לוחמי קבוצת וגנר ממשיכים להתקדם היום (שבת) לעבר מוסקווה, לאחר שהשיגו שליטה על המתקנים הצבאיים בשני מחוזות ברוסיה, אחד מהם ממוקם 500 ק"מ מעיר הבירה, כך לטענתם. המודיעין האוקראיני: "מוסקווה נערכת למצור". בתוך רוסיה עצמה מתחוללים בשעות האחרונות קרבות בין הצבא ללוחמי קבוצת וגנר, כשנהר מוסקווה נחסם לתנועת כלי שיט.

על פי הדיווחים, קבוצת וגנר ממשיכה להתקדם במהירות, ומאיימת להגיע למוסקווה. מה גרם להתפתחות החריגה והמהירה ומה עשויות להיות ההשלכות שלה על העתיד. N12 עושה סדר בפלישת קבוצת וגנר לרוסיה.

מי היא קבוצת וגנר ומה הקשר שלה לרוסיה?

קבוצת וגנר (המכונה רשמית PMC Wagner - Private military company) התגבשה והזדהתה לראשונה ב-2014, כאשר תמכה בכוחות הבדלניים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה. באותה העת היה מדובר בארגון חשאי שפעל ברובו באפריקה ובמזרח התיכון, ומנה לפי ההערכות כ-5,000 לוחמים - רובם ותיקי גדודי העילית והכוחות המיוחדים של רוסיה.

כיום, מניין הכוח של הקבוצה עומד "כמעט בוודאות על 50 אלף לוחמים באוקראינה, והפך למרכיב מרכזי במערכה במדינה", כך אמר משרד ההגנה הבריטי בינואר. עוד נאמר, ופורסם ב-BBC, כי הארגון החל לגייס אסירים מבתי הכלא בשנת 2022 בשל קשיים של הצבא הרוסי בגיוס חיילים סדירים. לפי הודעה שפרסמה בתחילת השנה המועצה האמריקנית לביטחון לאומי, כ-80% מהחיילי המליציה באוקראינה גויסו מתוך מבתי הכלא.

למרות שכוחות שכירי חרב אינם חוקיים ברוסיה, קבוצת וגנר נרשמה כחברה בשנת 2022 ופתחה מפקדה חדשה בסנט פטרסבורג. הקבוצה לקחה חלק משמעותי בכיבושה של העיר באחמוט שבמזרח אוקראינה, בידי רוסיה. מדובר בחברת קבלן ביטחונית ואפופת מסתורין שמקבלת את פקודותיה מהקרמלין - במשימות מלוכלכות במיוחד שפוטין מתחמק מלקשור בהן את שמו. הקבוצה ידועה בהפרות זכויות אדם ומעשי רצח מזוויעים מסביב לעולם בשלל סכסוכים ברחבי הגלובוס שאליהם, לכאורה, רוסיה לא קשורה ישירות.

"קבוצת וגנר", הצבא הפרטי של פוטין
"קבוצת וגנר", הצבא הפרטי של פוטין

מה גרם לה "להתהפך" ולפעול נגד רוסיה עצמה?

לאורך חודשי המלחמה הארוכים התגלעה מתיחות עזה בין יבגני פריגוז'ין וקבוצת וגנר לבין משרד ההגנה הרוסי בראשות השר סרגיי שויגו. בין היתר האשים פריגוז'ין את שויגו ומפקד הצבא גרסימוב ב"הפקרת" לוחמיו בשדה הקרב, מניעת כמות מספקת של תחמושת, ויחס מפלה לעומת כוחות הצבא הרוסי.

כך למשל, במהלך הקרבות העזים על העיר באחמוט במזרח אוקראינה, פרסם פריגוז'ין תיעוד דרמטי של גופות רבות של לוחמיו, והאשים את שויגו וגרסימוב בבגידה – משום שלא סיפקו להם את כמות התחמושת הנדרשת. האירוע הזה היה רק עוד אחד במסגרת האשמות רבות של פריגוז'ין נגד הצמרת הביטחונית ברוסיה, ורק בימים האחרונים הוא טען כי הם משקרים לנשיא פוטין, "שהונה על ידיהם", וצבא אוקראינה רושם הצלחות אדירות במהלך מתקפת הנגד, שאינן מדווחות על ידי מוסקווה.

לאורך תקופה ממושכת ניתן היה להתרשם כי הבסיס העיקרי למתיחות העזה בין פריגוז'ין ושויגו הוא פוליטי-אישי. ואולם, אתמול עלה פריגוז'ין מדרגה בחומרת ההאשמות שלו נגד רוסיה, באופן שעשוי לפגוע אישית גם בנשיא פוטין, בעל בריתו לאורך שנים. בדברים מצולמים שהעלה פריגוז'ין לרשת הוא ערער באופן חריף מאוד על כל הנרטיב הרוסי שנועד להצדיק את המלחמה באוקראינה. בין היתר טען כי רוסיה לא הייתה מאוימת על ידי אוקראינה ומדינות ברית נאט"ו, ושרוסיה היא זו שתוקפת את האוכלוסייה במחוז דונבאס מאז 2014.

"השף הפרטי של פוטין", יבגני פריגוז'ין, קבוצת וגנר (צילום: AP)
פוטין ופריג'וז'ין. בעברו היה מנהיג קבוצת וגנר השף הפרטי של נשיא רוסיה | צילום: AP

שעות לאחר פרסום הדברים אתמול, טענו פריגוז'ין ואנשי קבוצת וגנר כי כוחות משרד ההגנה הרוסי הפציצו אותם באוקראינה, באמצעות טילים ומסוקים. על פי הדיווחים של אנשי קבוצת וגנר, שלוו בתיעודי זוועות, מאות לוחמי וגנר נהרגו ונפצעו בהפצצה.

בעקבות האירוע הזה, פתחו אנשי וגנר במתקפה צבאית חמושה בלב ליבה של רוסיה, תוך השתלטות על ערי מפתח בדרום המדינה, ואף מאיימים להגיע למוסקווה. מומחים ופרשנים שונים מבהירים כי מעבר לפרסומים של קבוצת וגנר לא התקבלו הוכחות להפצצה, ולא שוללים אפשרות שמדובר במהלך מבוים מצידו של פריגוז'ין – שנועד אולי להכין את הקרקע למבצע הצבאי הדרמטי.

עד לשעות הבוקר ניכר היה כי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין נמצא מחוץ לתמונה ולא על הכוונת של קבוצת וגנר – שביקשה לפגוע רק בשר ההגנה ומפקד הצבא. אולם בנאומו הבוקר האשים פוטין את קבוצת וגנר בבגידה באומה, באופן שסביר כי לא יותיר לרוסים ברירה בצעדי ההתנגדות למהלך. לאחר הנאום, פורסם בערוץ טלגרם בעל תפוצה רחבה המזוהה עם קבוצת וגנר כי "פוטין שגה שגיאה חמורה, בקרוב יהיה לנו נשיא חדש".

מה המטרה המוצהרת של קבוצת וגנר בפעולה נגד רוסיה, מה הם מנסים להשיג?

המטרה של אנשי קבוצת וגנר עם יציאתם ללחימה ברוסיה, על בסיס הטענות והדיווחים שלהם, היא לנקום בשר ההגנה שויגו, מפקד הצבא גרסימוב ובכירי משרד ההגנה הרוסי על התקיפה אתמול נגד כוחות וגנר באוקראינה. חשוב להדגיש שמלבד הטענות של וגנר לתקיפה, לא התקבלו הוכחות לכך.

לאחר נאום הנשיא ולדימיר פוטין הבוקר, שבו האשים את קבוצת וגנר בבגידה, ניכר כי מיקוד המרד משתנה, ואם עד לאותו שלב לא היו כוונות רשמיות נגד פוטין, כעת גם פריגוז'ין וגם אנשיו מותחים ביקורת על הנשיא וטוענים כי הוא "טעה עמוקות". ערוץ טלגרם בעל מאות אלפי עוקבים המזוהה עם קבוצת וגנר כתב: "בקרוב יהיה לנו נשיא חדש". בשורה התחתונה, סביר שפריגוז'ין ואנשיו מצפים להשיג שיח עם בכירי משרד ההגנה ולקבל הכרה וחותמת רשמית לעוצמתם וכוחם ברוסיה.

פוטין וצמרת הצבא הרוסי (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages)
הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב, ולדימיר פוטין ושר ההגנה סרגיי שויגו | צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages

מה מצב העניינים כעת - עד לאן לוחמי וגנר התקדמו ברוסיה?

בשעות הבוקר הודיעו אנשי קבוצת וגנר שהצליחו להשתלט על מחוז רוסטוב, בדרום-מערב רוסיה, הסמוך למחוז דונייצק באוקראינה. חשוב להדגיש כי באזור זה ממוקמת אחת המפקדות החשובות ביותר של הצבא הרוסי המוביל את הלחימה במזרח אוקראינה, ומשם גם משוגרים לעיתים קרובות מל"טים איראניים לעבר ערי אוקראינה. בהמשך, הגיעו לוחמי קבוצת וגנר גם למחוז וורונז' הסמוך, כ-500 ק"מ ממוסקווה, והשתלטו על כל המתקנים הצבאיים בו. כוחות הביטחון הרוסי מנהלים שם קרבות חמושים עקובים מדם, בניסיון למנוע מהם להמשיך ולהתקדם. במחוזות רבים נוספים ברוסיה הוכרז מצב מיוחד ובוטלו אירועים ציבוריים.

איך רוסיה הגיבה עד כה ואיך היא מתכוונת להגיב?

בנאומו פוטין הודיע שתופעל יד קשה נגד כל הבוגדים, וקרא להם לעצור מכיוון שהם "הולכו שולל" אחרי גורמים עבריינים. דיווחים ותיעודים שונים מצביעים על קרבות ישירים בין כוחות הביטחון של רוסיה ולוחמי קבוצת וגנר, שממשיכים להתקדם לכיוון הבירה מוסקווה. לפי שעה לא ידוע על נפגעים בנפש, אך הופצצו שיירות של וגנר, ובמקביל הופלו גם כלי טיס של חיל האוויר הרוסי. רמזאן קדירוב, מנהיג צ'צ'ניה ובעל בריתו של פריגוז'ין, כינה את האירועים "סכין בגב" והודיע שכוחותיו מגיעים לעיר רוסטוב כדי להילחם בבוגדים. עד לאחרונה היה קדירוב גם לבעל בריתו של פריגוז'ין במאבקו נגד צמרת משרד ההגנה הרוסי.

קבוצת וגנר (צילום: reuters)
לוחמי קבוצת וגנר. מאיימים להגיע גם למוסקווה | צילום: reuters

מה עשויות להיות ההשלכות של ההתפתחות הזו על המלחמה באוקראינה?

מוקדם מאוד לקבוע מה עשויות להיות ההשלכות של המרד הצבאי הרוסי על מצב הלחימה באוקראינה. ההערכה היא שככל שהעימותים הפנים-רוסיים יימשכו, כך הדבר עשוי להשפיע על מצב הצבא הרוסי במלחמה. ניתן להניח שאם קבוצת וגנר תמשיך להתקדם ותצבור הצלחות והישגים במהלכי המרד , הדבר יגרור הסטת כוחות של צבא רוסיה משדה הקרב באוקראינה ללחימה הפנים- רוסית.

פוטין (צילום: reuters)
נשיא רוסיה פוטין בנאום לאומה: "כל מי שמרים יד על כוחות הביטחון - בוגד" | צילום: reuters

לא מן הנמנע שההתרחשויות, ככל שיימשכו עלולות לפגוע ברוח הלחימה של החיילים הרוסים בחזית. הלחימה ברוסיה מתרחשת במקביל לקרבות מתקפת הנגד של צבא אוקראינה שמתנהלת כבר במשך שלושה שבועות. לפחות חלק מהפרשנים מציעים אפשרות שצבא אוקראינה ינסה לנצל כעת את הסיטואציה הביטחונית המורכבת ברוסיה כדי להסלים את מתקפותיו בשדה הקרב ולנסות לאתר פרצות ונקודות תורפה מבצעיות או פסיכולוגיות.