יממה לאחר שיצאה לפועל העסקה לחילופי האסירים בין איראן וארה"ב, שבה ועולה האפשרות לחידוש השיחות להחייאת הסכם הגרעין. אתמול (שלישי), בשולי העצרת הכללית של האו"ם: פגישה ראשונה מאז ההסכם בין איראן והמעצמות בנוגע לשיחות הגרעין. ממשל ביידן מצידו הבהיר רשמית כי אין פירושו של ההסכם עם איראן אתמול כל שינוי ביחס של וושינגטון לטהראן.

נשיא איראן אברהים ראיסי אמר השבוע, עם המראתו לעצרת הכללית, כי ייתכנו בשוליה מגעים לחידוש הסכם הגרעין. בנאומו אמש קרא לארה"ב "לגלות רצון טוב" ולחזור להסכם. עוד לפני הנאום נפגש בניו יורק עלי באגרי קאני, סגן שר החוץ והנציג האיראני לשיחות הגרעין, עם נציגי מדינות E3 (בריטניה, גרמניה וצרפת). למרות זאת, כתב הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי מסתמן שלא נרשם שינוי בתמונת המצב הכללית של השיחות במסגרת הפגישה.

באיראן בהחלט יכולים להיות מרוצים מהוצאתו לפועל של הסכם שחרור האסירים, שכלל הפשרה של שישה מיליארדי דולרים שהיו מוקפאים בחשבונות בנק בדרום קוריאה, וכעת יוכלו לשמש למטרות אזרחיות. יחד עם זאת, מדובר בטיפה בים בלבד לנוכח המשבר הכלכלי החמור שבו הם נמצאים. מבחינתם, רק חזרה מלאה להסכם הגרעין והסרת הסנקציות יכולה לסייע בפתרון המצוקה הכספית והאבטלה הגואה.

 

 

במערב בירכו על ההסכם ביום שני, ואותתו על אפשרות של חידוש השיחות בין הצדדים. קתרין קולונה, שרת החוץ של צרפת, אחת המדינות האירופאיות השותפות להסכם הגרעין, אמרה כי "כל צעד להפגת המתיחות הוא סימן חיובי". יחד עם זאת, היא הדגישה כי "במשך שנים, איראן לא מוכיחה את נכונותה לשתף פעולה". קולונה הדגישה את ה"מילים הקשות" של המערב נגד התנהלותה של איראן, אך גם אמרה כי ארה"ב ו-E3 "משאירות דלת פתוחה לחזרה לדיפלומטיה עתידית".

"אנו רואים בהסכם חילופי האסירים כצעד בונה אמון עבור שני הצדדים", אמר גורם אמריקני רשמי לעיתון וושינגטון פוסט. שיחות המשא ומתן שקדמו להסכם שבוצע אתמול נמשכו יותר משנה, בתיווכן של קטר ועומאן, וכללו גם דיונים על נושאים רחבים הרבה יותר. עיקר השיחות עסקו במאמצים להביא להפחתת המתיחות, אך גם באפשרות של חידוש הסכם הגרעין. רק לאחרונה אמר שר החוץ האיראני חוסין אמיר עבדאללהיאן כי איראן מחזיקה ב"מסמך ספטמבר", שממתין לדבריו לאישור המערב כדי לשוב במהרה להסכם.

לצד גילויי האופטימיות הזהירה, חשוב לזכור כי רק לפני שלושה ימים בלבד הודיעה הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית כי איראן סילקה כשליש מהפקחים המנוסים והבכירים ביותר באיראן, בצעד שתואר כ"חסר תקדים". במקביל לעסקת חילופי האסירים, פרסמו אתמול ארה"ב, גרמניה, בריטניה וצרפת הודעה משותפת שקראה לאיראן "לחזור בה מיידית" מהחלטתה לסלק את הפקחים.

הצעד החריג של איראן הגיע בתגובה על ההודעה התקיפה של המעצמות כי טהראן טרם סיפקה הסבר מניח את הדעת לשרידי האורניום שנמצאו באתרי הגרעין הבלתי מוכרזים שלה. הסוגיה הזאת, שמטרידה מאוד את שני הצדדים ומהווה את אחד מסלעי המחלוקת המרכזיים ביותר בין טהראן והמערב, הייתה אחד הגורמים העיקריים שטרפדו לפני כשנה את השיחות לחזור להסכם. מסתמן כי גם כעת העניין הזה צפוי לעמוד במוקד, אם וכאשר יתקדמו השיחות.

העסקה אתמול כבר הספיקה לתדלק את מערכת הבחירות הסוערת לנשיאות בארה"ב, וגררה תגובה חריפה מצד דונלד טראמפ, הנשיא לשעבר והמועמד לנשיאות. "אני שחררתי 58 אסירים ולא שילמתי דבר. ביידן נתן שישה מיליארד דולר עבור חמישה אנשים, איראן לא נתנה דבר וקיבלה חמישה אנשים. הוא מטומטם".