מכה לממשלת הונגריה השמרנית: קטלין נובאק, נשיאת הונגריה, הטילה וטו על חקיקה מפלה ואנטי להט"בית שאושרה בשבועות האחרונים בפרלמנט בבודפשט. הנשיאה נובאק החזירה את החקיקה לפרלמנט, והורתה להבהיר את הדברים בצורה טובה יותר – המקבעים מפורשות את החוק.

הפרלמנט ההונגרי, הנשלט על ידי נשלט על ידי הקואליציה של ראש הממשלה הוותיק והשמרן ויקטור אורבן, אישר בימים האחרונים הצעת חוק המאפשרת לאזרחי המדינה לדווח לרשויות המקומיות, בצורה אנונימית, על זוגות חד-מיניים המגדלים ילדים. הצעד מהווה צעד נוסף להדרת הקהילה הגאה במדינה שהדמוקרטיה בה נפגעה מאוד בשנים האחרונות, תחת ממשל אורבן.

בהחלטתה מסוף השבוע, קבעה הנשיאה נובאק כי החקיקה תוחזר לבחינה מחודשת של הפרלמנט, ואמרה שהיא מחלישה – ולא מחזקת את מערך ההגנות החוקתיות. לדבריה, הצעת החוק מכילה פסקאות שאינן רלוונטיות למטרה המקורית של היכולת לדווח על שחיתות, בהתאם לחוק האיחוד האירופי.

ויקטור אורבן (צילום: Brandon Bell, gettyimages)
צילום: Brandon Bell, gettyimages

תפקיד הנשיא בהונגריה סמלי יחסית, והמחוקקים בפרלמנט עדיין יכולים לעקוף את הווטו שהטילה או להתאים את נוסח החוק לדבריה. יחד עם זאת, מדובר במהלומה של ממש לממשלת אורבן, שכן נובאק נחשבת מקורבת אליו ובעלת בריתו.

את הצעת החוק הגיש בחודש פברואר סגנו של ראש הממשלה ויקטור אורבן, ז'ולט שמיין, ובמסגרתה משפחות להט"ב עליהן יתקבל דיווח ינזפו על "הפרת התפקיד של נישואים ומשפחה המוכר בחוקה". הצעת החוק המדוברת מכילה סעיפים נוספים שמטרתם להבטיח כי הרשויות המקומיות יחקרו תלונות במגוון רחב של נושאים, כולל התנהגות "בלתי הולמת" במקום העבודה.

החקיקה הלהט"בפובית החדשה התרחשה ימים ספורים בלבד אחרי שצרפת וגרמניה הצטרפו למאמצים הבינלאומיים למנוע מהונגריה חקיקה אנטי-להט"בית נוספת. כזכור, בשנה שעברה תוקנה חוקת הונגריה כך שכיום היא מגינה על הגדרת הנישואין בתור מוסד "בין גבר אחד לאישה אחת". נוסף על כך, החוקה קובעת כי "האם היא אישה והאב הוא גבר".

מצעד הגאווה בבודפשט, הונגריה, יולי 2022 (צילום: רויטרס)
מצעד הגאווה בבודפשט, הונגריה, יולי 2022 | צילום: רויטרס

באותה השנה אישרה הונגריה חוק צנזורה האוסר על הצגת תוכן "המציג או מקדם הומוסקסואליות או שינוי מין", זאת בדומה לחוק "התעמולה ההומוסקסואלית" הרוסי. החקיקה הזו הובילה מספר מדינות באיחוד האירופי לפתוח בהליכים משפטיים נגד החוק, ועד כה הצטרפו 15 מדינות לתביעה, כולל צרפת, גרמניה, בלגיה, ספרד, סלובניה ופינלנד.

הוועדה שהקימה נציבות האיחוד האירופי כתבה בזמנו כי "אין מקום לאפליה באיחוד האירופי", והוסיפה כי אורבן "מפר מספר חוקים וערכי זכויות האדם של האיחוד". מדינות אחרות באיחוד דרשו כי אם הונגריה תמשיך לדחות את חובותיה ותמשיך לקדם חקיקה אנטי-להט"בית נוספת, יש לזרוק אותה מהאיחוד. מדינות שלא הצטרפו לתביעה הביעו תמיכה בהליכים המשפטיים נגד הונגריה.

שר החוץ של צ'כיה, יאן ליפבסקי, אמר כי ארצו מצטער שאינה מסוגלת להצטרף לתביעה, אך הדגיש כי היא לא מתכוונת להקל ראש בנושא. "ילדים לא מרגישים מאוימים מלראות דמויות בטלוויזיה או בסרטים. הם נמצאים בסכנה בגלל ערבוב מלאכותי של שנאה והסתרת מידע". בתגובה לדברים אלה, השיב לו מזכיר חבר האספה הלאומית של הונגריה תמאש מנצ'ר: "תרחיק את הידיים שלך מילדי הונגריה. מה שקורה בגנים ובבתי הספר בצ'כיה זה עניין שלכם, לא שלנו. בהונגריה, רק ההחלטה של העם ההונגרי חשובה וההונגרים החליטו שיש להגן על הילדים".