משמרות המהפכה של איראן הודיעו היום (רביעי) כי שיגרו בהצלחה לוויין מסוג נור 3 לחלל לאחר שהצליחו להכניס אותו למסלולו, כך נמסר מסוכנות הידיעות תסנים. צבא ארה"ב הזהיר שאותה טכנולוגיה בליסטית ארוכת-טווח המשמשת להכנסת לוויינים למסלול, עשויה לאפשר לטהרן לשגר נשק לטווח ארוך יותר לרבות ראשי נפץ גרעיניים.

ממשל ביידן הטיל לפני כשבועיים סנקציות חדשות הקשורות לאיראן בקשר לפיתוח המל"טים והמטוסים הצבאיים של טהרן. בעבר הוטלו סנקציות על סוכנות החלל האזרחית של איראן ועל שני ארגוני מחקר ב-2019, שנטען ששימשו לקידום תוכנית הטילים הבליסטיים של איראן.

בחודש אוגוסט 2022 שיגרה איראן בהצלחה לחלל לוויין צבאי מתקדם בעל יכולות צילום נרחבות בשם "חיאם". השיגור של הלוויין האיראני בוצע על ידי סוכנות החלל הרוסית, דרך בסיס חלל ברוסיה ובאמצעות טיל "סויוז" רוסי. אותו שיגור היווה עליית מדרגה ביכולות המודיעיניות של איראן באזור, וקפיצה בשיתוף הפעולה הביטחוני בין טהראן ומוסקווה. על פי חלק מהדיווחים, בתמורה לשיגור הרוסי - תזכה מוסקווה לגישה לחלק מהחומר המודיעיני של הלוויין - במסגרת מאבקה בארה"ב במזרח התיכון.

איראן מכחישה את הצהרות ארה"ב לפיהן פעילות כזו היא כיסוי לפיתוח טילים בליסטיים וטוענת כי מעולם לא פעלה לפיתוח נשק גרעיני. האיראנים חוו כמה שיגורי לוויינים כושלים בשנים האחרונות שנבעו מבעיות טכניות. לוויין ההדמיה נור 3 מסתובב בגובה של 450 קילומטרים מעל פני כדור הארץ. קודמו, הלוויין נור 2, שוגר ב-2022.

בתקופה האחרונה חשפה איראן סדרת כלי נשק חדשים ומתקדמים, כמו טיל היפר-סוני מתוצרת איראן ומל"טים רבים מתקדמים. השבוע הוצגה לראשונה גרסה משודרגת של המל"ט המתאבד האיראני שהאד-136, בעל מהירות מוגברת - מה שצפוי להקשות הרבה יותר על יירוטו באמצעות מערכות הגנה אווירית.