"המלחמה מגיעה בהדרגה לרוסיה", כך איים לפני כמה שבועות נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לאחר עוד מתקפת מל"טים של קייב על מוסקווה. למרות שלאורך שנה וחצי של מלחמה התרגלנו לראות בעיקר מתקפות רוסיות אגרסיביות על קייב וערי אוקראינה, בימים האחרונים הפכו תקיפות המל"טים האוקראיניים ברוסיה לאירוע כמעט שגרתי.

כמעט בכל יום נרשמים דיווחים על מתקפות מל"טים במוסקווה או בערים נוספות, ושלשום (בין שבת לראשון) דווח על פגיעת מל"ט בתחנת רכבת אזרחית במחוז קורסק, לא רחוק מהגבול עם אוקראינה. עוד הלילה, שני נמלי התעופה הגדולים ביותר במוסקווה, ונוקובו ודומדדובו, נסגרו זמנית להמראות ונחיתות בשל זיהוי במרחב של עצמים שזוהו כמל"טים.

שעות לאחר מכן אישר משרד ההגנה שיורט מל"ט במוסקווה ונזק נגרם לתחנת הרכבת בקורסק. בנוסף, גם מושל מחוז רוסטוב בדרום-מערב רוסיה, שם ביקר שלשום פוטין במפקדת הצבא הגדולה המפקדת על המלחמה באוקראינה, אישר כי יורטו שני מל"טים אוקראיניים אתמול בבוקר. לדבריו, אחד המל"טים יועד לפגוע בבסיס צבאי.

 

 

גם סוף השבוע לא היה קל עבור מערכות ההגנה האווירית ברוסיה. שלשום אישר משרד ההגנה הרוסי שמל"ט אוקראיני פגע בבסיס חיל האוויר הרוסי במחוז נובגורוד, באמצע הדרך בין מוסקווה וסנט פטרסבורג. בהודעה הרשמית נטען כי "סוכלה מתקפת מל"טים", אך גם דווח כי מטוס אחד נפגע. בבסיס נמצאים מפציצים מדגם TU22M3, שמשמשים לעיתים קרובות לשיגור טילי שיוט לעבר אוקראינה. בתיעוד שפורסם אתמול בערוצים צבאיים רוסיים בלתי רשמיים ניתן לראות תמונה המיוחסת לתקיפה אתמול, ובה אחד המפציצים עולה בלהבות, וככל הנראה הושמד לחלוטין.

 

 

עוד לפני הפגיעה שלשום בבסיס, הודיע משרד ההגנה הרוסי על יירוט מל"טים, גם באזור הבירה מוסקווה וגם באזור מחוז הגבול בלגורוד. ההודעות על היירוט של המל"טים, גם באמצעים רגילים וגם באמצעות שיבושים אלקטרוניים, דווחו גם בשעות הבוקר וגם בשעות הצוהריים, באופן המעיד על היקף השיגורים האוקראיני. בנוסף, דווח גם על יירוט רוסי של טילים אוקראיניים ששוגרו לעבר חצי האי קרים, שסופח על ידי רוסיה בשנת 2014.

לאורך החודשיים האחרונים ניתן להצביע על עלייה מסיבית בהיקף השיגורים של מל"טים וטילים אוקראיניים לעבר עומק רוסיה, ובעיקר לעיר הבירה מוסקווה. המגמה מצטרפת להסלמת התקיפות האוקראיניות נגד יעדים ומטרות ימיים של רוסיה באזור הים השחור ובחצי האי קרים, על פי רוב באמצעות כלי שיט בלתי מאוישים, כפי שקרה בתקיפת גשר קרץ' בחודש יולי ובתקיפות ספינת המלחמה "אולנגורסקי גורניאק" ומכלית הנפט SIG לפני כשבועיים.

מתקפת מל"טים במוסקווה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מתקפת מל"טים במוסקווה, ארכיון | צילום: רויטרס
מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, רוסיה (צילום: רויטרס)
מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, רוסיה | צילום: רויטרס

לפי שעה, למרות העלייה הגדולה בהיקף התקיפות האוקראיניות, לא נרשמו נפגעים אזרחיים ברוסיה. עד כה הצליחו מערכות ההגנה האווירית שהציבו הרוסים, והרחיבו מאוד את פעילותן בתקופה האחרונה, למנוע פגיעה בחיי אדם. למרות זאת, אין ספק שניתן להצביע על השפעה על חיי האזרחים הרוסים.

בסוף השבוע התרחש אירוע חריג מאוד ברובע העסקים היוקרתי בלב מוסקווה, שם כבר בוצעו בעבר כמה תקיפות מל"טים מוצלחות. יותר מ-2,000 בני אדם, אזרחים רגילים, נאלצו להתפנות ביום שישי מהאזור, לאחר דיווח כוזב על תנועה של קבוצת מל"טים אוקראיניים לעבר האזור בשעות השיא בצוהריים. כשעה קלה לאחר מכן נאלצו הרשויות ברוסיה לפרסם הודעת הבהרה ולהסביר שאין כל חשש, אולם הנזק המוראלי כבר נגרם.

המתקפות האוקראיניות בעומק השטח הרוסי עדיין רחוקות מאוד מהקטלניות של המתקפות הרוסיות שנמשכות כל העת בשטח אוקראינה. רק אתמול נהרגו לפחות שבעה ונפצעו קרוב ל-130 בני אדם מפגיעת טילים בליסטיים ששיגרה רוסיה לעבר מרכז העיר צ'רניהיב בצפון אוקראינה, והרסה תיאטרון ומתחם אזרחי גדול. מערכות ההגנה האווירית הרוסית במצב טוב בהרבה מאלו האוקראיניות, שכבר מותשות מתקיפות מל"טים וטילים ממושכות, הגם שבתקופה האחרונה הן מתרחשות בתדירות נמוכה יותר.

מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, ארכיון | צילום: רויטרס
מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, ארכיון (צילום: רויטרס)
מתקפת מל"טים אוקראינית במוסקווה, ארכיון | צילום: רויטרס

גם אם התקיפות האוקראיניות לא גבו עדיין מחיר בנפש, בהחלט ניתן להעריך שהן כבר משיגות השפעה פסיכולוגית בקרב האזרחים ברוסיה. אולי יותר משפוטין חושש מאובדן חיי אדם של חייליו בשדה הקרב – הוא חושש מחוסר שביעות רצון של האוכלוסייה החזקה שלו בערים הגדולות ברוסיה – מוסקווה וסנט פטרסבורג. כפי שעד היום הוא טרח שלא לגייס לוחמים רבים מהערים הגדולות, כדי לנסות ולשמור את האוכלוסייה החזקה ברוסיה "מחוץ למלחמה", כך הוא לבטח מוטרד מאוד מכל מל"ט שמגיע לבירה – בין אם הוא מופל ובין פוגע במטרתו.

יותר משפוטין נלחם להשיג את מטרותיו בשדה הקרב באוקראינה, הוא נלחם למנוע את השפעות "המבצע הצבאי המיוחד" באוקראינה על האוכלוסייה האזרחית שלו. לאחר המרד של קבוצת וגנר לפני כחודשיים, גוברות ההערכות כי אירוע דומה עשוי להתרחש בשנית. לכך ניתן להוסיף הערכה שעלתה בשבועות האחרונים במערב, ולפיה כל מתקפות המל"טים הבודדים שמגיעות למוסקווה ולרוב מופלות בלי בעיות, הן הכנה למתקפת מל"טים אוקראינית רחבה וגדולה הרבה יותר, שתציב לראשונה אתגר של ממש על מערכות ההגנה האווירית ברוסיה.