עשרות מיליוני טורקים יצאו היום (ראשון) להצביע בבחירות לנשיאות, במה שמסתמן כאחת ממערכות הבחירות הגורליות ביותר בתולדות המדינה. לראשונה מאז עלה לשלטון לפני יותר מ-20 שנה – מתמודד הנשיא הבלתי מעורער רג'פ טייפ ארדואן עם הסכנה הגדולה ביותר להמשך שלטונו בהתמודדות מול מנהיג האופוזיציה, כמאל קיליצ'דראולו.

סקרים שונים בטורקיה בימים האחרונים הציגו אפשרות סבירה ביותר לניצחון של קיליצ'דראולו על ארדואן בסיבוב הראשון, אולם ככל הנראה איש לא יצליח להגיע לרף הדרוש של יותר מ-50%. אם אף אחד מהמתמודדים לא יצליח לזכות ביותר ממחצית מהקולות – יתקיים סיבוב שני בעוד שבועיים בדיוק.

הבחירות בטורקיה (צילום: רויטרס)
הבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

הנשיא ארדואן מגיע הפעם לבחירות על רקע ביקורת גדולה מאוד על מצבה הכלכלי הקשה של טורקיה. במהלך השנים האחרונות הגיעה האינפלציה הטורקית לשיעורים גבוהים במיוחד, סוגיה שפגעה מאוד בפופולריות של המנהיג הדומיננטי. בנוסף, רבים מבני הדור הצעיר נוטים לתמוך בקיליצ'דראולו, שנתפס כמנהיג בעל נטיות יותר דמוקרטיות ובעל עמדה פרו-מערבית יותר.

לצד זאת, ארדואן תוקף את יריבו העיקרי ומאשים אותו בתמיכה בקהילת הלהט"ב, קבוצת אוכלוסייה שהוא עצמו מקפיד להתנער ממנה ולהרבות באמירות שנאה נגדה. בנוסף, הוא תקף את קיליצ'דראולו ומדגיש כי הוא נשען על תמיכת המיעוט הכורדי במדינה – קבוצה שהוא מרבה לתקוף ולהאשים באירועי טרור ובניסיון ההפיכה בשנת 2016. מרבית הגורמים הפוליטיים בקרב הכורדיים בטורקיה אכן תומכים בקיליצ'דראולו, ועל פי סקרים שונים הוא צפוי לזכות ברוב גדול מקולות הכורדים במדינה.

כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בטורקיה (צילום: רויטרס)
כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

לאורך התקופה האחרונה חל זינוק יחסי בקמפיין הבחירות של ארדואן – ששם במרכז את ההישגים הדרמטיים של התעשיות הביטחוניות במדינה. לאורך השבועות האחרונים חשפה טורקיה שורה של פיתוחים מתקדמים, כמו מטוסי קרב, מל"טים, אמצעי לחימה מתקדמים נוספים ואפילו נושאת טילים מתקדמת, הראשונה של חיל הים הטורקי.

סוגיה נוספת שניכר כי ארדואן העלה על נס בתקופה האחרונה היא הפעילות המדינית של ממשלו מול מדינות העולם. טורקיה של ארדואן הפכה למדינה חשובה ביותר על רקע המהלך לצירוף פינלנד ושוודיה לברית נאט"ו – מהלך שנופל וקם על בסיס הכרעתה של אנקרה, בעלת הצבא השני בעוצמתו בברית. סירובה המתמשך של טורקיה לאשר את חברותן של שתי המדינות הצפוניות (פינלנד כבר זכתה לאישור והצטרפה) מילא כמה מהדרישות המרכזיות של טורקיה בעיני עצמה ובעיני בעלות בריתה.

הבחירות בטורקיה (צילום: רויטרס)
הבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

על רקע סרבנותו של ארדואן לאשר את חברותן של השתיים בברית – הוא זכה לאישור אמריקני לחדש את מלאי התחמושת וחלקי החילוף של צי מטוסי הקרב מסוג F-16 של חיל האוויר הטורקי, אולם נכשל בניסיונו לחזור לתוכנית "החמקן" ולקבל אישור לרכוש מטוסי F-35 מתקדמים. למרות זאת, קמפיין התעשיות הביטחוניות שהוביל בשבועות האחרונים נועד להעניק את התשובה לכך בזירה הפנים-טורקית. עוד בזירה המדינית – ארדואן מקדם בחודשים האחרונים שורה של מהלכים דיפלומטיים, כמו הניסיון לחדש את היחסים עם סוריה, חידוש היחסים עם מצרים וגם חידוש היחסים עם ישראל.

כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בבחירות בטורקי (צילום: רויטרס)
כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

לצד הסקרים הצמודים והקרב שצפוי להיות "ראש בראש" עד הרגעים האחרונים של ספירת הקולות, קיימים חששות לא מבוטלים ממקרים של אי-סדרים. קיליצ'דראולו אמר בסוף השבוע לסוכנות הידיעות רויטרס כי למפלגתו "יש ראיות" לכך שרוסיה "אחראית לקמפיין דיפ-פייק ברשתות" במטרה לקדם את בחירתו של ארדואן, אולם לא סיפק הוכחות לטענותיו. דובר הקרמלין דחה את דבריו נחרצות.

כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בטורקיה (צילום: רויטרס)
כמאל קיליצ'דראולו, מועמד האופוזיציה בבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

בימים האחרונים ניכר שחלה הסלמה במתיחות בין המחנות הפוליטיים היריבים, ועל פי הדיווחים קיליצ'דראולו נאלץ להסתובב בציבור עם שכפ"צ מחשש לפגיעה בו. ארדואן עצמו הבהיר רשמית כי יפנה את מקומו על פי חוק אם יפסיד בבחירות.