משבר דיפלומטי: ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו האשים אמש (שני) את הודו ברצח מנהיג סיקי בדלני בשטח קנדה. טרודו טען שיש בידיו "ראיות אמינות" לפיהן הודו קשורה לרצח הרדיפ סינג ניג'אר, שנורה למוות ביוני, והצהיר: "כל מעורבות של ממשלה זרה בהריגת אזרח קנדי על אדמת קנדה היא הפרה בלתי מתקבלת על הדעת של הריבונות שלנו".

האירוע כבר מסתמן כמשבר דיפלומטי בין שתיים מהכלכלות הגדולות בעולם, עם דיווח בקנדה שהממשלה באוטווה החליטה לבלום כמה משיתופי הפעולה הכלכליים של שתי המדינות. טרודו נפגש בשבוע שעבר עם ראש ממשלת הודו מודי בפסגת ה-G-20 בניו דלהי, והעלה בפניו את הסוגיה "באופן שאינו משתמע לשתי פנים", לדבריו. הוא הוסיף: "ננקוט בכל הצעדים כדי להעמיד את מבצעי הפשע הזה לדין".

הרדיפ סינג ניג'אר (צילום: רויטרס)
שלט שנתלה בקנדה לזכרו של הרדיפ סינג ניג'אר | צילום: רויטרס

שרת החוץ הקנדית מלאני ג'ולי הצהירה שהיא גירשה "דיפלומט הודי חשוב" בעקבות הרצח, ושהיא מצפה לשיתוף פעולה מלא מהרשויות ההודיות. היא הסבירה את המהלך ואמרה שהוא שימש כ"ראש המודיעין ההודי בקנדה".

ניג'ר נורה למוות ב-18 ביוני סמוך למקדש סיקי בבריטיש קולומביה על ידי שני חמושים אלמונים שנמלטו מהזירה. הוא היה מנהיג משמעותי עבור הקהילה הסיקית בקנדה ונחשב לאחד מהתומכים המובילים בהקמת מדינה סיקית בדלנית במדינת פנג'אב בהודו בצפון-מערב הודו. ממשלתו הלאומנית של ראש הממשלה נרנדרה מודי מתנגדת בתוקף לכל גילוי לאומיות בקרבה. ניג'אר היה מבוקש בהודו בעבירות של טרור והוצב על ראשו פרס בגובה יותר מ-16 אלף דולר אמריקני.

 

 הבוקר התייחסו בממשלת הודו לאישומים, ודחו אותם בתוקף. בהודעה רשמית של ניו דלהי נמסר כי מדובר ב"אבסורד", והם קוראים לממשלת קנדה לנקוט צעדים נוספים לצמצום ה"פעולות האנטי-הודיות" בשטחה.

בקנדה מתגוררים 800 אלף סיקים – הריכוז הגדול ביותר מחוץ להודו. הנוכחות של סיקים בקנדה גרמה למתחים בינה לבין הודו, שטענה שקנדה לא נוקטת ביד קשה מספיק כלפי מוחים סיקים בהפגנות נגד המשטר ההודי, כך שהרצח של ניג'ר הוא רק הפרק האחרון במתיחות שהולכת וגוברת בין המדינות.