ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מסמן יעד חדש להמשך שלטונו הממושך. במהלך סוף השבוע נשא נאום סגור בפני קבוצה מתומכיו, ובמהלכו הציג להם את התוכנית שלו "לחיזוק הונגריה", וחשף כי הוא מתכננן להישאר בשלטון עד שנת 2034, כך דיווח אתר החדשות המקומי "טלקס", וצוטט אתנול (ראשון) ברשת בלומברג.

אורבן הוא המנהיג המכהן הכי הרבה זמן ברצף בקרב כל מדינות האיחוד האירופי, והוא עומד בראש ממשלת הונגריה מאז שנת 2010. זו הפעם הראשונה הידועה שבה המנהיג הימני מצהיר במפורש כי בכוונתו להישאר בתפקיד עד שנת 2034, בעוד שרק לאחרונה החל לדבר בפומבי על כוונתו להישאר בשלטון עד שנת 2030.

לאורך השנים האחרונות מתגושש אורבן עם האיחוד האירופי וארה"ב על אופי השליטה הקיצוני שלו בהונגריה – סגנון ומדיניות שהוא מטפח באדיקות ובעקביות מאז עלייתו לשלטון ב-2010, לקח לתקופה הקודמת שבה עמד בראש ממשלת הונגריה, בשנים 2002-1998. הוא שינה מן הקצה אל הקצה את המצב ברבים מתחומי החיים בהונגריה – החל מהפוליטיקה, המשפט, התקשורת, התרבות, העסקים ועוד.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן (צילום: רויטרס, חדשות)
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן | צילום: רויטרס, חדשות

לפני כשנה קבע הפרלמנט האירופי ברוב קולות שהונגריה כבר אינה דמוקרטיה, בין השאר בשל ההגבלות על התקשורת ועל חופש הביטוי. עד היום בלם האיחוד האירופי העברה להונגריה של מימון בשווי של כ-30 מיליארד דולר בשל טענות לשחיתות ופגיעה בשלטון החוק.

במסגרת הנאום שלו בסוף השבוע הציג אורבן לתומכיו תוכנית בת 15 נקודות "לחיזוק הונגריה", שמתמודדת כיום עם מיתון ממושך, פגיעה קשה בשוק העבודה ונחשבת לאחת המדינות שנותרו הכי תלויות ביצוא האנרגיה מרוסיה. התוכנית שהציג אורבן כוללת בין השאר ניסיונות יזומים ומתוכננים להעלאת קצב הילודה, תהליך מודרניזציה לצבא, והמרת התלות בדלק גרעיני רוסי לדלק גרעיני צרפתי עבור תחנות הכוח הגרעיניות במדינה. חשוב לציין כי כבר כיום, אין לשום נציג מטעם האופוזיציה סיכוי מעשי לנצח את אורבן בבחירות, ששולט דה-פקטו על כל מוקדי ומשאבי הכוח בהונגריה.

"התחרות כיום היא על המקום השני"

לפני כשבועיים, במסגרת פרויקט מיוחד ב"מהדורה המרכזית", הוצגה סיפורה של "קלוב רדיו", אחת מתחנות השידור הפופולריות בהונגריה ב-25 השנים האחרונות, שרישיון השידור שלה נשלל משום שסירב להיכנע לגחמות ולתכתיבי הנרטיב של ממשלתו של אורבן השולטת כמעט ללא עוררין בכלי התקשורת במדינה. לטענתו של מיהלי הארדי, העורך הראשי של קלוב רדיו, "שידורי התחנה לא השתלבו באחידות התעמולה שרצו ליצור בממשלה".