הדלפת המודיעין מהפנטגון: מסמך חדש, בעל רמת סיווג "גבוהה ביותר", מצביע על הערכת ארגוני המודיעין בארה"ב – הקובעת שאפגניסטן הפכה למרכז הטרור העולמי החדש, פחות משנתיים לאחר נסיגת צבא ארה"ב מהמדינה, באוגוסט 2021. על פי דיווח בוושינגטון פוסט, אפגניסטן הפכה למרכז וכר פורה עבור ארגון דאעש לביצוע פיגועים ופעולות טרור בהיקף עולמי, באופן שמאיים על אסיה, אירופה, ואפילו "תוכניות שאפתניות" לפגיעה בארה"ב.

תוכניות המתקפה שאיתר המודיעין האמריקני ודלפו לרשת כוללות היערכות לפגיעה בשגרירויות, כנסיות ומרכזים מסחריים ברחבי העולם. בין היתר נמצאו הערכות על כוונה לפגיעה במשחקי טורניר גביע העולם בכדורגל שנערך בקטר בחודש דצמבר 2022. על פי המסמך, גורמים בפנטגון נחשפו בחודש דצמבר לתשע תוכניות תקיפה קונקרטיות על ידי מנהיגי דאעש באפגניסטן, ול-15 תוכניות בחודש פברואר.

"ארגון דאעש פיתח מודל יעיל כלכלית לביצוע פעולות ברחבי העולם, הנשען על משאבים מחוץ לאפגניסטן, פעילים ומבצעים במדינות היעד ורשתות סיוע נרחבות",  נכתב במסמך המסווג. "המודל ככל הנראה יאפשר לדאעש להתגבר על מכשולים כמו מערכות ביטחוניות מוסמכות, ולצמצם את לוח הזמנים לביצוע פיגוע, תוך הקטנת ההפרעות הפוטנציאליות".

יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן | צילום: AP
פיגוע של ארגון דאעש במסגד באפגניסטן (צילום: AP)
פיגוע של ארגון דאעש במסגד באפגניסטן | צילום: AP

מסמכים מסווגים נוספים שהודלפו במסגרת ההדלפה הגדולה בשבועות האחרונים מצביעים על ניסיון של ארגון דאעש להשיג נשק כימי ולהשיג יכולות לביצוע מתקפות באמצעות רחפנים ומל"טים. בנוסף, נחשפה תוכנית של דאעש לחטוף דיפלומטים עיראקים בבלגיה ובצרפת במטרה להשיג מנוף לחץ ויכולת משא ומתן לשחרר עד כ-4,000 מלוחמי הארגון הכלואים בבתי סוהר במדינות המזרח התיכון.

"דאעש ח'ורסאן נהנה מגן עדן בטוח באפגניסטן מאז שממשל ביידן נסוג מהמדינה לפני 20 חודשים", אמר לוושינגטון פוסט ניית'ן סיילס, מתאם זרוע הלחימה בטרור במשרד החוץ האמריקני בממשל טראמפ. לאורך יותר משנה וחצי ביצע ארגון דאעש פיגועי תופת והתאבדות רבים, בעיקר באפגניסטן, עם מאות ואלפי הרוגים בערים שונות במדינה. בנוסף לפגיעה באזרחים אפגניים, בוצעו גם כמה מתקפות טרור נגד יעדים זרים באפגניסטן, כמו למשל דיפלומטים ואנשי עסקים סינים.

נסיגת צבא ארה"ב מאפגניסטן באוגוסט 2021 זכתה לביקורת נרחבת ודרמטית – בכך שהייתה הלכה למעשה בריחה מהשתלטות הטליבאן על המדינה. ביקורת רבה נמתחה על העובדה שהנסיגה המהירה של ממשל ביידן אפשרה לארגון דאעש ח'ורסאן להתבסס במדינה בצורה טובה. מה שהעיב יותר מכל על הנסיגה האמריקנית מהמדינה היה פיגוע התאבדות שביצע מחבל של דאעש בנמל התעופה בקאבול ב-26 באוגוסט 2021, שהביא למותם של 13 חיילי צבא ארה"ב ויותר מ-170 בני אדם בסך הכול.

ארגון דאעש, ארכיון  (צילום: רויטרס)
ארגון דאעש, ארכיון | צילום: רויטרס
הלחימה של צבא ארה"ב נגד דאעש בסוריה, ארכיון (צילום: רויטרס)
הלחימה של צבא ארה"ב נגד דאעש בסוריה, ארכיון | צילום: רויטרס

בממשל ביידן מתעקשים שלמרות הנסיגה והתחזקות דאעש, כיום יש בידיהם כלים ויכולות לעקוב ולנטר פעילות טרור של הארגון גם מרחוק. עוד לפני חשיפת מסמך המודיעין המסווג כעת, בכירים בפנטגון ובצבא ארה"ב הצביעו לאורך החודשים האחרונים גם בדיונים פומביים ופתוחים לציבור על הזינוק ביכולותיו של ארגון דאעש באפגניסטן ועל התחזקות החשש מפני ביצוע פעולות טרור נרחבות שלו ברחבי העולם.

במקביל להתחזקות דאעש באפגניסטן, צבא ארה"ב ממשיך כל העת להילחם בדאעש באזור סוריה ועיראק, שם מחזיקים האמריקנים כוחות צבאיים על הקרקע. לפני פחות משבוע בלבד אישר צבא ארה"ב כי חיסל מנהיג "בכיר מאוד" בדאעש בצפון סוריה, לא רחוב מהעיר חלב. עוד לפני כן, במהלך השבועות האחרונים, הודיעו האמריקנים על שורת חיסולים ומעצרים של אנשי דאעש בסוריה, בכירים יותר ופחות, בסדרה של פעולות מן הקרקע והאוויר. על פי ההודעות הרשמיות שפורסמו, לפחות חלק מאותם מחבלים שנעצרו וחוסלו, תכננו לבצע פיגועים באזורים שונים במזרח התיכון ובאירופה.