חלק קטן מאזרחי רוסיה הרגישו בימים האחרונים כיצד המלחמה באוקראינה מתדפקת על דלתות בתיהם, רחוק מאוד מקו החזית בחבל דונבאס. מחוז בלגורוד ברוסיה, סמוך לגבול עם אוקראינה באזור העיר חארקוב, היה נתון במשך כ-36 שעות למתקפות נרחבות של גורמי מורדים פרו-אוקראיניים, באופן שגרם מבוכה גדולה לקרמלין. במשך יותר מיממה התקשו להסביר במוסקווה מדוע אינם מצליחים לעצור מתקפות חמושות של לוחמים, לכאורה בשירות צבא אוקראינה, על אדמת רוסיה.

ביום שני בבוקר פשטו מאות לוחמים משתי יחידות רוסיות בדלניות על שורת כפרים במחוז בלגורוד, לא רחוק מהגבול עם אוקראינה. "לגיון רוסיה החופשית" ו"חיל המתנדבים הרוסי" הודיעו שפתחו במתקפה במטרה "לשחרר את רוסיה", והודיעו שהם נלחמים במשטרו של הנשיא ולדימיר פוטין.

רובם ככולם של הלוחמים בארגונים הללו הם רוסים שעזבו את מדינתם ועברו להתגורר באוקראינה. בשל העובדה כי הם חצו את הגבול מאוקראינה לרוסיה ופתחו במתקפה – במוסקווה טענו כי מדובר בכוחות של צבא אוקראינה שפלשו לרוסיה. באופן רשמי, בקייב דחו את הטענות והבהירו כי אין להם קשר למתקפה, ובכל מקרה מדובר באחת הפלישות הקרקעיות הדרמטיות ביותר לשטחה של רוסיה במהלך השנים האחרונות, ובוודאי מאז הפלישה לאוקראינה לפני 15 חודשים בדיוק.

הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה (צילום: רויטרס)
הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה | צילום: רויטרס

לפני כמה חודשים כבר נרשם אירוע חריג של מתקפה קרקעית מצד גורמים רוסיים-בדלנים נגד מטרות אזרחיות במחוז בריאנסק, אולם הוא סוכל וחוסל בתוך שעות בודדות. הפעם, במקרה של הלחימה בבלגורוד, המצב היה אחר לחלוטין. ביום שני בערב ניסו הרשויות המקומיות והפדרליות ברוסיה לטעון כי האירוע הסתיים והכול מאחוריהם, אולם במהלך הלילה ובשעות הבוקר אתמול חודשה הלחימה – עד שהסתיימה סופית רק בשעות אחר הצוהריים.

בסך הכול, מאות לוחמים פרו-אוקראינים השתלטו דה-פקטו על כמה כפרים באזור, ואזרח רוסי נהרג וכמה נפצעו. שורת האירועים התרחשה בליווי הפצצה ארטילרית כבדה מצידה של אוקראינה, מה שמחזק את החשד למעורבות המשטר בקייב, למרות ההכחשות.

הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה (צילום: רויטרס)
הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה | צילום: רויטרס

רוסיה הודיעה אתמול כי יותר מ-70 לוחמים מורדים נהרגו וכן הוצגו הריסות של רכבים צבאיים ונשקים רבים שנותרו אחרי קרבות קשים במקום. ההצלחה בחיסול המתקפה התאפשרה רק לאחר שימוש נרחב בכוחות חיל האוויר הרוסי. רק בשעות הערב הודיע מושל בלגורוד על חזרה מלאה לשגרה, לאחר שמרבית האזרחים החיים שם פונו מבתיהם והורחקו מהמקום - והורשו לשוב.

באופן כללי נחשב מחוז בלגורוד הרוסי לדבר הקרוב ביותר לחזית הלחימה מול אוקראינה מאז פרצה המלחמה. לעיתים קרובות נתונים יישובי המחוז להפצצות ארטילריות כבדות, ובכמה מקרים נרשמו גם נפגעים והרס רב לרכוש. הבוקר הודיע המושל המקומי כי מל"טים של צבא אוקראינה הפציצו את המחוז והטילו חומרי נפץ מגובה רב. בין היתר נפגעו רכבים ובתים פרטיים.

המורדים השתמשו ברכבים אמריקניים – בוושינגטון מתנערים

 כבר ביום שני בערב התייחסו במשרד החוץ האמריקני לאירועים במחוז בלגורוד, ואמרו שככלל, הם לא מעודדים ואפילו מתנגדים לתקיפות אוקראיניות בשטח רוסיה. מדובר בקו קבוע ויציב של ארה"ב ביחס למלחמה באוקראינה והעברת הנשק לקייב – שהם מתנים כל הזמן בהבטחה ברורה שלא ישמש לתקיפה בשטח רוסיה.

המעניין במתקפה במחוז בלגורוד הוא שרבים מהנשקים והרכבים ששימשו את המורדים הם מתוצרת ארה"ב. בין היתר נמצאו רכבים מסוג האמר אמריקני, שסייעו ללוחמים הפרו-אוקראיניים לחצות את הגבול ולהילחם באזור. משרד החוץ האמריקני אמר בהודעה רשמית כי הם "בוחנים את הדיווחים", ובכל מקרה הם מטילים ספק בעובדה שנשק שהועבר בתקופה האחרונה לאוקראינה עבור המלחמה נגד צבא רוסיה – שימש למתקפה כעת.

באופן טבעי, קשה לקבל את הטענה של קייב כי אין להם קשר למתקפה על אדמת רוסיה. יחד עם זאת, אוקראינה מקפידה לאורך חודשים רבים שלא לקבל אחריות על מתקפות רבות בשטח רוסיה, בעיקר באמצעות מל"טים ואמצעים ארוכי-טווח נוספים, כפי שלמשל קרה בגשר קרץ' ובמתקפה על הקרמלין.

בנוסף, ספק אם מישהו באמת מאמין לטענות של המורדים כי הם מתכוונים "לשחרר את רוסיה", אולם בהחלט ניתן להעלות על הדעת כמה מטרות אפשריות אחרות. בראש ובראשונה, סביר כי המורדים מעוניינים לתת לפחות לכמה מאזרחי רוסיה את התחושה שהמלחמה אינה רחוקה מהם כפי שחשבו, וככל שהמלחמה באוקראינה תימשך – כך גם יימשך האיום עליהם עצמם. בנוסף, ייתכן כי הם ציפו שהצלחה מקומית בשדה הקרב ברוסיה תאלץ, אולי, את משרד ההגנה הרוסי להסיט כוחות שמעורבים בלחימה באוקראינה למשימות הגנה פנימיות – באופן שאולי יפגע במאמץ ההתקפי.

הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה (צילום: רויטרס)
הלחימה במחוז בלגורוד ברוסיה | צילום: רויטרס

למרות הטענות של הרוסים על חיסול עשרות מורדים ואף פרסום תמונות גופותיהם בתקשורת הרשמית – רבים מהלוחמים הצליחו לחזור לתחומי אוקראינה. ביום שאחרי המתקפה הם כבר פרסמו הודעה והבהירו שמשימתם לא הושלמה – ורמזו כי בכוונתם לחזור ו"לסיים את המלאכה".