למרות שעדיין לא התקבל לכך כל אישור רשמי – באוקראינה כבר נערכים לקבל מטוסי F16 מתקדמים עבור המשך הלחימה שלהם בצבא רוסיה. בסוף השבוע חלה פריצת דרך קלה שקירבה את קייב לקבל את מטוסי הקרב המתקדמים מתוצרת ארה"ב, אולם גם אם הדבר יאושר בקרוב, עוד צפוי לחלוף זמן בטרם יסופקו באופן סופי. בתום פגישתו עם נשיא אוקראינה היום (ראשון) אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן: "זלנסקי הבטיח לי באופן אישי כל מטוסי ה-F16 שיועברו לאוקראינה לא ישמשו לתקיפות בשטח רוסיה, אלא לפגוע ברוסים בכל מקום שבו הם יהיו באוקראינה".

המלחמה בין רוסיה ואוקראינה - סיקור N12:

לאחר כמה דיווחים שונים בתקופה האחרונה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עדכן את בעלי בריתו בפסגת מדינות ה-G7 שנערכת בהירושימה, יפן, כי הוא מאשר לאמן טייסים אוקראינים בהפעלת מטוסי הקרב. רק יממה לפני כן דווח בעיתון ניו יורק טיימס כי בוושינגטון לא מאשרים לעשות זאת. שעות לאחר שהתקבל האישור מביידן – פורסם דיווח ברשת NBC מפי בכיר בממשל האמריקני, שאמר כי ארה"ב ובעלות בריתה "מתכננות לספק מטוסי F16 לאוקראינה", אולם לא נמסר מתי בדיוק הן מתכננות לעשות זאת.

במקביל, ברוסיה פרסמו הודעת אזהרה נגד ארה"ב ובעלות הברית, ואמרו כי כל העברה של מטוסי F16 לאוקראינה תגרור "תוצאות קולוסאליות". למרות המסר המאיים, חשוב לזכור כי במוסקווה איימו על המערב גם לאחר ההחלטה לשלוח לאוקראינה טנקים מתקדמים – ונשאלת השאלה מה היא מידת האיום וההרתעה היום של רוסיה, מלבד האפשרות להפעיל נשק גרעיני, תרחיש שעדיין, למרות כל האיומים, נראה רחוק מאוד ואולי אפילו דמיוני.

ביידן וזלנסקי בפסגת ה-G7 ביפן (צילום: רויטרס)
ביידן וזלנסקי בפסגת ה-G7 ביפן | צילום: רויטרס

ארה"ב, המדינה שהעניקה עד היום את התמיכה הצבאית והכלכלית הגדולה ביותר לאוקראינה, בגובה עשרות מיליארדי דולרים, ממשיכה להיות המדינה שמציבה את ההגבלות הנרחבות ביותר על אספקת אמצעי לחימה מתקדמים לקייב. עד כה ניכר כי הבריטים והצרפתים הביעו תמיכה גדולה יותר באפשרות אספקת המטוסים לאוקראינה, אולם בקייב מעוניינים לקבל בעיקר מטוסי F16 אמריקניים המחייבים את אישור וושינגטון. ארה"ב "נגררה" גם להחלטה לשלוח טנקים – לאחר שבגרמניה התנו זאת באישור אמריקני, וגם כעת מתעקשים בוושינגטון שלא לשלוח טילים ארוכי-טווח, למרות בקשות חוזרות ונשנות מאוקראינה, ולמרות שבריטניה כבר עשתה זאת.

ההודעה על האישור של ביידן לאמן טייסים אוקראינים, יחד עם הדיווח מפי בכיר הממשל, מצטרפת להערכה כי, למרות הכול, אוקראינה צפויה לקבל, לא בעוד הרבה זמן, את האישור למטוסים. לאחרונה הסביר אולקסי רזניקוב, שר ההגנה של אוקראינה, את החשיבות הגדולה בקבלת מטוסי הקרב יחד עם הטילים ארוכי-הטווח עבור המשך הלחימה בצבא רוסיה.

פסגת מנהיגי מדינות ה-G7 ביפן (צילום: רויטרס)
פסגת מנהיגי מדינות ה-G7 ביפן | צילום: רויטרס

האוקראינים מדגישים שכל שימוש באחד הנשקים האלה ייעשה בשטחים הכבושים על ידי הרוסים באוקראינה, ולא ישמש לתקיפת שטחים בעומק רוסיה עצמה. על פי ההסבר של רזניקוב, אוקראינה זקוקה לאותו אמל"ח איכותי כדי לפגוע בקווי האספקה של כוחות הצבא הרוסיים הרחק מחזית הלחימה, ביעדים שלעתים נמצאים במרחק עשרות ואף מאות ק"מ מקו העימות בין שני הצבאות. לדבריו, לאחר שיצליחו לפגוע בקווי האספקה ולנתק את הכוחות הרוסיים בחזית – יהיה קל הרבה יותר לשחרר את השטחים הכבושים.

"מטוסי F16 לאוקראינה", צייץ בסוף השבוע ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק, לאחר האישור של ביידן להתחיל לאמן את הטייסים האוקראינים. על פי ההערכות, ההכשרה צפויה להימשך כארבעה חודשים, ומדינות רבות כבר הודיעו שיסכימו לאמן את הטייסים – בהן גם דנמרק ופורטוגל. כך או כך, במערב מבהירים שגם אם וכאשר יתקבל אישור לספק את המטוסים לאוקראינה – הם לא יוכלו לסייע לה במתקפת הנגד הגדולה שצפויה לצאת לדרך בזמן הקרוב.

 

 

בחודש ינואר אמר רזניקוב כי הוא מעריך שאוקראינה תקבל מטוסי קרב "בתוך כחודש", ובאמת בתוך פחות מ-30 ימים הודיעה פולין על העברת מטוסי מיג-29, ובהמשך גם סלובקיה פרסמה הודעה דומה. עוד לפני כן, לאחר ההודעות מברלין וושינגטון על העברת טנקי לאופרד ואברהמס – אמרו במשרד ההגנה האוקראיני: "בסופו של דבר, חוץ מנשק גרעיני, נקבל כל מה שנבקש מהמערב".

לצד האמירות הללו, בימים האחרונים נשמעים קולות תסכול וביקורת מפי אזרחים אוקראינים שונים. רבים בקייב ובערים נוספות מוחים על המחיר הכבד שאוקראינה נאלצת לשלם בחיי אדם לפני שבמערב מאשרים את "המדרגה הבאה" של נשק מתקדם. לטענתם, אם מלכתחילה היו מסכימים להעביר את כל הנשק הזה לצבא אוקראינה – המלחמה כבר הייתה יכולה להסתיים וחיים רבים היו נחסכים.