סין החלה הבוקר (שני) את היום השלישי ברציפות של תרגיל צבאי נרחב ביותר סביב טייוואן, הגדול ביותר באזור לפחות מאז חודש אוגוסט. משרד ההגנה של טייוואן דיווח שביממה החולפת הקיפו את האי הקטן 70 מטוסי קרב ו-11 ספינות מלחמה של צבא סין. מספר דומה של כלי טיס ושיט סיניים הקיפו את האי גם ביממה הקודמת – בין שישי לשבת.

התרגיל הגדול של סין מגיע בתגובה לפגישת נשיאת טייוואן טסאי אינג-וון עם קווין מקארת'י, יו"ר בית הנבחרים האמריקני, בשבוע שעבר בלוס אנג'לס. בסין הזהירו את ארה"ב וטייוואן עוד לפני הפגישה, ואיימו כי יגיבו באגרסיביות. נשיא סין שי ג'ינפינג הבהיר כי סין "לעולם לא תתפשר על עיקרון סין האחת".

התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן (צילום: AP)
לוחם בצבא טייוואן לצד סוללות הטילים בחופי האי | צילום: AP

נשיאת טייוואן טסאי ביקרה בארה"ב במסגרת ביקור מדיני שערכה במדינות מרכז אמריקה. באופן רשמי, טסאי לא ביקרה בארה"ב, אולם ערכה חניית ביניים בדרכה הלוך בניו יורק, וחניית ביניים נוספת בדרכה חזרה, הפעם בעיר לוס אנג'לס, שם נפגשה עם מקארת'י. גם בביקורה בניו יורק נפגשה עם שורת מחוקקים אמריקנים, ולאחר חזרתה לטייוואן נפגשה עם משלחת נוספת, הפעם על אדמת טייוואן.

התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן (צילום: AP)
התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן | צילום: AP
התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן (צילום: AP)
פגישת נשיאת טייוואן טסאי עם יו"ר בית הנבחרים האמריקני מקארת'י | צילום: AP

אתמול פרסם צבא סין תיעוד אנימציה המציג סימולציה של מתקפת טילים נרחבת מכיוון סין – לעבר טייוואן. רשת הטלוויזיה הסינית CCTC דיווחה כי התרגילים מדמים כיתור ומצור על האי וכן גלים של תקיפות. בין היתר פורסמו סרטונים של מפציצים סיניים המדמים הפצצות נרחבות בטייוואן.

 

 

צבא סין הודיע הבוקר כי גם נושאת המטוסים שנדונג לקחה חלק בתרגילים הצבאיים, ופרסם תיעוד של מטוס קרב ממריא מסיפונה. במקביל, צבא ארה"ב הודיע שמשחתת אמריקנית הפליגה הבוקר במי ים סין הדרומי. ספינת הקרב האמריקנית נעה באזור איי ספראטלי, קבוצת איים שלא פחות משש מדינות תובעות עליה בעלות.

 

 

 

 

טייוואן הודיעה כי היא עוקבת ומנטרת אחר פעילות הכוחות הסיניים באמצעות מערכות הנשק והטילים המתקדמות שלה, וכן אמרה שהיא מנטרת את תנועת נושאת המטוסים שנדונג מאז שבוע שעבר. במהלך הימים האחרונים בלבד נפרסו בחופי טייוואן סוללות רבות של טילים נגד ספינות.

התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן (צילום: רויטרס)
התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן | צילום: רויטרס
התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן (צילום: רויטרס)
התרגיל הצבאי הגדול של סין סביב טייוואן | צילום: רויטרס

בחודש אוגוסט ערכה ננסי פלוסי, קודמתו של מקארת'י בתפקיד השלישי בחשיבותו בממשל האמריקני, ביקור היסטורי ומתוקשר בטייוואן. בסין זעמו על המהלך ופתחו בתרגיל גדול וממושך, שכלל הפעלת כלי טיס ושיט רבים בסביבתו של האי, ואף שיגור טילים למים הסמוכים אליו. בייג'ינג שבה ואומרת באופן קבוע כי היא מתנגדת לכל גילוי עצמאות של טייוואן, ודוחה בתוקף כל ניסיון אמריקני להתערב במה שהיא מכנה "ענייניה הפנימיים". על פי הערכות שונות בארה"ב, צבא סין מתכנן לפלוש לטייוואן כבר במהלך השנים הקרובות.

 

 

 

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטייוואן והתבססו שם.

 

טייוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת", שהנשיא שי ג'ינפינג ובכירים סינים רבים שבים ומזכירים לעתים תכופות. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי פנימי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.