השבוע הנוכחי עוד לא נגמר, אבל הוא כבר צפוי להיזכר כאחד השבועות הקשים ביותר מבחינתה של ממשלת פולין השמרנית. הממשלה הפולנית, בראשות מפלגת החוק והצדק (PIS), ספגה אתמול מהלומה של ממש דווקא מהגוף שאותו היא מנסה לעצב יותר מכול – בית המשפט העליון בוורשה. הנשיא אנדז'יי דודה ספג מכה של ממש לאחר שבית המשפט הפך החלטה שלו משנת 2015.

המהפכה המשפטית בפולין - סיקור N12:

בית המשפט העליון ביטל חנינה שהעניק הנשיא דודה בשנת 2015, זמן קצר לאחר שהפך לנשיא. דודה פסק אז כי מריוש קמינסקי, מקורבו של מנהיג מפלגת PIS ירוסלאב קצ'ינסקי, יקבל חנינה לאחר שהורשע בשימוש לרעה של כוחו בתפקידים ממשלתיים.

ההחלטה להעניק לו חנינה הייתה חריגה כבר אז, מכיוון שהיא התקבלה עוד לפני שבית המשפט בכלל הספיק לדון בערעורים לעתירתו של קמינסקי וכמה משותפיו. יממה לאחר שהתקבלה החנינה בעניינו – מונה קמינסקי לתפקיד השר לשירותים מיוחדים. כיום הוא מכהן כשר הפנים וראש השירותים המיוחדים בפולין.

נשיא פולין אנדז'יי דודה (צילום: רויטרס)
נשיא פולין אנדז'יי דודה | צילום: רויטרס

ההחלטה של בית המשפט העליון בוורשה נחשבת חריגה יחסית, בשל העובדה שכמעט ולא נהוג שבית המשפט מאתגר בצורה כזאת את הממשלה. לאורך השנים האחרונות מקדמת ממשלת פולין ברשות מפלגת החוק והצדק מהפכה משפטית, והושמעה ביקורת רבה על השופטים שנבחרו לבית המשפט העליון, שנועדו לסור למרות הממשלה.

סוגיה נוספת שמעניינת בהחלטת בית המשפט נגד הנשיא היא העובדה שרק בשבוע שעבר פסק בית הדין החוקתי בפולין כי לבית המשפט העליון אין סמכות לדון בעתירות נגד חנינות נשיאותיות. שופט בית המשפט העליון מירק מתח אתמול ביקורת על ההחלטה, ואמר כי לבית הדין החוקתי בפולין אין משמעות מול החלטת בית המשפט העליון.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

אם זה לא מספיק, היום קיבלה ממשלת פולין סטירה נוספת מהאיחוד האירופי. הנציבות של האיחוד האירופי הודיעה רשמית כי תפתח בהליכים משפטיים נגד ממשלת פולין – על רקע החוק החדש "לבחינת ההשפעה הרוסית בפוליטיקה ובכלכלה הפולנית", שניכר כי נועד בראש ובראשונה לפגוע באופוזיציה הפולנית. ההודעה של הנציבות האירופית מגיעה למרות הצהרתו של הנשיא דודה, שיפעל לקדם תיקונים בחוק – על רקע הביקורת הזרה.

 

 

המכות לממשלה הפולנית החלו כבר בתחילת השבוע, עם קיומה של הפגנת אופוזיציה ענקית בבירה ורשה. לטענת המארגנים, יותר מחצי מיליון בני אדם השתתפו בהפגנה בבירה הפולנית, שנחשבת על פי רבים לאחת ההפגנות הגדולות ביותר בפולין בשנים האחרונות. החוק לבחינת ההשפעה הרוסית במדינה בשנים 2022-2007 היווה גורם מרכזי בליבוי ההפגנה.

החוק קובע כי תוקם ועדה מיוחדת לבחינת ההשפעה הרוסית בכלכלה ובפוליטיקה הפולנית בשנים 2022-2007, ותינתן לה הסמכות להעניש את מי שיימצא אשם בעידוד מוגבר של אותה פעילות. אחת האפשרויות העומדות בפני חברי הוועדה, שבאופן טבעי ימונו על ידי הממשלה, היא למנוע ממי שיימצא אשם – להתמודד על משרות ציבוריות במדינה. אחד הגורמים המובילים שצפוי להיחקר הוא מנהיג האופוזיציה וראש ממשלת פולין לשעבר, דונלד טוסק. ההערכה המרכזית, הן בקרב הפולנים וכן בקרב מדינות אירופה וארה"ב, היא כי המשמעות של החוק היא ניסיון למנוע מבכירי האופוזיציה להשתתף בבחירות לפרלמנט הפולני שייערכו בסוף השנה.

אורסולה פון דר ליין עם נשיא וראש ממשלת פולין (צילום: רויטרס)
אורסולה פון דר ליין עם נשיא פולין דודה וראש ממשלת פולין מורבייצקי | צילום: רויטרס

עוד השבוע פסק בית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי כי המהפכה המשפטית של פולין נוגדת את חוקי האיחוד. על פי ההחלטה, המהפכה פוגעת באופן מהותי בסמכותו ועצמאותו של בית המשפט – ערך שמהווה גורם ליבה חשוב בחוקי האיחוד האירופי.