מספר הקורבנות ברעידת האדמה במרוקו עלה ל-1,305, כך עדכנו הלילה (שבת) רשויות במדינה. ישראלים רבים היו באזור רעידת האדמה הקשה, ובישראל נערכים לפנות אותם בהקדם מזירת האסון. אוטובוסים של חברות הביטוח והחילוץ השונות יעבירו את הישראלים תחילה לקזבלנקה ומשם הם יוטסו חזרה ארצה.

בשלב זה, מספר ההרוגים הכולל במדינה בעקבות רעידת האדמה עומד על לפחות 1,305 בני אדם. מספר הפצועים עומד על 1,832 בני אדם, יותר מ-700 מהם פצועים במצב קשה. במרוקו עדיין מבצעים הערכות מצב ואומדים את הנזקים. לא ברור בשלב זה אם יזדקקו לסיוע הומניטרי מישראל, וככל הנראה, יקבלו סיוע מאיחוד האמירויות בלבד. היערכות משלחת הסיוע הישראלית הוקפאה. 

רעידת האדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
הריסות אחרי רעידת האדמה | צילום: רויטרס

על פי משרד החוץ, עד כה דווח על 468 ישראלים שנמצאים במרוקו. נכון לשעה זו, 56 ישראלים עדיין מוגדרים מנותקי קשר. ההערכה היא שחלקם הגדול לא זמין עקב השבת. משרד החוץ וגורמים אחרים ממשיכים לנסות ליצור קשר עם כולם, ישירות או דרך משפחותיהם. עד כה לא ידוע על ישראלים שנפגעו מהרעידה. 

"נקטנו בכל הפעולות האפשריות כדי לוודא שאין נפגעים ישראלים", אמר שגריר ישראל במרוקו דוד גוברין בשיחה עם N12. "אנחנו בקשר הדוק עם חדר מצב, המחלקה הקונסולרית ומשרד בחוץ. פתחנו חפ"ק ברבאט כבר בשעה מוקדמת בשבת בנציגות, כדי ולקבל כמה שיותר דיווחים מגורמים מקומיים ולקבל תמונת מצב לגבי הנפגעים".

שגריר ישראל במרוקו, דוד גוברין
שגריר ישראל במרוקו

"קונסולית ישראל במרוקו הגיעה לפני כמה שעות למראקש ופתחנו גם שם חדר מצב", המשיך. "היא נפגשה עם כמה קבוצות ישראליות ובדקה מה הצרכים. לשמחתנו, אנשים התארגנו, הספיקו לקחת את הדברים שלהם כמו שצריך ודאגו לטיסות. חלקם להפתעתנו החליטו בכל זאת להמשיך את הטיול כמתוכנן. כרגע נערכים לפעילות חילוץ ואנחנו מוכנים וערוכים לקריאה של המרוקנים".

רעידת האדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
רעידת האדמה במרוקו | צילום: רויטרס

חברות הביטוח והחילוץ השונות כבר הודיעו על תוכניות לפנות את המטיילים הישראלים שנמצאים באזור האסון, וצפויות להוציא טיסות מיוחדות לפינוי מהיר חזרה לישראל מהעיר קזבלנקה. בנוסף, מדינת ישראל נערכת להגיש סיוע הומניטרי למרוקו, מדינה החברה בהסכמי אברהם. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט ושר החוץ אלי כהן הנחו את כלל הגורמים המוסמכים להיערך להוציא משלחת רשמית, וממתינים לבדוק מה הצרכים המדויקים של מרוקו.

"זה היה מפחיד ברמות, מי שלא חווה את זה לא מבין מה גודל העוצמה של זה", אמרה סיגל שמר מתל אביב בשיחה עם N12. "בילינו בחוץ במראקש כל הלילה ולא היינו יכולים לחזור למלון. אימא שלי מבוגרת ונרדמה שם, אני נשארתי ערה כל הלילה. דיברתי עם כל מי שרק אפשר כדי לראות איך אנחנו יוצאות משם".

"אנשים ירדו עם תינוקות, אנשים נכים עם כיסאות גלגלים שלא יכלו לרדת", היא המשיכה. "בסביבות 08:30 דיבר איתי נציג של חילוץ והצלה, ואמר לי שאחרי בדיקות שלהם אפשר לצאת. הזמנתי את הנהג שלנו ונסענו לקזבלנקה, ניסיתי להזמין טיסה לארץ וביקשו ממני 900 דולר לכרטיס טיסה. אני מקווה לחזור היום בלילה".

עילי כהן-פרידמן, בן 23 מבנימינה ששהה במרקש וחילץ את עצמו לקזבלנקה, שוחח עם N12 - לאחר שחלק גדול מהציוד שלו נמצא במבנה שמסביבו קרסו הבניינים. "אני נמצא עם שני חברים שמטיילים איתי", סיפר. "היינו בהוסטל בקומה השנייה כשהחלה רעידת באדמה. רצנו יחד לקומה התחתונה כדי לצאת החוצה. בפתח היה המון אבק ולא הצלחנו לנשום. חשבתי שיש שריפה, אבל בדיעבד הבנו שקיר קרס בצמוד להוסטל".

גון סוסה מנהל תחום התיישבות ,תנועת איילים.  (צילום: תנועת איילים)
צילום: תנועת איילים

"אחרי כמה דקות החלטנו לרוץ לכיכר שהייתה קרובה, ג'מע אל-פנה", הוא המשיך. "ראינו פצועים בדרך, אבל פחדנו מאוד שהמבנים סביבנו יקרסו אז רצנו עם מי שהיה מסוגל ושם העברנו את כל הלילה. אנחנו מאוד עייפים וכנראה שננסה מחר לצאת ממרוקו לפורטוגל".

אילן אדיב הגיע עם רעייתו טלי לטיול במרקש כדי לחגוג 35 שנות נישואים ואת יום הולדתה ה-60. "היינו במועדון בהופעה בחוץ ולפתע הכול החל לרעוד", סיפר. "אנשים החלו לנוס בפניקה לכל עבר וניסינו להסביר שילכו לשטח פתוח. לקח כמה רגעים לעכל. רעייתי הגיעה לשם עם נקע בקרסול שטיפלתי בו".

תיעוד ההרס ברעידת האדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
תיעוד ההרס ברעידת האדמה במרוקו | צילום: רויטרס

אילן הוסיף: "היינו צריכים לעמוד עד שכולם תפסו מיטות שיזוף וכיסאות, וחיכינו להוראות שהגיעו לאט מדי. אנחנו רוצים לצאת מפה ומחכים לחילוץ". רעייתו טלי אדיב הוסיפה: "אני לא רוצה כלום, רק לחזור הביתה".

נחמי גייניס, מנכ"לית עמותת איילים, סיפרה שמדי שנה יוצאת משלחת של העמותה למרקש, ושהשנה נשלחה משלחת אפילו גדולה יותר. "הגענו למרקש ביום רביעי ורעידת האדמה תפסה אותנו בסיומה של ארוחת שישי, זה היה מאוד מורגש וחזק".

"השכנים שגרים סמוך לבית הכנסת נכנסו לשם", הוסיפה. "ניסינו לעזור ככל האפשר ובעיקר להרגיע את הילדים והאנשים. כשהמצב נרגע, התחלנו לנוע לאזור החלק הפתוח של מרקש והתרכזנו. אחרי כמה שעות התחלנו לנוע לבית מלון בעיר, שבאופן מרגש פתח את שעריו ואפשר לנו ולעוד רבים אחרים לישון כעת, עם מזרנים ושמיכות שהם סיפקו לנו. בשלב זה אנחנו עדיין לא יכולים לחזור לריאדים (בתי הארחה), וממתינים גם כאן להנחיות ונמצאים בקשר עם משרד החוץ".

רעידת אדמה מרוקו (צילום: לפי סעיף 27 א')
צילום: לפי סעיף 27 א'
ליעד דיין וסבתא שלו במרוקו

גדי נחימוב, ישראלי המטייל באזור רעידת האדמה יחד עם רעייתו לאה, סיפר: "עברנו אתמול בצוהריים ממש במוקד הרעש. זה היה מדהים – יש שם איזה פסטיבל מקומי, רצינו להישאר, אבל בסוף לא יכולנו והתרחקנו לכיוון אסאווירה, שזה בערך שעה לכיוון מערב. הרגשנו את זה ממש, אנחנו במלון בקומה שלישית בקסבה של העיר, ומיד היה ברור שמדובר ברעידה חזקה מאוד. ברחנו מיידית מהבניין יחד עם עוד אלפים נוספים שיצאו מהבתים והבניינים מסביב".

גדי סיפר כי השעה הייתה בערך 23:00, והם היו לקראת שינה בחדרים. "זה לא איזו רעידה שאומרים 'רגע, מה קורה פה?', היה ברור שזו רעידה קשה מאוד", הוא תיאר. "זה חוסר אונים מטורף, אתה תוהה מיד אם לנסות להסתתר או לברוח. זה לא כמו רעידות בישראל שמרגישים איזו נברשת זזה, אתה רק חושש מיד איזה קיר הולך ליפול עלייך". הוא סיפר שהייתה אומנם בהלה גדולה באזור, אבל ככל הנראה לא קרסו בניינים בעיר. עד השעות הקטנות של הלילה המתינו אלפי בני אדם להוראות ולהנחיות, ולא ידעו אם בטוח לחזור לבתיהם.

רעידת אדמה במרוקו תרומות דם (צילום: רויטרס)
תושבי מרוקו תורמים דם לבקשת משרד הבריאות המקומי | צילום: רויטרס

הרעידה הקשה הורגשה במרחק של מאות קילומטרים מאזור מרקש, וישראלים רבים השוהים באזורים נוספים במדינה סיפרו על בהלה גדולה, כולל מצד המקומיים. ליעד דיין, המטייל באזור פס יחד עם סבתו, סיפר: "הרגשנו את הרעידה בלילה. לא הבנו בהתחלה מה קורה, ואז בדקנו באינטרנט כדי להבין. יש שוטרים ברחובות ואסור לנו להסתובב כרגע. מחכים להנחיות מהארץ, סבתא שלי מבוהלת ואנחנו ממתינים שיחלצו אותנו. רוב המשפחה הייתה אמורה לחזור לארץ ממרקש, אנחנו ממתינים להנחיות".

חברות הביטוח בישראל נערכות לפינוי הישראלים ממרוקו

חברות הביטוח הישראליות הודיעו הבוקר על היערכותן לפינוי מטיילים ישראלים הנמצאים במרוקו. במקביל, משרד החוץ שב והבהיר כי לפי שעה לא ידוע על אזרחים ישראלים שנפגעו כתוצאה מרעידת האדמה. במשרד החוץ עדכנו כי קונסולית ישראל במרוקו, דורית אבידני, עושה דרכה לאזור הרעש ותפעל לספק תמונת מצב מלאה.

חברת הביטוח פספורטכארד הודיעה כי היא נערכת לחלץ את מבוטחיה שנמצאים באזור רעידת האדמה: "חדר המצב של פספורטכארד עובד על תוכנית חילוץ אווירית ויבשתית לפינוי מבוטחיה מאזור האסון. אנו קוראים לכול מבוטחינו ליצור קשר בהקדם עם מוקד שירות הלקוחות. בטלפון 972-98920930+ או בווטסאפ 972-50-6708544+".

 

 

_OBJ

חברת הביטוח הפניקס הודיעה כי תספק לכל מבוטחיה טיסה מיידית חזרה ארצה. על פי הודעת החברה, הטיסות ממרקש כבר מלאות בשל האסון, ולכן הפניקס יאשרו למבוטחיהם לטוס לישראל דרך קזבלנקה. "מוקד הפניקס מעמיד לרשות המבוטחים אפשרות הטסה מיידית לישראל והימנעות משהייה באזורים המסוכנים, מחשש לרעידות משנה", כתבו. "מוקד החירום ערוך לקבלת פניות מהמבוטחים באזור ומבני משפחותיהם".

חברת ICL תוציא במהלך היום צוות מיחידת החילוץ שלה כדי לסייע בפעולות החילוץ במרוקו. מדובר בצוות שעבר הכשרה מקיפה ולקח חלק משמעותי במאמצי החילוץ ברעידת האדמה הקשה שאירעה בטורקיה לפני כחצי שנה.

חברת הביטוח AIG הודיעה כי יצרה קשר טלפוני עם מרבית ממבוטחיה ששוהים במרוקו. "בשיתוף מוקד החירום שהוקם עם יחידת החילוץ של מגנוס, מוציאה החברה אוטובוסי חילוץ ממרקש לקזבלנקה", נמסר. "בנוסף, החברה בונה עבור לקוחותיה תוכניות חילוץ נוספות, במידת הצורך".

ישראל נערכת להגיש למרוקו משלחת סיוע

ממשלת ישראל הודיעה הבוקר כי בכוונתה לשלוח למרוקו סיוע הומניטרי. לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיעה כי נתניהו "הנחה את כלל המשרדים והכוחות לסייע ככל שיידרש לעם המרוקני, לרבות היערכות להוצאת משלחת סיוע לאזור".

גם שר הביטחון יואב גלנט הודיע כי "הנחה את צה"ל ומשרד הביטחון להיערך מיידית למתן סיוע חירום באמצעות גופי ההצלה של פיקוד העורף". בשיחה עם שר ההגנה של מרוקו, אמר גלנט ש"חלק משמעותי מהסכמי אברהם, הוא המחויבות הדדית של המדינות לעמוד זו לצד זו ברגעי משבר לאומיים". שר החוץ אלי כהן הודיע הבוקר כי "הנחה לבחון אפשרויות מול הרשויות במרוקו להגשת סיוע הומניטרי והוצאת משלחת חילוץ". 

גם בתעשייה האווירית הציעו סיוע לממשלת מרוקו בעקבות האסון. "התעשייה האווירית מוכנה להושיט כל סיוע שיידרש לכוחות ההצלה המרוקאים, לרבות אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, וזאת בתאום עם ממשלת ישראל, משרד הביטחון ומשרד החוץ", כתב יו"ר התעשייה האווירית לישראל עמיר פרץ למלך מרוקו מוחמד השישי.