נשיא טורקיה ארדואן רק נבחר מחדש לפני יומיים, וכבר עובד במרץ בתפקיד שהוא מכיר כבר יותר מ-20 שנה. ביממה האחרונה דיווחו בטורקיה בהתלהבות על ריבוי שיחות הטלפון והברכות שקיבל הנשיא הטורקי הוותיק משורה של עמיתים ומנהיגים ברחבי העולם, תוך גילוי תמיכה בין-לאומי אדיר. בטורקיה מדגישים כי רצף שיחות הטלפון מעשרות מנהיגים, יממה לאחר הניצחון, שונה בהרבה מהימים שלאחר הבחירות ב-2018, אז לקח זמן רב עד שארדואן קיבל את הברכות והאישור החיצוני לניצחונו, כשנתיים לאחר ניסיון ההפיכה בטורקיה והצעדים הקשים שהגיעו בעקבותיו.

בין המברכים שלשום (שני) היה גם נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שהיחסים בין השניים רחוקים מלהיות תקינים ומוצלחים. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות תקף ארדואן את ביידן על כך שרמז כי אינו מנהיג דמוקרטי. הנשיא הטורקי תקף את ביידן שהוא מעוניין לראות את יריבו קיליצ'דראולו מנצח, ואמר לאחר הסיבוב הראשון כי "רק במדינה דמוקרטית כמו טורקיה" ייתכן תרחיש כזה.

ביידן סיפר הלילה לכתבים כי ארדואן שב וחזר בשיחתם על רצונו העז לצייד את חיל האוויר הטורקי במטוסי F-16 חדשים, כמו גם בערכות שדרוג וחימוש למטוסי הקרב האמריקניים שכבר קיימים בצבא הטורקי. באופן מסורתי נחשב חיל האוויר הטורקי לחלש יחסית, על רקע גודלו וכוחו הרב, וסובל מנחיתות לעומת חיל האוויר היווני.

הבחירות בטורקיה (צילום: רויטרס)
הבחירות בטורקיה | צילום: רויטרס

לדבריו של ביידן, הוא הדגיש בפני עמיתו מאנקרה את חשיבות צירופה של שוודיה לברית נאט"ו. לאורך השנה האחרונה טורקיה מכשילה פעם אחר פעם את המהלך המדיני החשוב, וטוענת כי שטוקהולם לא עומדת בהתחייבויות מולה, ובראשן הסגרת מבוקשים כורדים שמצאו מקלט בשוודיה. גם הונגריה טרם אישרה את חברותה של שוודיה, אולם ההערכה היא שתעשה זאת ברגע שגם טורקיה תאשר.

בשורה התחתונה, ביידן הבהיר לארדואן: מטוסי F-16 חדשים וחבילות סיוע צבאיות – בתמורה לאישור חברותה של שוודיה בברית הצבאית החשובה. מקורות שונים בטורקיה מדווחים הלילה כי למרות ההצעה הדרמטית, ארדואן נוטה שלא לקבל אותה, ומעריך כי יוכל להשיג הישגים גדולים יותר בתמורה לאישור המיוחל. למרות שהבחירות כבר חלפו, ניכר כי באנקרה לא יסכימו לוותר על הדרישות העקרוניות משטוקהולם בתמורה לאישור. במשרד החוץ השוודי דיווחו אתמול כי השיחות בנושא מול טורקיה יתחדשו "בקרוב".

מטוס הקרב (צילום: Ezra Acayan/Getty Images)
מכינים מטוס קרב 16-F של ארה"ב על הקרקע | צילום: Ezra Acayan/Getty Images

בטורקיה מעוניינים לקבל סיוע צבאי בצורת מטוסי F-16 וציוד נלווה בשווי של כ-20 מיליארד דולר, אולם הקונגרס האמריקני בלם את המהלך בשל ההתנגדות לצירוף שוודיה, וכן בשל הביקורת על יחסה של טורקיה לזכויות אדם ופעילותה הצבאית בצפון סוריה. חבילת סיוע צבאית קטנה בשווי כרבע מיליארד דולר לטורקיה אושרה לאחר שאנקרה אישרה את צירופה של פינלנד לנאט"ו. נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ סילק את טורקיה מתוכנית "החמקן" של מטוסי ה-F-35, לאחר שהצטיידה במערכת הגנה אווירית רוסית מתקדמת מסוג S-400.

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה יצחק הרצוג שוחחו אתמול עם ארדואן ובירכו אותו על הניצחון בבחירות. ארדואן שוחח גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, שבירך אותו אף הוא, למרות שעד לאחרונה היה נתק ביחסים בין שתי המדינות. ארדואן שוחח גם עם נשיא רוסיה פוטין, שהדגיש את חשיבות המשך פיתוח היחסים בין מוסקווה ואנקרה, עם נשיא אוקראינה זלנסקי, ועוד עשרות מנהיגים נוספים.