הקרבות העזים שמתחוללים בעיר גונדר שבאתיופיה הובילו לסגירת כל דרכי הגישה לעיר, שהפכה נצורה, וגם כמה עשרות ישראלים שנמצאים שם לא מצליחים לצאת ממנה. ישיבת חירום התקיימה היום (שני) במועצה לביטחון לאומי כדי לבדוק אפשרויות לחלצם.

ישראלים נצורים באזור הקרבות באתיופיה (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
הקרבות באתיופיה | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

הישראלים בגונדר, שחלקם חיים שם ועוסקים בפעילות התנדבותית, מדווחים על קרבות המתנהלים סמוך למקום מגוריהם, ומעידים על קולות ירי ופיצוצים שנשמעים ללא הפסקה. מרבית האזרחים החיים בעיר מסתגרים בבתיהם, ול-N12 הגיעו דיווחים ועדויות על גופות המוטלות ברחוב כתוצאה מהקרבות, ונישאות על ידי הלוחמים.

גורמים רשמיים אמרו ל-N12 כי חשיפת פרטים מזהים של הישראלים התקועים בגונדר עלולה, בסבירות גבוהה, להעמיד את חייהם בסכנה.

בשל הלחימה העזה והמצור בעיר, קיים חשש למחסור ובעיות אספקה במזון ובמים. בתיעודים שהגיעו לידי N12 ניתן לראות ולשמוע קרבות עזים המתנהלים ברחובות העיר. הם מספרים על סכנה ממשית וקולות יריות לאורך כל היום. הם מתחננים שמדינת ישראל תחלץ אותם כמה שיותר מהר.

נתניהו מקבל את פניו של רה"מ אתיופיה אביי אחמד (צילום: החדשות 12, החדשות12)
רה"מ אתיופיה אביי אחמד ונתניהו, ארכיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

בישיבת החירום במל"ל אנשי משרד החוץ אמרו שישנם כ-70 ישראלים השוהים בעיר, ושהם הצליחו ליצור קשר עם רובם ומקיימים איתם שיחות מדי יום. נציגי משרד הקליטה והסוכנות היהודית אמרו שישנם כ-60 תושבים שקיבלו אישור לעלות לישראל אבל בשל המלחמה הם לא יכולים להגיע, וכי הם מקיימים איתם קשר רציף.

בגלל שאין טיסות כרגע מגונדר לאדיס אבבה, וגם התנועה היבשתית מוגבלת ומסוכנת, הועלו כמה אפשרויות שבהם ניתן יהיה לחלץ את הישראלים.

_OBJ

בישיבה הועלתה גם סוגיית אלפי הממתינים לעלייה במחנות, אך הוסכם שאין שום אפשרות לחלצם מתוך הערכה כי הדבר יוביל לתוצאות דומות לחילוץ אנשי ארה"ב מאפגניסטן בעת הנסיגה ממנה. גורם שנכח בישיבה אמר שרה"מ מעודכן בנושאים שעלו.

הלחימה מתנהלת בערים המרכזיות במחוז אמהרה כגון גונדר, לילבלה והרדר, שבהן יש ריכוזים של יהודים. במחוז אין אינטרנט או טיסות נכנסות בעקבות הלחימה. הצדדים לסכסוך הם מיליציה מקומית בשם "פאנו" והממשל הפדרלי, והלחימה פרצה בשל הניסיון של ממשלת אתיופיה להטמיע את המיליציה המקומית בכוחות הביטחון הכלליים במדינה, ובעקבות החשש של תושבי המחוז לביטחונם.