לא רק באוקראינה: המתיחות בין צבאות ארה"ב ורוסיה ממשיכה להסלים, גם קרוב לגבולנו הצפוני. לאורך התקופה האחרונה נרשמו סדרת אירועים דרמטיים ובלתי שגרתיים ביחסים הצבאיים בין ארה"ב ורוסיה בשמי סוריה – באופן שמעלה מאוד את החשש מפני תקרית בין-מעצמתית חדשה.

הסלמה במתיחות בין צבא ארה"ב וצבא רוסיה - סיקור N12:

דובר סנטקום, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, הפועל בצפון-מזרח סוריה, אמר לרשת CNN כי טייסי הקרב הרוסיים בסוריה מנסים "לגרור את הטייסים האמריקניים לקרבות אוויר – במטרה לייצר תקרית בין-לאומית". בסנטקום טוענים כי הרוסים מנסים לגרור את האמריקנים ל-Dogfighting – מונח מתחום התעופה הצבאית המתייחס לקרב אוויר בין מטוסים בטווחים קרובים.

על פי הטענות האמריקניות, לא מדובר בקרבות המשלבים אש חיה, אלא התקרבות מסוכנת של מטוסי הקרב הרוסיים למטוסים האמריקניים – באופן המפר את הסכם "ההימנעות מעימות", המתקיים במשך השנים האחרונות בין וושינגטון ומוסקווה בפעילות אווירית. לטענת האמריקנים, מאז תחילת חודש מרץ, בתקופה של חודשיים בלבד, הטייסים הרוסים הפרו את ההסכם לפחות 60 פעמים בשמי סוריה.

ולדימיר פוטין וחיילים רוסים (צילום: ap)
ולדימיר פוטין וחיילים רוסים | צילום: ap

על פי ההסכם, מטוסי הקרב הרוסיים צריכים לשמור מרחק של לפחות שלושה מייל ימי מהמטוסים האמריקנים. גנרל אלכסוס גרינקביץ', מתאם הפעילות האווירית האמריקנית בשמי סוריה, סיפר כי לפחות בכמה מקרים פעלו מטוסי קרב רוסיים במרחק של פחות מ-200 מטר ממטוסי קרב אמריקניים. לדבריו, בחודש האחרון התקרבו מטוסים רוסיים לאמריקניים יותר מ-20 פעמים בשמי דרום סוריה, והוא הוסיף גם כי מטוסים ומל"טים רוסיים פועלים לא רחוק משמי בסיס א-תנף, הבסיס האמריקני הגדול ביותר בסוריה, על משולש הגבולות עם ירדן ועיראק.

 

 

ב-2 באפריל פרסמו בסנטקום תיעוד וידאו של מטוס קרב רוסי מסוג SU-35 פועל בצורה "לא בטוחה ולא מקצועית" כדי ליירט מטוס קרב אמריקני מסוג F-16. ב-18 באפריל פורסם תיעוד וידאו של תקרית נוספת, של מטוס קרב רוסי הפועל בטווח של פחות מ-1,000 מטר ממטוס קרב אמריקני – מרחק שעשוי להצטמצם בפרק זמן של שניות בלבד.

ביידן ופוטין (צילום: ap)
צילום: ap

בחודש יוני חלה הסלמה חמורה בין צבאות ארה"ב ורוסיה על אדמת ובשמי סוריה, לאחר שכלי טיס רוסיים תקפו מטרות לא רחוק מא-תנף. הצבא הרוסי הבהיר כי תקף "מטרות של גורמי טרור מקומיים", והזהיר את האמריקנים מראש. הכוחות שהופצצו, ושכנו סמוך לבסיס האמריקני בא-תנף שבמזרח סוריה, הם ככל הנראה גורמים כורדיים שפועלים בשיתוף פעולה עם האמריקנים, ואף זוכים מהם לתמיכה ואימונים. לטענת הרוסים, מדובר בגורמים "טרוריסטים" שפגעו בכוחות צבא אסד והיוו סכנה גם על פעילות הצבא הרוסי בסוריה.

בצבא ארה"ב אמרו לאחר התקיפה שהעדכון הרוסי טרם התקיפה סייע למנוע חיכוך עם הכוחות האמריקניים, אך הבהירו שהתקיפה בהחלט הפריעה לשגרת פעילות הכוחות במשימתם. בהמשך לכך אמרו כי הם רואים בכך פרקטיקה מוכרת של הצבא הרוסי, שכבר נעשה בה שימוש בעבר. עוד באותה תקופה, דווח כי מטוסי קרב רוסיים מסוג SU-34, הופיעו בשמי צפון-מזרח סוריה, שם פשטו הכוחות האמריקניים ועצרו בכיר בדאעש – וככל הנראה ניסו לאסוף מודיעין על פעילות הכוחות האמריקניים.

כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה (צילום: ap)
כוחות צבא אמריקניים בצפון-מזרח סוריה | צילום: ap
נשיא סוריה בשאר אל-אסד בביקור ברוסיה (צילום: רויטרס)
נשיא סוריה בשאר אל-אסד בביקור ברוסיה | צילום: רויטרס

בתחילת חודש יולי אמר גנרל אריק קורילה, מפקד סנטקום, שרק בשבוע שעבר ביקר בישראל, כי הוא חושש שהרוסים מנסים להתגרות באמריקנים בסוריה במטרה להסלים ולהעצים את הסכסוך שנפער והעמיק על רקע המלחמה באוקראינה. בריאיון לעיתון וושינגטון פוסט הוא תיאר התקריות הבעייתיות בין הצבאות מהווים חלק מניסיון רחב בהרבה של "יריבי האמריקנים" לתבוע דומיננטיות ולהשיג הישגים - תוך הימור שארה"ב תבחר שלא להגיב עליהם.

המלחמה באוקראינה העצימה מאוד את הסכסוך בין וושינגטון ומוסקווה, והיחסים בין המעצמות נמצאים בשפל החמור ביותר שהיו אי פעם. בחודש מרץ הפיל מטוס קרב רוסי מסוג SU-27 מל"ט אמריקני מסוג MQ-9 Reaper בשמי הים השחור, לא רחוק מחצי האי קרים – באופן שאיים להתלקח לעימות גדול ונרחב הרבה יותר.

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב מפעיל בערך כ-900 לוחמים על אדמת סוריה, וחיילים נוספים על אדמת עיראק. המשימה הרשמית והעיקרית של הכוחות היא מלחמה בארגון דאעש, שממשיך לאיים על היציבות האזורית והעולמית ולנסות להוציא לפועל פיגועי טרור נרחבים. בתקופה האחרונה מצליחים האמריקנים לנפק הצלחות מרשימות במאבק בדאעש, עם מעצרים וחיסולי בכירים רבים. לצד המשימה הרשמית של מאבק בדאעש, משמשים הכוחות האמריקניים באזור גם בלם חשוב מפני הפעילות של המיליציות הפרו-איראניות באזור, וגם מול הצבא הרוסי שפעיל בסוריה במשך כמעט עשור.

בתקופה האחרונה חלה התקרבות מדינית בין רוסיה, איראן, טורקיה וסוריה – באופן שעשוי לאיים על המשך הפעילות האמריקנית באזור. בשבוע שעבר נפגשו במוסקווה שרי ההגנה וראשי המודיעין של ארבע המדינות, ודנו בעיקר בנעשה בסוריה – תחום המשותף צבאית לכל אחת מהארבע. בשבוע הקרוב צפויים שרי החוץ של ארבע המדינות להיפגש ולהמשיך לקדם את השיח.