ממשלת אוסטרליה הודיעה על צעד הצהרתי נוסף נגד ישראל, עם כוונתה להחזיר לשימוש את המושג "השטחים הפלסטיניים הכבושים", בהתייחסות לשטחי יהודה ושומרון. שרת החוץ פני וונג אמרה בתשובה לשאלות של מחוקקים אוסטרלים כי הממשלה האוסטרלית "מעוניינת לחזק את התנגדותה להתנחלויות, שמנוגדות לחוק הבין-לאומי ופוגעות בתהליך השלום". כזכור, בחודש אוקטובר ביטלה אוסטרליה את ההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל.

שרת החוץ וונג הוסיפה כי ממשלת אוסטרליה "מודאגת מאוד ממגמות מטרידות שבאופן משמעותי פוגעות בסיכויים לשלום". לדבריה, ממשלת הלייבור הנוכחית תחזור לשימוש במינוח שהיה נהוג במשך תקופה ממושכת כלפי שטחי יהודה ושומרון, והופסקה במהלך כהונת ממשלת המפלגה הליברלית בשנת 2014. לדבריה, מדובר בצעד שעולה בקנה אחד עם מועצת הביטחון של האו"ם.

"באימוץ מחדש של המינוח אנו מבהירים שהגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים ועזה, נכבשו על ידי ישראל במלחמת 1967 והכיבוש נמשך ומאשר מחדש את מחויבותנו לנהל משא ומתן על פתרון שתי המדינות, שבמסגרתו מתקיימות, זו לצד זו, מדינת ישראל ומדינה פלסטינית עתידית", אמרה וונג.

אנתוני אלבנזה, ראש ממשלה אוסטרליה (צילום: רויטרס)
אנתוני אלבנזה, ראש ממשלה אוסטרליה | צילום: רויטרס

וונג גם אמרה שמשרד החוץ האוסטרלי עדכן את שגריר ישראל בקנברה על המהלך מבעוד מועד, מכיוון "שאוסטרליה נותרה חברה מחויבת של ישראל". לדבריה, אוסטרליה "מחדשת את עמדותיה בפורומים בין-לאומיים, ועדיין ממשיכה להתנגד להצעות אנטי ישראליות באו"ם". היא גם הוסיפה כי אוסטרליה "תמשיך לגנות את כל סוגי הטרור והאלימות נגד אזרחים".

בחודש אוקטובר 2022 נסוגה ממשלת הלייבור באוסטרליה, בראשות אנתוני אלבנזה, מההכרה במערב ירושלים כבירת ישראל. ההחלטה על ההכרה התקבלה בתקופת הממשלה הקודמת, בראשות סקוט מוריסון מהמפלגה הליברלית, בשנת 2018. שרת החוץ פני וונג אמרה אז על ההחלטה כי "יש לפתור את הנושא כחלק ממשא ומתן לשלום בין ישראל לעם הפלסטיני", והוסיפה כי שגרירות אוסטרליה בישראל תמיד הייתה ותישאר בתל אביב".

החל משנת 2014 החלה ממשלת אוסטרליה בראשות המפלגה הליברלית להימנע משימוש במושג "כיבוש" ו"שטחים כבושים", למרות שהמשיכה לתמוך בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם בנושא הישראלי-פלסטיני. "התיאור של מזרח ירושלים כ'כבושה' הוא מונח בעל השלכות פוגעניות שאינו מתאים", אמר בשנת 2014 התובע הכללי באוסטרליה, ג'ורג' ברנדיס.

לצד הדברים הללו, גורמים שונים בקואליציה באוסטרליה אינם מסכימים עם ההחלטה, ומעריכים שהמשמעות העיקרית שלהם נועד למטרות פוליטיקה פנימית. סימון בירמינגהאם, דובר יחסי החוץ של ממשלת אוסטרליה, צוטט ב"גרדיאן" הבריטי כאומר שמעבר לשיקולי פוליטיקה פנימית בתוך מפלגת הלייבור באוסטרליה, אין להחלטה משמעות ממשית.