: "צפון קוריאה תשלם את המחיר אם תספק נשק לרוסיה".

פגישה שקיימו לדימיר פוטין וקים ג'ונג און ב-2019 (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

רבים כבר הספיקו ללעוג לדבריו של סאליבן, ואמרו כי "צפון קוריאה תשלם את המחיר כפי שאיראן שילמה". למרות האיום של האמריקנים, ספק מה כיצד ביכולתם לפגוע בצפון קוריאה בצורה שעוד לא פגעו בה, לאחר שכבר ספגה סנקציות כבדות מאוד מצד המערב. איראן, שסיפקה מאות ויותר של מל"טים תוקפים המשמשים את צבא רוסיה לפגוע במטרות אזרחיות מדי לילה, ממשיכה להכחיש את הדברים, ובימים אלה דווקא נהנית מפריחה מדינית מחודשת בדמות עסקה שנרקמת דווקא מול ארה"ב.