הנהירה הגדולה של תושבי נגורנו קרבאך נמשכת: קרוב ל-50 אלף ארמנים נטשו את המובלעת נכון להיום (רביעי) בצוהריים. מדובר בכ-40% מכלל האוכלוסייה הארמנית באזור, שאנשיה נמלטים ביממות האחרונות בהמוניהם מהאזור, בעקבות ההשתלטות של צבא אזרבייג'אן. בתוך כך, הבוקר מדווחים מקורות ארמניים כי רובן ורדניאן, לשעבר מזכיר המדינה של רפובליקת ארצאך, נעצר על ידי צבא אזרבייג'אן במעבר לאצ'ין בדרכו לארמניה.

הלחימה בנגורנו קרבאך - סיקור N12

במשך יותר מ-30 שנה נלחמו ארמניה ואזרבייג'אן על השליטה במובלעת קרבאך, כולל כמה מלחמות ממושכות עם כמות נפגעים אדירה. רק השבוע, בתום מבצע צבאי "למיגור הטרור" שנמשך פחות מיממה, הצליחו בבאקו לכפות על הארמנים הבדלנים באזור הסכמה להפסקת אש ללא תנאים – מה שהוביל לכניעתם וההשתלטות המוחלטת של אזרבייג'אן על האזור, ולסיומה של המחלוקת ארוכת השנים.

 

 

אתמול הודיע משרד הבריאות של אזרבייג'אן כי 192 לוחמים בצבא האזרי נהרגו במבצע הצבאי בשבוע שעבר בנגורנו קרבאך, במסגרת הלחימה נגד הכוחות הבדלניים של רפובליקת ארצאך. מנגד, יותר מ-200 ארמנים נהרגו ועוד מאות נפצעו בלחימה. בממשלת ארמניה בבירה ירבאן הבהירו בשבוע שעבר כי אין להם שום כוחות על הקרקע בנגורנו קרבאך, והתנערו מהמתיחות – ולמעשה "העניקו" לאזרבייג'אן את השליטה בחבל. הארמנים במדינת ארמניה זעמו על ממשלתם על כך – וכעת, עשרות אלפי ארמנים מהמובלעת נמלטים למדינתם והופכים בין לילה לפליטים.

פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך (צילום: רויטרס)
פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך | צילום: רויטרס

עימותי עבר ומצור כבד

המבצע הצבאי הקצר של אזרבייג'אן להשתלטות על נגורנו קרבאך בשבוע שעבר הוא רק עוד שלב במלחמת ההתשה שמנהלת באקו לכיבוש החבל. למרות שהלחימה הפעם הייתה קצרה מאוד, ההצלחה שלה מתבססת בחלקה הגדול על עימותי העבר, שבאופן הולך וגובר הצליחו לכרסם בשליטה ובהשפעה של הארמנים באזור זה.

העימות בין הצדדים החל כבר ב-1988, אז הוחלט לערוך משאל עם לאיחוד החבל עם ארמניה. במהלך תקופת ברית המועצות היה האזור נתון לרפובליקה הסובייטית האזרית המוסלמית, עם חלק גדול מתושביו ממוצא ארמני. עם אישור ההחלטה במשאל העם פרצה מלחמת נגורנו קרבאך הראשונה, שנמשכה עד לשנת 1994 – וגבתה את חייהם של עשרות אלפם והביאה לכמיליון פליטים. הארמנים הצליחו להשתלט על נגורנו קרבאך באותם ימים, תוך דיווח על מעשי טבח ואונס קשים באוכלוסייה האזרית במקום.

פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך (צילום: רויטרס)
פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך | צילום: רויטרס

במשך השנים נרשמו עימותים וחיכוכים קשים בין הצדדים, ובשנת 2020 פרצה מלחמת נגורנו קרבאך השנייה, ששוב גבתה חיי אדם רבים, אולם הסתיימה בניצחון מוחץ של אזרבייג'אן. בעימות הזה, שנמשך כחודש, הצליחה אזרבייג'אן לכבוש מחדש כמה שטחים ומחוזות ממזרח לנגורנו קרבאך, שהיו נתונים לשליטת ארמניה.

מאז המלחמה ב-2020 צומצמה מאוד הנוכחות של ארמניה באזור, וגם מעבר לאצ'ין – הנתיב היבשתי היחיד המקשר את מדינת ארמניה ואזור נגורנו קרבאך, הוטל לשליטה ופיקוח של חיילי "שמירת השלום" מצבא רוסיה. למרות זאת, לפני כתשעה חודשים הטיל צבא אזרבייג'אן מצור מלא על המעבר, ומנע לחלוטין העברה של מזון, תרופות ואספקה בסיסית לתושבי נגורנו קרבאך. לאורך כל התקופה מאז התרבו הדיווחים על משבר הומניטרי כבד.

התחזקות צבאית ומדינית של אזרבייג'אן, קריסת ההגנה הרוסית של ארמניה

במהלך השנים האחרונות התחזק מאוד צבא אזרבייג'אן, מדינה עשירה המייצאת כמויות גדולות של נפט וגז, בין השאר על רקע שותפויות והסכמים ביטחוניים ענפים עם טורקיה וישראל. אחד הדברים שסייעו לאזרים לנצח את המלחמה ב-2020 היו כלי הנשק המתקדמים, לרבות רחפנים ומל"טים טורקיים וישראליים, כמו גם טילים ומערכות נשק נוספות. ארמניה מצידה נשענה יותר ויותר על שיתוף הפעולה ההגנתי שלה עם רוסיה, שבעת הנוכחית התברר כמשענת קנה רצוץ – דברים שאמר בעצמו ראש הממשלה הארמני ניקול פשיניאן, שטען כי הארמנים נותרו לבד.

פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך (צילום: רויטרס)
פליטים ארמנים נמלטים מנגורנו קרבאך | צילום: רויטרס

למרות המבצע הצבאי הקצר בשבוע שעבר – תהליך ההשתלטות של אזרבייג'אן על נגורנו קרבאך מתבסס על שלבים ממושכים לאורך השנים האחרונות. התחזקות צבאית ומדינית גדולה, דחיקת הצבא הארמני מהאזור שבסביבת המובלעת, הטלת מצור כבד על האוכלוסייה האזרחית שם ושבירת רוחם – מה שככל הנראה זירז כעת את תהליך מנוסתם מהאזור – כל אלה היוו את הבסיס למבצע המזורז שסימל את הניצחון. עשרות אלפים כבר נמלטו, חסרי כול וחרדים לגורלם, ולאחר יותר מ-30 שנה הצליחו בבאקו להשלים את המשימה.