איום חדש של סין על ארה"ב: גורמי ממשל אמריקניים חשפו בסוף השבוע כי סין מפעילה בסיס ריגול וציתות בקובה, ועוקבת אחרי פעילות צבאית אמריקנית באזור פלורידה ודרום-מזרח המדינה. על פי דיווח בשורת כלי תקשורת מרכזיים בארה"ב, סין מקדמת את התוכנית הזו במשך כמה שנים.

ביום חמישי דווח בעיתון וול סטריט ג'ורנל כי סין וקובה הגיעו להסכם אסטרטגי בעניין הקמת בסיס ריגול על אדמת האי הקריבי, במרחק של כמאה ק"מ מחופי פלורידה. באותו ערב, הודיעו בבית הלבן ובפנטגון כי הדיווח הזה "אינו נכון". אתמול הגיע האישור לידיעה החריגה, וגם האשמה מרומזת נגד ממשל טראמפ.

גורם ממשל אמריקני אמר לעיתון פוליטיקו כי סין מפעילה כבר כעת בסיס ריגול בקובה, והוא הסביר כי הממשל האמריקני גילה זאת כשנכנס לתפקיד בינואר 2021. לדבריו, סין החלה להשתמש בבסיסים בקובה למטרה זאת כבר בשנת 2019 – והוא הדגיש כי "זה לא התחיל במשמרת שלנו". עוד הוא הוסיף כי "התהליך לא מתקדם כפי שציפו בבייג'ינג".

הוואנה, בירת קובה (צילום: רויטרס)
הוואנה, בירת קובה | צילום: רויטרס

"כאשר הממשל הזה נכנס לתפקיד בינואר 2021 עודכנו על כמה ניסיונות רגישים של סין ברחבי העולם להרחיב את מאמצי האיסוף העולמיים שלהם בתחומים שונים במטרה לקיים את הפרויקט הצבאי שלהם במרחק גדול יותר", אמר אותו גורם ממשל. "זה כולל את הנוכחות המודיעינית של סין במתקנים בקובה". הוא הוסיף: ארכיון המודיעין מתעד היטב את תחילת התהליך בשנת 2019.

מערכות הביטחון וההגנה של ארה"ב מפעילות כמות גדולה של בסיסים ומתקנים צבאיים ורגישים בדרום-מזרח המדינה, לרבות בתחום החלל, הצבא והגרעין. הדיווח הזה מהווה עליית מדרגה נוספת במאבק הבלתי פוסק בין וושינגטון ובייג'ינג, במיוחד על רקע התעצמותה של סין, וכן לאחר פרשת בלון הריגול הסיני בשמי ארה"ב.

לאחר חודשים ממושכים של נתק ברמת הדרג הבכיר, נראה כי סוף סוף צפוי לצאת לדרך ביקורו של שר החוץ האמריקני בלינקן בסין. על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, בלינקן מתוכנן לבקר בבייג'ינג ביום ראשון הבא, ועשוי אף להיפגש עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג. בלינקן תכנן לבקר בסין בחודש פברואר, אולם חשיפת פרשת בלון הריגול בשמי ארה"ב הביאה לביטול הביקור – ומאז נרשם נתק משמעותי ביחסים בין המעצמות.

בלינקן באו"ם  (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

לאורך השבועות האחרונים דווח על מאמצים שונים של וושינגטון להביא להפשרה במתיחות, כולל ניסיונות לקדם פגישה בין שרי ההגנה האמריקני והסיני. על פי הדיווחים, בסין דחו את הניסיונות, בין היתר על רקע העובדה כי ארה"ב הטילה בעבר סנקציות נגד לי שאנגפו, שר ההגנה החדש בבייג'ינג, על רקע חלקו ברכישת נשק ואמצעי לחימה רוסיים.