ברחבי העולם הגיבו בתדהמה גדולה על השתלשלות האירועים הדרמטית בסוף השבוע ברוסיה. תחילה נרשמה הפתעה גדולה מהיקף המרד הצבאי של אנשי קבוצת וגנר, שהצליחו להתקרב מעט יותר מ-200 ק"מ מהבירה מוסקווה, ובהמשך גם מההחלטה הפתאומית והכמעט בלתי צפויה לעצור את ההתקדמות ולקבל עסקה עם הקרמלין שניכר כי רבים מפרטיה עדיין לוטים בערפל ואינם ברורים.

מרד צבאי נגד הקרמלין - סיקור N12:

מומחים ופרשנים רבים מנסים להבין אם קיימים בעסקה שהביאה לעצירה המרד גם פרטים שנסגרו מאחורי הקלעים, ולא נחשפו בציבור ובהודעות הרשמיות. בכיר בממשל ביידן אמר הלילה (בין שבת לראשון) כי בארה"ב רואים בהחלטה של פריגוז'ין לעצור את התקדמותו "תעלומה", ומציעים שהוא פעל בעיקר באופן אמוציונלי ולא מסיבות רציונליות.

העסקה בין הקרמלין לפריגוז'ין – בתיווך נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו:

  1. תבוטל החקירה הפלילית בעניינו של פריגוז'ין בחשד להתקוממות חמושה והוא יעבור לחיות בבלארוס.

  2. לא יינקטו הליכים פליליים נגד החיילים שלו.

  3. החיילים של קבוצת וגנר שלא השתתפו בהתקדמות החמושה למוסקווה יחתמו על חוזי העסקה חדשים מול משרד ההגנה הרוסי.

  4. פוטין ערב באופן אישי לביטחונו של פריגוז'ין בדרך לבלארוס.

השאלות המרכזיות בעקבות העסקה:

  1. מה פריגוז'ין קיבל בתמורה? האם צפויים זעזועים בצמרת משרד ההגנה הרוסי כפי שדרש?

  2. לוחמי קבוצת וגנר הרגו 20-12 טייסים ואנשי כוחות ביטחון רוסיים והפילו לפחות שבעה מטוסים ומסוקים במהלך ההתקדמות שלהם– כיצד ייתכן שאף אחד לא ייענש על כך?

  3. אתמול בבוקר אמר פוטין בנאומו כי כל מי שמשתתף במרד הוא בוגד "הנועץ סכין בגב" – כיצד יוכלו היחסים לחזור למסלולם?

כלי תקשורת ברחבי העולם מדווחים כי למרות שלא הייתה לכך כל התייחסות רשמית, כן צפוי שינוי, לבקשתו של פריגוז'ין, בעמדות ההנהגה הבכירה במשרד ההגנה הרוסי, ובעיקר בעמדתו של שר ההגנה סרגיי שויגו, אויבו המר של פריגוז'ין. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר אתמול כי פריגוז'ין ולוקשנקו לא יכלו לדון באפשרות להחלפתו של שויגו, מכיוון שהיחיד שבסמכותו לעשות זאת הוא פוטין – ורק הוא בלבד יכול לקבל את ההחלטה על כך. לפחות באופן רשמי, טרם התקבלה החלטה כזאת.

מפת התקדמות כוח וגנר ברוסיה
מפת התקדמות כוח וגנר ברוסיה

מומחים ופרשנים רבים מדגישים כי לא בטוח כלל שהיחסים בין פוטין לפריגוז'ין, עד לאחרונה בעלי ברית קרובים, יוכלו לחזור למסלולם. פוטין אינו ידוע ברחמנותו וסלחנותו, וכבר קרו בעבר כמה וכמה "תאונות מוזרות" לגורמים שהיחסים שלהם עימו עלו על שרטון. מבלי לדעת מה הובטח לפריגוז'ין, ספק אם הוא יוכל להיות שוב שבע רצון אם לא יהיה שום שינוי במשרד ההגנה. השתלשלות האירועים מבחינת מנהיג קבוצת וגנר מהווה אנטי-קליימקס של ממש - האדם שהפך רק לאחרונה לגיבור ומושיע רוסיה, בעל יכולת צבאית אדירה ודמות תקשורתית שאין דומה לה, הסכים להפוך באחת לאויב האומה המוגלה לאי השדים בבלארוס האפורה והמרוחקת.

שאלת גורלה של קבוצת וגנר

השאלה הגדולה ביותר ביום שאחרי המצעד הצבאי חסר התקדים לעבר מוסקווה היא בנוגע לגורלה ולעתידה של קבוצת וגנר. היחידה הצבאית המיוחדת והלא שגרתית שקנתה לעצמה שם במלחמה באוקראינה, והפכה לאחד הקלפים החזקים ביותר של פוטין, יצאה נגדו. על פי דיווחים שונים, כוחות קבוצת וגנר שעזבו אתמול את מחנות הלחימה בשטחים הכבושים באוקראינה כבר החלו בדרכם חזרה, וייתכן שהם מאותתים על כוונתם לחזור לשגרה מלאה.

ואולם, העובדה שפריגוז'ין יעבור להתגורר בבלארוס עשויה ללמד על ניסיון לפגוע בכוחו ובמנהיגותו הבלתי מעורערים. יהיה מעניין לראות כיצד ימשיכו אנשיו לתפקד ללא נוכחותו הקבועה סמוך לשדה הקרב. בנוסף, ההודעה של הקרמלין כי רבים מלוחמי היחידה יחתמו על חוזה העסקה מול משרד ההגנה הרוסי גם מצביעה על אפשרות לפגיעה בכוחה של היחידה. קשה להסביר מדוע פריגוז'ין, שלכאורה יצא למרד בדיוק בגלל זה – הסכים לבסוף לעצור אותו עבור מצב זה בדיוק.

שיירה של כוחות וגנר ברוסיה (צילום: רויטרס)
שיירה של כוחות וגנר ברוסיה | צילום: רויטרס

רק לפני כשבועיים הודיע משרד ההגנה הרוסי כי הוא דורש שכל הכוחות הצבאיים ברוסיה יחתמו על חוזה העסקה מסודר מולו – דרישה שהתקבלה בביטול ובזלזול על ידי פריגוז'ין. בוושינגטון פוסט דווח הלילה כי הצעד הזה של מוסקווה היה ככל הנראה הטריגר המרכזי בהחלטה של מנהיג קבוצת וגנר לצאת לקרב. בארה"ב מדגישים כי לא הופתעו מהאירועים, ובאמצע יוני למדו במודיעין האמריקני על כוונת פריגוז'ין לצאת להתקוממות חמושה. ביום רביעי האחרון עודכנו בכירי הממשל והצבא בפרטי המודיעין הרגישים.

פריגוז'ין הודיע אתמול בסביבות השעה 20:30 כי החליט לעצור את התקדמות כוחותיו ולהחזיר אותם לאחור – במטרה "להימנע משפיכות דמים". קשה לראות כיצד פריגוז'ין, רוצח שפל ומתועב שאנשיו ביצעו כמה מהמעשים החמורים והנפשעים ביותר במלחמה באוקראינה ובכלל, פתאום כל כך חרד מאפשרות של פצועים והרוגים. עד שלא יתקבלו עדכונים נוספים בנושא – תמשיך לרחף השאלה מה הובטח לו, או לחלופין מה היו האיומים נגדו.

שיירה צבאית של קבוצת וגנר במחוז ליפטסק
שיירה צבאית של קבוצת וגנר במחוז ליפטסק

אחת האופציות האפשריות היא שהובטחה לפריגוז'ין הזכות לשמור על נכסי קבוצת וגנר ופעילותה ביבשת אפריקה, שם היא פועלת בשורת מדינות נחשלות ואלימות. במסגרת הפעילות באפריקה זוכים אנשי וגנר להיות מקורבים לשלטון במדינות רבות, כמו למשל בורקינה פאסו, לוב, הרפובליקה המרכז-אפריקנית, סודאן ועוד. בניגוד ללחימה באוקראינה, שנתפסת יותר כשליחות יוקרתית עבור הנשיא פוטין, הפעילות באפריקה נושאת שיקולים כלכליים בעיקר, ומניבה לפריגוז'ין ואנשי וגנר הון עתק בכריית מחצבים וגישה למשאבי טבע אדירים.

המצעד הצבאי החל כהימור של "הכול או כלום" מצידם של פריגוז'ין ואנשיו, שניכר היה שמבחינתם זה או לתפוס את השלטון, או להסתכן במוות או מאסר ממושך. ככל שהתקדמו הכוחות נראה היה שהם מגדילים את סך ההימור – ולבסוף הכול הסתיים בלא כלום. אולי, גם הרוצחים השפלים ביותר (רבים מלוחמי קבוצת וגנר הם אסירים מורשעים שזכו בחנינה מפוקפקת עבור הגיוס למלחמה), העדיפו להבטיח את שלומם וביטחונם ולא להמשיך להסתכן. למרות זאת, לאחר ההודעה על עצירת ההתקדמות נשמעו ביקורת וזעם רבים על ההחלטה בקרב אנשי וגנר.

לוחמי קבוצת וגנר פרוסים ברוסטוב (צילום: רויטרס)
לוחמי קבוצת וגנר פרוסים ברוסטוב | צילום: רויטרס

שלטונו של פוטין ניצל, וגם במקרה הזה הוא נותר הגורם האחראי ומקבל ההחלטות – והראה שהוא העדיף הסדר פוליטי פנימי על פני תצוגת כוח במחיר של נפגעים רבים. שאלות השפעת המרד על שלטונו של פוטין והסדר הפוליטי ברוסיה לטווח הארוך עוד ימשיכו לרחף זמן רב. יחד עם זאת, בטווח הקצר הצליח פוטין להימנע מפגיעה בכוחות הצבא הרוסיים המוצבים באוקראינה, המתמודדים בימים אלה עם מתקפת הנגד האוקראינית – ומבחינתו המבצע יימשך כרגיל. בקייב צהלו למראה האיום על שלטונו של פוטין וכבר ראו כיצד זה מסייע לסיים את המלחמה בשטחם, אולם התאכזבו לגלות שלא כך הם פני הדברים.