אישור החוק לביטול עילת הסבירות אתמול ממשיך להעסיק מאוד את כלי התקשורת הגדולים בעולם, ובארה"ב ממשיכים לסקר בהרחבה את האירועים בישראל. העיתונים הגדולים בארה"ב עוסקים בשאלת "עתידה של מדינת ישראל" לאחר אישור החוק, ואפילו יותר מכך – בשאלת עתידה של מערכת היחסים בין ישראל וארה"ב תחת ממשל ביידן.

באתר העיתון ניו יורק טיימס, בכתבה הראשית, מופיע מאמר המסקר את השתלשלות האירועים אתמול בכנסת. דגש מיוחד ומרכזי ניתן לעימות הדרמטי אתמול, במהלך ההצבעה על ההסתייגויות להצעת החוק, בין שר המשפטים יריב לוין ושר הביטחון יואב גלנט, בזמן שראש הממשלה נתניהו ביניהם.

"נתניהו רשם ניצחון נוסף, אולם באיזה מחיר?" נכתב בכותרת, שמצד אחד מדגישה את גודל ההישג לקואליציה, אולם גם את החשש הכבד להעמקת השסע בחברה הישראלית. המאמר סימן שאלה בנוגע להמשיך שליטתו של נתניהו בנעשה סביבו: "אחרי שנים של הליכה על הקצה וניהול המשברים של המנהיג הישראלי – הפעם זה מרגיש אחרת. "ברגעים המכריעים שלפני ההצבעה, נתניהו ישב פאסיבי בין שני עמיתיו לממשלה, בזמן שהשניים התעמתו ביניהם, צועקים אחד על השני מעל ראשו של מנהיג מפלגתם, וכמעט מתעלמים מנוכחותו".

בכותרת הראשית הבוקר באתר העיתון וושינגטון פוסט מדגישים את ניסיון המאבק של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למנוע את חקיקת המהפכה המשפטית בישראל. "דרכיו של הפרלמנט הישראלי נפרדו מהנשיא ביידן בהצבעתו הנפיצה להחלשת בית המשפט העליון, למרות שבועות של תחנונים מצידו של הנשיא שלא לעשות זאת מבלי לגבש הסכמה רחבה – והעמיקו את המתח בין ארצות הברית ואחת מבעלות בריתה הקרובות ביותר".

בוול סטריט ג'ורנל, עיתון חשוב נוסף, גם כן באחת מהכותרות הראשיות הבוקר באתר, מדגישים את החשש מכך שאישור החוק השנוי במחלוקת יביא לפגיעה ביחסי ישראל-ארה"ב, אך גם לפגיעה של ממש בביטחון המדינה. "אישור החוק מייצג רגע מכריע עבור אלפי משרתי מילואים שכבר הודיעו כי יפסיקו להתייצב". גם שם נכתב שהחוק עבר למרות שהנשיא ביידן עשה "צעד יוצא דופן" לקרוא לנתניהו להגיע לפשרה.

הפגנות מול הכנסת (צילום: AP)
צילום: AP

בכלי התקשורת השונים מדווחים על הקריאות השונות בארה"ב, כולל מצד שגרירים לשעבר בישראל, לשקול מחדש את המשך הסיוע הצבאי שמועבר אליה מדי שנה, בסך של כארבעה מיליארד דולר. "נשיאים אמריקניים התעמתו עם ראשי ממשלה ישראלים עוד מתקופת אייזנהאוואר, אולם הפעם זה שונה", אומר לניו יורק טיימס הדיפלומט הבכיר אהרון דיוויד מילר, שעסק רבות בסכסוך הישראלי-פלסטיני.

"הפעם זה שונה מכיוון שלא מדובר במחלוקת בסוגיית יחסי חוץ", הוא אומר, כפי שהתרחש פעמים רבות בהיסטוריית היחסים בין וושינגטון וירושלים. "הכלל החשוב ביותר בעסקים הוא שאם אתה נמצא כבר בתוך בור – אתה מפסיק לחפור. הבור של נתניהו עם הנשיא ביידן רק הולך ומעמיק".