ניקוי אורוות בסין: שר ההגנה לי שאנגפו נעצר ונמצא תחת חקירה נרחבת בגין חשד למעורבות בשחיתות, כך דווח בכלי תקשורת רבים במערב במהלך סוף השבוע. שר ההגנה לי לא נראה בציבור במשך שבועות ארוכים, וההערכה המרכזית היא כי הוא לא צפוי לשוב עוד לתפקידו. הצעד הזה מגיע לאחר שורת זעזועים נוספים בצמרת הסינית, שהולכת ומסתמנת כמבוכה גדולה לנשיא החזק שי ג'ינפינג.

במהלך השבועות האחרונים נעדר לי שאנגפו מהזירה הציבורית בסין, וגם פספס כמה פגישות רשמיות שתוכננו עם גורמים בכירים בסין ובעולם. גורמים רשמיים בארה"ב ובסין דיווחו כי הוא ככל הנראה נמצא במעצר בית, והוא איבד את מרבית סמכויותיו ותחומי אחריותו כשר ההגנה. לפני שנים אחדות הוטלו על לי סנקציות אמריקניות בגין מעורבותו ברכש מטוסי קרב רוסיים מסוג SU35 ומערכות הגנה אווירית רוסיות מדגם S400.

שר ההגנה הסיני לי שאנגפו (צילום: רויטרס)
שר ההגנה הסיני לי שאנגפו | צילום: רויטרס

 לפני כמה שבועות נעלם מהעין התקשורתית גם שר החוץ הקודם צ'ין גאנג, ולמרות גל נרחב של שמועות ודיווחים בעניינו – לא התקבל שום אישור רשמי למצבו. בסופו של דבר, לאחר תקופה ממושכת של סימני שאלה, הוא הודח מתפקידו, וההערכה שזה מה שצפוי גם במקרה של שר ההגנה. בנוסף, לפני שבועות אחדים הודחו מתפקידם שני גנרלים בכירים שפיקדו על חיל הטילים של צבא סין, תחום חשוב בכל מערכה צבאית שסין תהיה מעורבת בה. על פי הדיווחים, גם הם הודחו בשל מעורבותם בחקירת שחיתות.

 

שר החוץ המודח של סין, צ'ין גאנג (צילום: רויטרס)
שר החוץ המודח של סין, צ'ין גאנג | צילום: רויטרס

היעלמותם והדחתם של שר ההגנה לי שאנגפו ושר החוץ צ'ין גאנג מהווה מבוכה גדולה לנשיא שי ג'ינפינג, שמינה את השניים רק בתחילת שנת 2023. השניים נבחרו לתפקידיהם כמינוי אישי וישיר של הנשיא החזק והדומיננטי, וסימלו את שליטתו האבסולוטית במדינה ובמפלגה בבייג'ינג. כעת, עולות שאלות קשות מבחינתו של הנשיא – אם לא טרח לבדוק היטב את הרקע למינויים, או שהיה מודע לסוגיות הקשות המלוות אותם והחליט למנותם בכל זאת?

שי ג'ינפינג הציג במהלך העשור שלו בשלטון את המלחמה בשחיתות כאחד מעמודי התווך של מנהיגותו. בכל הקשור לצבא והמערכת הביטחונית בסין, המאבק בשחיתות מקבל משנה תוקף גדול הרבה יותר. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני יותר משנה וחצי, עוקבים בסין מקרוב אחר מצבו של הצבא הרוסי. אחת הטענות המרכזיות היא כי שחיתות וסיאוב בקרב דרגות הפיקוד השונות ברוסיה הביאו לתוצאות העלובות כל כך בשדה הקרב מבחינתם של הרוסים, שהיו בטוחים שיצליחו לכבוש את קייב בשלושה ימים – וכעת מסתכנים אפילו באובדן שליטה בחצי האי קרים.

שר ההגנה הסיני לי שאנגפו (צילום: רויטרס)
שר ההגנה הסיני לי שאנגפו | צילום: רויטרס
צבא סין (צילום: רויטרס)
צבא סין | צילום: רויטרס

על פי כל ההערכות, נשיא סין מכין את צבאו למערכה צבאית בשנים הקרובות על האי טייוואן – מערכה שעלולה להסלים לעימות צבאי עם מדינות נוספות באזור ואולי גם עם ארה"ב, שמתיימרת לספק מטריית הגנה לממשלה בטאיפיי. מבחינתו של שי, כל גילוי של שחיתות בשורות הצבא עלול ללמד על פגיעה מהותית בכוחה הצבאי של סין, והוא מבקש לעקור זאת מן השורש, ייתכן שגם במחיר פגיעה במעמדו בציבור, בשל העובדה שהוא שולט בכיפה באופן כה אבסולוטי.

 

 

יובל וינרב, אנליסט עצמאי ומפיק הפודקאסט "להבין את סין", מעריך כעת כי "הסיכוי של מהלך צבאי משמעותי בטייוואן בזמן הקרוב קלוש עוד הרבה יותר משהיה קודם". לדבריו, אין זה מכיוון שלי שאנגפו הוא דמות כה קריטית להחלטה על תקיפה כזו, אלא מכיוון ש"אין סיכוי שסין תצא למהלך כל כך מסוכן כשהיא לא בטוחה שהיא מוכנה בצורה מיטבית".

שר ההגנה הסיני לי שאנגפו (צילום: רויטרס)
שר ההגנה הסיני לי שאנגפו | צילום: רויטרס

"כרגיל בסין, בינתיים הכול קופסא שחורה", כותב וינרב ברשת X (טוויטר לשעבר). "אין הצהרות רשמיות שמביהרות את הנושא, והיעדרותו של לי מוסגרה עד כה כ'בעיות בריאותיות'. גם אצל צ'ין זה היה ההסבר. ספק אם נדע מתישהו מה בדיוק קרה שם, אבל עם רשימת בכירים כזו – ברור שמדובר במשהו רציני מאוד: או שזו באמת פרשת שחיתות גדולה, או פרשת ריגול/ זליגה מודיעינית מאוד משמעותית. את הפרטים לא נדע, אבל סיכוי לא רע שבכירים נוספים "ייעלמו" למעצר בית או חקירות, ואולי יתווספו עוד כמה חלקים לפאזל".