שעות אחרי ההקמה מחדש של הישיבה בחומש - הגיע הערב (שני) הגינוי. גורם באיחוד האירופי תקף את הפעולה וגינה את הצבת מבנה הקבע, והתוכנית להקמת כ-600 יחידות דיור ביהודה ושומרון. לדבריו, "האיחוד האירופי קורא לממשלה לחזור בה מהפעולה, שנתפסת כמהלך חד-צדדי, נגד הדין הבין-לאומי. הוא אינו מסייע להרגעת המתיחות בשטח".

גם מחלקת המדינה האמריקנית מיהרה לגנות את המהלך: "אנחנו מוטרדים מאוד מהחלטת ממשלת ישראל לאפשר לתושביה להקים נוכחות קבועה במאחז חומש - דבר שאינו עולה בקנה אחד עם התחייבותו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון לנשיא לשעבר ג'ורג' בוש, וסותר את התחייבויות הממשלה הנוכחית בישראל לממשל ביידן".
 
רק לפני חודשיים, עם אישור חוק ההתנתקות, זומן ל"שיחת הבהרה" במשרד החוץ של ארה"ב שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג. במקביל, הנשיא הרצוג שוחח עם סגנית שר החוץ של ארה"ב וונדי שרמן, ש"הביעה דאגה בנוגע לחקיקה שאישרה הכנסת".

ההקמה נועדה לקבוע עובדות בשטח?

באישון לילה, תלמידי ישיבת חומש הקימו מחדש את המוסד במקומו הקבוע על אדמות המדינה ביישוב שפונה ב-2005, כחודשיים לאחר ביטול חוק ההתנתקות במליאת הכנסת. המיקום החדש נמצא כמה מאות מטרים מהמקום בו ישבה עד היום, על אדמות מדינה. עם זאת, המהלך לא קיבל אישור של המנהל האזרחי, כפי שנדרש בחוק.

ממידע שהגיע ל-N12, עולה כי במהלך הלילה הפעילו השר סמוטריץ' וראש מועצת שומרון יוסי דגן לחץ על בכירים בפיקוד המרכז להסדיר את הישיבה, ולכן התאפשרה כניסת ישראלים - זאת למרות שישנה עלייה באירועי הטרור סביב ההתנחלות. בתוך כך, נראה שהקמת הישיבה הלילה נועדה "לקבוע עובדות בשטח" ולהקדים את תשובת המדינה לבג"ץ שאמורה להינתן בעוד כשבועיים.