דוח מיוחד של ממשלת אוקראינה, שנשלח לבעלות הברית של קייב במערב, חושף כי איראן החלה לפתח את המל"טים התוקפים המתקדמים שלה גם על אדמת סוריה. על פי הדוח, בקייב הציעו למדינות בעלות הברית, ששמן לא נחשף, להפציץ באתרי הייצור של המל"טים באיראן, סוריה ורוסיה, כך דווח אתמול (רביעי) ב"גרדיאן" הבריטי.

בדוח נחשף כי עשרות רבות של רכיבים חשמליים במל"טים האיראניים מדגם שהאד-131 ושהאד-136 שמפעיל צבא רוסיה במלחמה באוקראינה מיוצרים על ידי חברות מערביות. בדגם אחד נמצאו 52 רכיבים מערביים ובדגם נוסף נמצאו 57. יחד עם זאת מבהירים בדיווח כי אין חשד לעבירות על הסנקציות מצד החברות המערביות, שכן מדובר ברכיבים בעלי ערך מסחרי ושקל להשיגם בשוק הפתוח, שכן הבקרה על תפוצתם מועטה ביותר.

מפעל המל"טים האיראניים בשטח רוסיה (צילום: maxar)
מפעל המל"טים האיראניים בשטח רוסיה | צילום: maxar

על פי הדיווח, איראן אינה מצליחה לעמוד בביקושים של המל"טים לצבא רוסיה, שמשתמש בהם באופן כמעט יומיומי בתקופה האחרונה נגד יעדים באוקראינה, ובעיקר נגד נמלי אזור אודסה בים השחור, משם מנסה אוקראינה לייצא את התבואה שלה לעולם. בשנה האחרונה נחשף כי במטרה להגדיל את היקף המל"טים עבור המלחמה באוקראינה – סיכמו טהראן ומוסקווה על הקמת מפעל חדש לייצורם על אדמת רוסיה. כעת נחשף כי הוקם מפעל נוסף – על אדמת סוריה.

מהמפעל בסוריה, שככל הנראה מתרכז בייצור רכיבים וחלקי חילוף עבור המל"טים – הם נשלחים לנמל נובורוסיסק במזרח הים השחור. לאחר שמגיעים לרוסיה בדרך זו, ככל הנראה דרך תחומה של טורקיה, הם מועברים למפעל המל"טים הרוסי ביילבוגה במחוז טטרסטן, לא רחוק מהעיר קאזאן וכמאות ק"מ ממערב לבירה מוסקווה. בדוח האוקראיני נכתב כי איראן "מנסה להתנתק מלספק את הנשק לרוסיה, ולא מצליחה לעמוד בביקוש שנוצר מהאינטנסיביות של המלחמה באוקראינה".

פגיעת מל"ט איראני בבית מגורים בקייב, אוקראינה
פגיעת מל"ט איראני בבית מגורים בקייב, אוקראינה
מל"ט רוסי לוקח חלק בלחימה (צילום: רויטרס)
מל"ט רוסי באוקראינה | צילום: רויטרס

בדוח, בן 19 העמודים, עולה כי אוקראינה הציעה לבעלות בריתה במערב להפציץ בטילים את מפעלי המל"טים האיראניים באיראן, סוריה וייתכן שגם ברוסיה. "כוחות ההגנה של אוקראינה יכולים לבצע את המתקפה – אם השותפים יספקו את אמצעי ההשמדה המתאימים", נכתב.

בימים האחרונים חשפה איראן סרטון קצר המציג מל"ט תוקף מדגם שהאד-136 בעל מנוע משופר. בשל כך, המל"ט מסוגל לטוס במהירות גבוהה יותר ולהקשות עוד יותר על יירוטו והפלתו.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי | צילום: רויטרס

לאורך השנה האחרונה סיפקה איראן לרוסיה מאות ואף אלפי מל"טים מתאבדים מדגמי שהאד, אך גם אמצעים נוספים כמו המל"ט ההתקפי מוהג'ר-6. על פי רוב, מועברים המל"טים מאיראן לרוסיה דרך הים הכספי. על פי הדוח האוקראיני, המל"טים נשלחים מטהראן לנמל אמירבאד – ומשם לנמל מחצ'קלה ברוסיה. בנוסף, לאורך השנה האחרונה חל זינוק במספר טיסות המטען למטוסים המזוהים עם משמרות המהפכה בין איראן לרוסיה – מה שמגביר את החשדות לאספקת אמצעי לחימה גם בדרך האוויר. חיל האוויר של אוקראינה דיווח כי הלילה הפיל 34 מל"טים איראניים מתוך 44 ששיגר צבא רוסיה.