אתרי החדשות הגדולים בעולם מסקרים הבוקר (שלישי) בהרחבה את הדיון ההיסטורי בבית המשפט העליון בעתירה לפסילת החוק לביטול עילת הסבירות. האתרים הגדולים רויטרס, AP, BBC, ניו יורק טיימס, וול סטריט ג'ורנל, CNN ועוד רבים אחרים עוסקים בהרחבה בסוגיה, ומדגישים את חשיבותה ההיסטורית לפוליטיקה והמשפט במדינת ישראל.

"בית המשפט העליון של ישראל החל היום, במושב היסטורי, לשמוע את הטיעונים נגד ההצעה של ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לצמצם את סמכותו של בית המשפט, שהציתה משבר שפילג את האומה", נכתב באתר סוכנות הידיעות רויטרס.

רשת CNN העניקה לכתבה את הכותרת "הדמוקרטיה הישראלית נמצאת בפרשת דרכים, כאשר בית המשפט העליון דן בחוק שמגביל את סמכויותיו". בין השאר דווח כי הדיון בבית המשפט עלול לגרור את המערכת המשפטית בישראל להתנגשות עם הממשלה – על רקע חודשים ארוכים של הפגנות אדירות נגד המהפכה המשפטית. עוד מדגישים שם כי הדיון אינו מייצג רק את השאלה אם החוק ייפסל או לא, אלא גם אם ממשלת נתניהו תציית לפסיקה.

הרכב חמישה עשר שופטי העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הרכב חמישה עשר שופטי העליון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בעיתון וול סטריט ג'ורנל מצוטט פרופסור יניב רוזנאי, מתנגד מובהק למהפכה המשפטית שמובילה הממשלה: "זה ככל הנראה הנראה הדיון החשוב ביותר שהיה אי פעם". בדיווח מודגש כי הדיון עשוי להיות תקדימי והיסטורי בכך שלראשונה בית המשפט יחליט לפסול חוק יסוד.

"בית המשפט העליון של ישראל פתח היום את הדיון הראשון שבחן את המהפכה המשפטית השנויה במחלוקת של ממשלת ראש הממשלה בנימין נתניהו", נכתב בסוכנות הידיעות AP. "מדובר בהעמקת העימות שממשלת הימין הקיצוני יצרה ופילג את האומה, והציב אותה על סיפו של משבר חוקתי". עוד נכתב כי הדיון היום מציב את השופטים בעמדה חסרת תקדים, ולפיה עליהם להסכים להגביל את כוחם עם ביטול עילת הסבירות.

ההפגנות בירושלים לקראת הדיון בבג"ץ
ההפגנות בירושלים לקראת הדיון בבג"ץ

"הדיון עשוי להיות אחד המשמעותיים ביותר בהיסטוריה הישראלית", נכתב בניו יורק טיימס. "אזרחים ישראלים מכל קצוות הקשת הפוליטית אומרים שעתיד המדינה ואופייה תלויים בתוצאת הפסיקה של הדיון היום. מממשלתו של בנימין נתניהו רואה בבית המשפט כמכשול למימוש חזונה לחברה שמרנית ולאומנית יותר".

עוד נכתב כי "באופן היסטורי, בית המשפט שימש כבודק על ההשפעה הדתית על החיים בזירה הציבורית, חלק מהפעילות הישראלית בגדה המערבית הכבושה והחלטות שונות המעדיפות יהודים על פני ערבים. האופוזיציה רואה בבית המשפט כערב לשמירת ישראל כחילונית, מגן המיעוטים ומגן מפני אוטוריטריות".