אקוודור עדיין מזועזעת אחרי הרצח של פרננדו וילוויצ'נסיו, המועמד בבחירות לנשיאות שייערכו בשבוע הבא, במהלך עצרת פוליטית בבירה קיטו. על רקע אי הבהירות שאופף את המרוץ הפוליטי מאז הרצח הקשה, החלה הממשלה לנקוט בשורה של צעדים מסיביים נגד הגורמים שבסבירות גבוהה עומדים מאחורי המעשה.

4,000 שוטרים וחיילים פשטו אתמול בבוקר על אחד מבתי הכלא במדינה, שם כלוא אדולפו מאסיאס ("פיטו"), אחד העבריינים המסוכנים ביותר במדינה. פיטו עומד בראש אחד מקרטלי הסמים המסוכנים ביותר באקוודור, העונה לשם לוס צ'ונרוס (Los Choneros). הארגון הזה, שמהווה את אחד הגורמים לכך שאקוודור נגררת למלחמת קרטלים קשה, אחראי על פי החשד לרצח החמור.

המועמד לנשיאות אקוודור פרננדו וילביסצ'יו (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הכוחות הגדולים פשטו על הכלא שבו שבו שמור פיטו, הכלוא ל-34 שנות מאסר בגין סחר בסמים, ניהול ארגון פשע ורצח – והעבירו אותו לכלא אחר. הכלא שבו היה כלוא פיטו נחשב ברמת אבטחה בינונית, והוא הועבר לכלא המאובטח ביותר במדינה, מחשש להתגברות המהומות לקראת הבחירות ביום ראשון בשבוע הבא.

בנוסף להעברתו של פיטו לכלא אחר, פשטו לוחמי כוחות הביטחון על תאים ואזורים רבים בכלא, והחרימו כמות גדולה של כלי נשק, תחמושת וחומרי נפץ. בתיעוד שהופץ בידי כוחות הביטחון המקומיים נראים לוחמים חמושים ומצוידים מכף רגל ועד ראש במסגרת הפעילות בכלא. ד"ר מאוריסיו דימנט מהחוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית ומכון טרומן באוניברסיטה העברית, אמר ל-N12 כי חלק גדול מאוד מהפעילות של ארגוני הפשיעה מתנהלת באופן יומיומי מבין כותלי בתי הכלא.

כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח (צילום: AP)
כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח הפוליטי | צילום: AP

שישה חשודים נעצרו במעורבות ברצח של וילוויצ'נסיו, כולם ממוצא קולומביאני. למרות זאת, אין להם קשר ישיר לקרטלים האכזריים של קולומביה, ומסתמן שהם פעלו בשירות קבוצת "לוס צ'ונרוס" – שעובדת ישירות מול קרטל סינלואה האכזרי והמפורסם ממקסיקו. אקוודור ממוקמת במיקום אסטרטגי בחוף הפסיפי של דרום אמריקה, ולאורך השנים האחרונות השתלטו הקרטלים על פעילות הנמלים בה – במטרה להבריח כמויות גדולות של סמים ממנה לארה"ב ומדינות אחרות בעולם, ובכך לעקוף את הנתיב היבשתי במרכז אמריקה.

לא מדובר במתקפה הראשונה של קרטלי הסמים באקוודור על מוסדות השלטון באקוודור, ובחודשים האחרונים חיסלו את אוגוסטו אינטריאגו, ראש עיריית מנטה – העיר השלישית בגודלה במדינה. בנוסף, חוסל מועמד לראשות עירייה הסמוכה לעיר הגדולה גויאקיל, ולפחות שבעה ראשי ערים ומחוזות נתונים כיום תחת אבטחה כבדה בשל איומים על חייהם. המכנה המשותף של כל ראשי הערים שנפגעו או שאובטחו: כולם מגיעים מאזורי החוף של אקוודור, אזור הפעילות וההברחה המרכזי של סוחרי הסמים במדינה.

כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח  (צילום: AP)
כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח הפוליטי | צילום: AP

וילוויצ'נסיו, עיתונאי לשעבר, קרא תיגר באופן מיוחד על פעילות העבריינים באקוודור, ופיטו ולוס צ'ונרוס בראשם. ד"ר דימנט מסביר כי בעוד שרבים מהפוליטיקאים באקוודור מרבים לעסוק בסוגיית השחיתות, קריאות בעניין מצידו של וילוויצ'נסיו נתפסות על ידי העבריינים בצורה אחרת. בעוד שרבים מהפוליטיקאים האחרים נתפסים כמי שאומרים דברים כדי לצאת ידי חובה, הוא נתפס כמי שדבריו מגובים בעובדות ולא היסס להזכיר במפורש שמות של עבריינים.

כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח  (צילום: AP)
כוחות הביטחון באקוודור פועלים בבתי הכלא לאחר הרצח הפוליטי | צילום: AP
_OBJ

"אתם אפוד המגן שלי", נהג לומר וילוויצ'נסיו לתומכיו במהלך קמפיין הבחירות שלו. הוא האמין שהתמיכה הציבורית שזכה לה, על אף שלא היה בין המתמודדים המובילים ביותר בהתמודדות, תגן עליו מפני האלימות הקשה שניסה להתנגד לה. לדבריו של דימנט, רק יומיים לפני הרצח חשף וילוויצ'נסיו כי פיטו התקשר ואיים עליו באופן אישי.

נסיבות ופרטי הרצח של וילווינצ'נסיו רחוקים עדיין מלהיות פתורים, ועדיין עולים מספר סימני שאלה מטרידים. למרות הצהרותיו בקמפיין הבחירות והאמונה כי לא ייפגע, לא ברור כיצד הצליחו הרוצחים להגיע אליו בכזאת קלות. בנוסף, הוא נורה לאחר שהוכנס לרכבו, וגם לא ברור מדוע לא היה ברכב איש חוץ ממנו, כולל הנהג שלו – כך שהוא היחיד שנרצח, כמו גם שוטר וחייל שנפגעו בחילופי האש עם הרוצחים. בעניין זה שואלים באקוודור גם מדוע הוא לא נסע ברכב ממוגן, כפי שהוא נהג לעשות ברוב המקרים, אבל הפעם היה ברכב רגיל שהכדורים שכוונו אליו חדרו בקלות.