אסון כבד פקד השבוע את ניגריה, לאחר שלפחות 106 בני אדם טבעו למוות בהתהפכות סירה בנהר ניז'ר בצפון המדינה. הטרגדיה הפכה לדרמטית אפילו יותר, לאחר שהתברר שהסירה הייתה בדרכה חזרה מחגיגות חתונה באחד הכפרים באזור – ונשאה עליה מאות חוגגים ומבלים.

הרשויות המקומיות מעריכות כי מדובר היה בסירה מאולתרת ולא מוסדרת, והיו עליה יותר מ-300 בני אדם. עד עתה נמשכו המים 144 ניצולים, וההערכה כי עוד עשרות בני אדם נעדרים וככל הנראה כבר מצאו את מותם.

תאונות שיט אינן נחשבות לאירוע חריג ויוצא מגדר הרגיל בניגריה, מכיוון שתושבים רבים נסמכים על סירות בבנייה עצמית – שמהוות פתרון תחבורתי קל ונוח באזורים שונים. הרשויות שבות ומזהירות פעם אחר פעם משימוש באותן סירות, אולם לא מספקות חלופות תחבורתיות טובות מדי – והמצב נמשך. התאונה הנוכחית חריגה משום שמדובר במספר קורבנות גדול במיוחד, מה שהופך אותה לאחת התאונות הקשות ביותר במדינה הענקית לאורך השנים האחרונות.

רבים מאורחי החתונה השבוע הגיעו למקום באמצעות אופנועים ורכבים, אולם דרכם חזרה נחסמה בשל הצפה של דרך הגישה למקום. מאות אורחים נאלצו לשוט בסירה לאורך נהר ניז'ר, הנמתח לאורך 4,100 ק"מ.

ככל הנראה, הסירה לא הייתה מותאמת לנשיאה של כמות כה גדולה של אנשים. על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, התושבים המקומיים והרשויות גילו על התאונה הקשה רק שעות לאחר שהתרחשה, בסביבות השעה 03:00. על פי הדיווחים, הסירה פגעה בגזע עץ שהיה במים, נסדקה ונשברה – עד שטבעה.

אסון שיט נוסף – חשש למאות הרוגים בים התיכון

באסון שיט נוסף, שהתרחש אתמול, קיים חשש למאות הרוגים במי הים התיכון. לפחות 79 בני אדם נהרגו בהתהפכות סירת מהגרים סמוך לחופי יוון, אולם רק 104 נמשו בחיים – וההערכה כי מאות גופות נוספות עלולות להופיע בזמן הקרוב.

על פי ההערכות, 750-700 בני אדם היו על הספינה שיצאה מלוב, וככל הנראה ניסתה להגיע לאיטליה. מבין המהגרים שניצלו זוהו אזרחים מצרים, סורים, פקיסטנים, אפגנים ופלסטינים. הבוקר הודיעו במשמר החופים היווני כי ככל הנראה אפסו הסיכויים למצוא ניצולים נוספים באסון.

הניצולים מטביעת הסירה ביוון (צילום: AP)
הניצולים מטביעת הסירה ביוון | צילום: AP

בעקבות האסון, ממשלת יוון הכריזה על שלושה ימי אבל, ומחוקקים רבים הודיעו על עצירת אירועי קמפיין הבחירות שלהם באופן זמני. רק השבוע נפגשו ראשי הממשלה של איטליה והולנד, יחד עם נשיאת נציבות האיחוד עם האירופי, עם נשיא תוניסיה וראש ממשלת תוניסיה, במטרה לדון בבעיית המהגרים מצפון אפריקה לאירופה. הנשיא התוניסאי קייס סעיד הבהיר: "תוניסיה לא תהיה משמר הגבול של האיחוד האירופי".