הפרויקט השאפתני והאפשרות של ישראל: נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז היום (שבת) על פרויקט תשתיות ענק, לחיבור דרום אסיה עם המזרח התיכון ואירופה דרך נמלים ורשת רכבות. ישראל הייתה שותפה לדיונים על הפרויקט, אך נכון לכרגע, צירופה תלוי בהתקדמות הנורמליזציה עם סעודיה.

"זה עניין עצום", אמר הנשיא ביידן על הפרויקט שמטרתו להביא לפיתוח כלכלי - אך גם לשיתופי פעולה פוליטיים. המיזם יכלול את הודו, סעודיה, איחוד האמירויות, ירדן ומדינות האיחוד האירופי, כך לפי ההודעה המשותפת על התנעת המהלך.

ירושלים אומנם הייתה שותפה לדיונים על המיזם, ובהודעה הרשמית של הבית הלבן ישראל אפילו מוזכרת. עם זאת, ישראל לא תיקח בינתיים חלק פעיל בפיתוח הפרויקט. נורמליזציה עם סעודיה עשויה לסלול את הכניסה של ירושלים למיזם. 

ריאד, ערב הסעודית (צילום: reuters)
נורמליזציה עם סעודיה תאפשר את כניסת ישראל לפרויקט. ריאד | צילום: reuters

מסדרון הרכבות והנמלים יסייע לחבר קטע עצום של העולם, ייעל את הסחר בין מדינות, ויאפשר העברת מוצרי אנרגיה. הבית הלבן לא קבע לוח זמנים להשלמת הפרויקט, שיספק אלטרנטיבה פיזית ואידיאולוגית לתוכנית התשתיות שמקדמת סין.

בנוסף, הבית הלבן לא מסר פרטים על עלות הפרויקט או דרכי המימון שלו. יורש העצר של ערב הסעודית, מוחמד בן סלמאן, הזכיר נתון של 20 מיליארד דולר במהלך ההכרזה. לא ברור אם הסכום הזה חל אך ורק על הצד הסעודי.